Surfdagboken


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

2020-01-13 Glöskär, VSV  Ledig måndag, stack ut med H. Prognosen höll inte vad den lovade kan man säga.. Som tur var slängde jag med 13.5 och Shinnster bak i bilen.
H åkte på den kombon ett tag medan jag testade Maverick 9 ihop med vågisen. Det gick men inte fullt drag i trasan direkt.. Dessutom var vinden betydligt mer är SV än vad som är bra här, byigt således, typ 6 m/s. Fick den briljanta idén att testa nya snökiten (och förmodad foilkite för lättvind i framtiden) Peak 4 8m. Flong ny ur paketet med originalbom. Jag fick hjärnsläpp och tänkte att den går att köra utan 5:e linan (vilket det gör, men inte med originalbommen bara så där). Tog loss en lina och stod sen och var helt förvirrad :)
Då kom H in och sa att jag kunde ta över Shinnster så jag kom ut någon gång *haha* Och då jädrar blev det åka av, inga problem alls. Riktigt smörig bräda i rätt förhållanden, vilken session saver. 
  
 

2020-01-05 Askimsviken, SV  -3 i morse, oops! Fick vänta till lunch. Vinden var mindre än väntat, foilkillen som var på plats sa att det minskade. Var inställd på 7:an igen men fick nu ett ypperligt tillfälle att testa nya kiten och bommen. Hade tänkt till innan och tagit med mindre karbinhake vilket visade sig vara nödvändigt för att kroklauncha med Pintxobommen (som ju saknar chickenloop eller leash p g a inbyggd release och endast har en liten ögla). 
Gjorde en generalrepetition så att allt funkade med tjockhandskar på och sen ut med vågis. Vinden låg på typ 6-7 nu. Inga problem att få igång brädan med Maverick 9m. Finurlig känsla med bommen, den väger fluglort! Kiten var klart annorlunda med Pintxo än med Cabrinhabommen jag fick köra sist, och naturligtvis skall det vara så. Nu kom den snabba, lätta känslan till sin rätt och JÖSSES vilken precis kraftjustering den har! Skotar man ut blir den komplett kraftlös och på dom sista cm inskotat händer hur mycket som helst. Som en exponentiell kraft som bara drar på sista biten. Precis vad jag vill ha - men mycket ovant än så länge. Svepte kiten över huvudet vid en vattenstart och råkade skota in lite, lite för mycket.. Swosh, hissen gick uppåt! 
Vinden ökade upp till 10-11 m/s efter ett tag och jag trodde det var tvunget att rigga ned. Men jag märkte att kiten klarar extremt mycket vind utan att bli instabil. Precis det som Kauper beskriver  - och det stämmer! Fick trimma ned den med knutarna på baklinan, tog ett litet tag att få in snitsen. Fick dock problem med jipparna ju mer vinden ökade, den är så snabb förbi vindögat och lägger sig i kanten på vindögat blixtsnabbt. Hann knappt svänga runt brädan.. Fantastiskt på foil, no doubt, men kommer kräva att jag lär mig helt ny timing för strapless. 
Älskar bommen, en minimalistisk dröm. Fungerade suveränt ihop med Wichard shackle på selen, inget onödigt som dinglar omkring. Konstig känsla att inte kroka i leash, kändes som man glömt något :) Men release är alltså inbyggd, flashback till min gamla IDS Cab bom från -12, som egentligen hade samma sak (fast en chickenloop som satt kvar vid release). Mycket intressant dag och kul att lära nytt! Loggade för första gången med GPS-klocka, toppade bara 28 km/h *haha*

 
Mindre karbin för att få plats ihop med Wichard i den lilla öglan.

 

 
Trimning via baklinan (löper genom bommen).

2020-01-02 Askimsviken, SV  Samma temp i vattnet som luften, 6 grader. Grått men bra vind. Skulle mojna vid lunch så hoppades få använda Kauper 9m med bommen för första gången, men vinden höll i sig (iofs bra!). Precis haft flunsan så tog den lugnt.  Blev 7:a med vågisen. Faktiskt första gången jag kitade i Askimsviken (!). Men den här årstiden går det ju bra. Två andra på plats, bl a en foilare med egenbyggd bräda. Blir byggsugen själv.

2019-12-07 Frillesås, VNV  Wow, vattnet stod högt idag! Lånade ut 7:an till Helena och riggade själv 7:a drifter. Drog för mycket kände jag direkt, drog ned och pumpade upp 4.5 Solo istället. Så man kan säga att det blåste. H körde på bra med TT i skvalpet och jag tutade på med vågisen. Inga andra på plats. Skönt att 'värmen' håller i sig, 7-8 plus gör mycket, kunde köra med tunna handskar och ingen mössa under hjälmen (det blev för varmt). 
  
 
 

2019-12-04  Frillesås, VSV  Äntligen! Pålandsvinden är tillbaka och jobbade kväll, då var det bara att åka ned tidigt och rigga i gryningen för att hinna två timmars surf. Maverick 9m kiten från Kauper XT kom dagen innan och jag var så oerhört sugen att testa den! Tyvärr dröjer bommen lite till varför jag fick panikleta pigtails för att kunna meka på Cabrinhabommen. 
Originalbommen Pintxo är extremt minimalistisk (tänk BRM's bom) och bara för våg och foil, så det kändes rent brottligt att koppla på den ganska klumpiga Caben.. Blev ok men tappade en del av depowerlängden. Nåväl, märkte iaf att den är blixtsnabb att svänga men inte så att den kändes orolig. Finns många snabba kitar men denna är verkligen spot on när man vill svänga snabbt och behålla trycket med vågbrädan. Driften var chockerande bra! Måste förstås köra mer för bedömning - men potentialen känns grym.
Känner bara på denna åktur att det är skillnad mot min Reo 10:a (som jag älskar). Reo:n är extremt snäll, den har lite drag och det går inte att styra/reglera kraften i den på samma sätt. Driftar mycket bra - men Maverick är bättre. Måste förstås köra med Pintxobommen för att fullt ut känna på potentialen med kraftdistribuering, men tanken att ha en direktfeeling till kiten och kunna exakt reglera kraften är precis vad jag saknar. I vissa lägen vill man ha en powerboost bara några sekunder, för att sen släppa det igen. I teorin iallafall..  
Körde torrdräkten idag, det var varmt! 7+ och grå himmel. Var ensam på plats, det var inte så mycket vind heller, runt 7-8.
  

2019-10-27  Frillesås, V  Härlig helg som bjöd på bra vind även på söndagen. Befann oss på landet så åkte till Stråvalla. Var lite skeptisk då vinden skulle växla väldigt och snabbt avta - men det var superbra! Hade 7m och vågisen i bilen och det funkade helt perfekt. Hade en sån där dag då allt bara var flow. Övade att svänga ned i småvågorna och köra toeside för att sen svänga tillbaka igen med bibehållet tryck i kiten. Måste röra kiten rätt genom fönstret för att inte tappa trycket och lyckades några få gånger, så otroligt go känsla! Så löjligt surfnöjd efter tre timmar innan jag åkte till Åsa för att hämta upp E & T som hade paddlat ski från Orreviken. Hann få en finfin fika på Åsa Strand med svärmors goda bullar också, oh life is good!
 
 

2019-10-26 Kbafjorden, SSV  Svinigt bra prognos (16-23 m/s) i svinottan! Väckarklockan stod på 6:00 och Emma och jag tryckte i oss gröt och åkte sen för att lasta SUP resp. surfski. Då vi inte fick någon mer att joina denna mörka, kalla och regniga oktobermorgon så beslöt vi att starta från Gottskär, eftersom vi kunde åka kommunalt tillbaka dit för att hämta bilen. Det här med downwindlogistik är något jag behöver lära mig..
Det började ljusna något när vi rullade ned till hamnen. Blåste rejält! Det var svårt att bära ut brädan till rampen. Funderade på att starta inne i hamnen men ville ut så fort som möjligt då vinden skulle avta och jag behövde krafter för att paddla en bra bit i sidvind för att få ren dw sen. Det gick fint! Men måste införskaffa en tjock long john snarast, paddla i 5/3 våtdräkt är inte bra för axlarna..
Fantastiskt fina vågor direkt! Den starka vinden hjälpte mig in på vågorna så jag slapp tokpaddla. Några av dom bästa surfarna jag haft :) Emma, som startade senare, hann ikapp mig vid Kalvö och då hade vinden tyvärr avtagit ganska mycket. Men vilken fantastisk morgon, lever länge på den!
  

2019-10-23 Rågelund, SV  Äntligen kite igen, ett gryningspass innan jobbet. Blåste halvdant när jag drog ut med 12 och vågisen (för lite för tt) men sen ökade det på sig. Rätt varmt, t o m vattnet kändes behagligt. Helgrå himmel och ingen annan på plats förutom några ryttare i strandbrynet och en och annan hundägare.

2019-10-06 Kbafjorden, NO  Vackert och soligt idag också, nattfrost.. SUP'ade med två kompisar som är på g att köpa SUP. Dom provpaddlade den större Bullet på 14' och RS Pro, utlånat av Pontus från ståpaddla.se. Vi körde nästan runt Kalvö och fick oss lite dw på baksidan. Mina kompisar till surfskipaddlare var förstås både starka och snabba, jag fick ta i för att hänga med.
Jag testade 14' lite till och jäklars vad jag gillar rodret alltså! Den ultimata dw-maskinen som skiter i sned vindriktning :)
  
  

2019-10-05 Orreviken, Onsala  Hydrofoiltime! Snälla kompisar körde sin båt och jag åkte efter efter bästa förmåga denna mycket vackra men kalla lördagseftermiddag. Allra första försöket på foil och hade bestämt mig att testa efter båt, säkrast så :)
Ramlade en hel del och fick jobba på fotplaceringen men till slut kunde jag åka relativt länge. Otroligt kul och udda känsla! Vill få ihop detta med vingen framöver. Måste öva betydligt mer bara. Svinkallt i vattnet och en fortsatt soppa med brännisar, fy! Det brände på händer och ansikte hela kvällen sen, bränntrådarna satt överallt! Kände hur jag körde på dem med masten, klong sa det och så vickade hela skiten..
  
 

2019-09-28 Kbafjorden, S  Lovande dw prognos på 6-8. Kände mig inte helt kry så startade vid St Enen medan surfskifolket körde från Draget. Ingen ork i paddeltagen vilket gjorde denna dw'n rätt kass. Vansinnigt mycket brännmaneter, speciellt innan Kalvö. Överdriver inte om jag säger 1-2/kubikmeter, fy fan! Som att sätta paddeln i röd jello.. Needless to say var jag inte sugen att trilla i spat. Strax efter Kalvö bytte Emma och jag farkost så att hon fick testa på Bullet i medvind. Hon hade skitkul och jag fullt sjå att sitta kvar i den extremt (för mig) ranka skin. Nu hade jag ännu mindre lust att trilla i :)
 

2019-09-27 Kbafjorden, SV  Sent kvällspass i svag vind. SUP:ade utåt Kalvö och övade på att byta sida snabbt med paddeln medan E körde surfski.

2019-09-23 Kbafjorden, OSO  Tränade lite. Helt värdelös vind men en mycket vacker kväll. Paddlade våg/foil SUP:en för första gången för att få en känsla för den och blev glatt överraskad. Driver fort och förhållandevis rakt. Satte på en singelfena bak, en bredbasig 9' Gong som kanske hjälpte lite. Också riktigt skönt med den insvepta outlinen så man kunde dra paddeln nära på slutet av draget. Hoppas kunna öva med foil på denna snart.
På slutet testade jag lite wingsurf också men vinden mojnade av nästan helt. Längtar efter att kunna wingfoila denna brädan ute på landet.
 
 
 

2019-09-20 Frillesås, VNV  Jaha, vad kunde det bli av denna lediga fredag? Halvkass prognos, 6-8. 6 blä, 8 useful. Ut med Shinnster och 12:an först, var väl ok men inte mer. Dessutom regnade det fast det skulle vara fint. Ville ha mer tryck så beslöt efter ett tag att öva med wingen istället. Hade den nyinköpta foilSUP'en med (dock utan foil) och försökte teståka. Svårt hålla höjd så klart, även om jag inte lärt mig foila än och vinden var för klen så skulle jag haft med den som driftstoppare.. Men kul ändå! Svårt hålla höjden och fick gå tillbaka norrut flera gånger. Nu är det projekt låna båt och öva foil efter innan jag ger mig ut i mer vind.
 
 

2019-09-14 Ryskärsfjorden, VNV  Drog upp med windsurfgrejorna plus vingen. Skulle öka rejält så hoppade kite. Väl framme blev jag besviken, vinden var lite klen. Fina byar kom dock så det blev bra planing med 4.0 ändå. Tänkte sen öva lite med wing på FSW brädan och visste det skulle bli svårt. Tja, det var typ omöjligt! Det stämmer verkligen att det är en foilbräda eller en SUP man ska ha. Längtar efter att bussen är åter så man får plats med mer leksaker!
 
 
 
 

2019-09-11 Askimsviken, SSV   Ut med Karina i Askimsviken. Hon för windsurf och jag supersugen att testa den nya wing:n från Gong. Det blåste rejält och spöregnade emellanåt. Byar på över 20.. Det var kämpigt med båda aktiviteterna, jag lånade sup:en efter K för wingsurf men det var för mycket vind.. Till slut bar vi ut brädan på piren så att K fick testa på lite downwind :) Då bussen var i Frankrike på surfski-VM så hade jag en pytteliten lånebil utan takräcke, ååååå vad det var jobbigt just idag. 
  
Har skaffat mig en Gong wing 3m  Näst på listan är en foilbräda.
 

2019-09-07 Downwind med Elin som provpaddlade en annan SIC Maui bräda, Tao Surf.
Vi bytte efter ett tag och måste säga att Tao gick in på vågorna oerhört fint med sin breda nos men sen märktes att det inte är en dw-bräda. Den vill svänga på våg istället för att skjuta fart som Bullet, den är säkert svinkul i Lejet t ex. Runt omkring oss var himlen rejält mörk men solen hade hittat sin strimma just ned på Kungsbackafjorden idag och det var fantastiskt att paddla i solen!
E bestämde sig direkt att köpa en Bullet efter provturen, så kan det gå.. :)
 
Vi startade från St Enen.
 
 
 

2019-09-05 Ryskärsfjorden, VSV. Kite innan jobbet i vacker gryning. Upp med 9m och vågisen och fick en fin start. Tills vädret började se lurigt ut.. En mörk front kom supersnabbt och jag hann bara tänka att nu kan det dra på. Sen kom en blixtsnabb stormby, som tur var hade jag redan kiten i vinkel mot vattnet. Lade ned den och vinden tog den som en trasa och drog iväg mig. Drog releasen och väntade ut byn. Sen kom regnbågen. Och jag packade ihop, inte värt köra i detta.  
 
 
 

2019-09-04 Kbafjorden, SSV  Hakade på surfskipaddlarna och vi alla var superpeppade, det var lysande prognos! Rakt in i viken och mycket vind, medel 14 och byar på 17+.
Blev övertalat att starta med dem vid Lilla Jägaren. Var lite tveksam först, var det för långt och kanske för massivt där ute? Vandrade ned och det var rätt stort som rullade in på stranden, så valde att paddla ut i skydd av hamnen. Fortsatte sen en bit till på knä för att komma långt ut. Kom en massiv våg som välde mig över ända trots att jag satt stabilt. Brädan blåste sen över huvudet på mig och hårdtestade leashen s a s :) Bestämde mig då för att börja paddla inåt *haha*  Och fick en sjuhelvetes ride i 9 km, surfade mer än någonsin och långa snabba emellanåt. Missade som vanligt mycket och hade också några riktigt luriga nosedives då jag inte hann steppa bak på brädan i tid. Två gånger körde den ned sig så snabbt och massivt att jag flög av framåt. Det var bara sjukt bra! Det var grått, kallt och regnigt men jag tyckte bara det kändes ännu maffigare då. Kommer ta tid att toppa denna upplevelsen! Synd att VIRB:en inte var med..
 

2019-08-30 Kbafjorden, SSV  Riktigt lovande prognos på 6-8 SSV - och det blev kalasbra dw! Från Draget till Forsbäck var en njutning av perfekt vindriktning och fina vågor att öva på. Tycker jag hittar lite mer rätt på brädan nu även om jag ofta missar. Fick min bästa surf hittills f ö! Inte längsta men kraftfullaste. Nosen speedade ned i dalen så det klappade till i brädan (så där så man hör hur lätt och fin den är, det ekar liksom) och acc:ade på som tusan, sjukt kul! E & E paddlade surfski från Röde Holme och hann ikapp mig precis i Forsbäck. 

2019-08-29 Kbafjorden, SV  Hängde på surfskipaddlarna på torsdagsträning (extrainsatt inför deras VM i Frankrike i sept :)). Inte mycket vind med det blev små, små vågor. Köttade på ut till strax förbi Kalvö och slösurfade inåt sen. Fin kväll!

2019-08-22 Kbafjorden, SSV  PERFEKT vindriktning, 8-10 m/s och jobbade kväll. Det bara inbjöd till en morgon-dw på fjorden :) Lämnade cykel och ombyte inne i fjorden och körde utåt för start. Riktigt fina tekniska vågor och tränade på att fånga dom. Har mycket att lära, ofta snek dom bara under och rullade förbi. Fotarbetet är nyckeln. Efter en timmes finfin downwind (sällskap sista metrarna av en annan supare som kom bakifrån, som f ö sprang tillbaka till sin bil i Gottskär..) var jag riktigt nöjd! Tog cykeln tillbaka till bilen och efter sedvanlig pryllogistik körde jag hem - så jädra surfnöjd!

2019-08-20 Kbafjorden, SV  Lite teknisk träning innan surfskiträningen. Snurr på aktern och träna på att inte tappa balansen snett bakåt åt höger. Gör ofta det av någon anledning..


2019-08-17 Kbafjorden  Dw SUP med ett härligt gäng på fem personer, duktigt med vind och grått busigt väder :) Vi startade i Draget och fick en ganska tuff paddling ut då vinden låg en aning för mycket på SO. Men sen.. Yihaa! Fick några riktigt långa och fantastiska surfar innan Kalvö! Och med hjälp av tipsen från Pontus var det superkul att spurtpaddla in på surf även på dom lite mindre vågorna långt in i fjorden. Bullet driver hur bra som helst, känns fantastisk. "Stekt sparv flög in i munnen-surfnöjd"! 
 

2019-08-14 Ryskärsfjorden, V  Surf innan jobbet, bra prognos norrut. Säkert uppåt 16-17 i byarna och körde gamla goa Superfreak 4.0. En fin morgon!
 

2019-08-11 Kbafjorden, SV  Bättre riktning idag och mycket vind, 14 i medel och 18 i byarna, jihaa! Rätt instabilt väder så det kändes helt ok att överge kite för dw SUP :)
Stack ut med Pontus från ståpaddla.se och det kändes tryggt! Tror ärligt sagt att jag inte hade stuckit ut och kört Draget-Forsbäck på egen hand i dessa vindar. Och ny bräda. Och sicken bräda sen! Oj, så lätt och fin och surfig den är. Min gamla allround är en koloss i jämförelse. Nu händer det grejor när man tar ett paddeltag och när det får surf så bara flyger den fram! Skrattade av förtjusning flera gånger och kände en ny sensation surfmässigt (har ändå testat det mesta..). 
Och utmanande var det. Jag är van att ha en bom i händerna med en motriktad kraft, nu bara en fjäderlätt paddel.. Och blev varse att det gäller att vandra fram och bak på brädan snabbt och effektivt för att få bra surf. Åkte i spa't ett antal gånger kring Kalvö där uppgrundningen i fjorden gör att vågorna växer till sig. Så j-vla kul!! Fick bra tips av Pontus (som så klart bara susade fram på sin bräda) så jag tro jag vet hur det ska bli ännu roligare nästa gång :)
 
 

2019-08-10 Kbafjorden, SO  Hakade på surfskifolket för en downwind, första med nya supen, en SIC Maui Bullet 12'6  Laddad och förväntansfull, för vinden skulle ju vrida över på syd vilket är perfekt i fjorden. Beslöt att starta från St Enen medans dom andra körde från Draget. Bra beslut eftersom vinden aldrig vred, det var plågsamma kilometrar in till Forsbäck med en ständig sidvind som tvingade mig paddla på en sida. Och så klart inga vågor.. Men brädan var skön! Och älskar genomtänkta detaljer, som det inbyggda FCS-fästet fram för GoPro. Och det inbyggda, försänkta handtaget. Bra skit! 

2019-07-13 Onsala, SV  Lite semesterpaddling i solen på lånad bräda. Var lite pyttevågor i gattet utanför hamnen men det är helt enkelt inte roligt på en stor bräda.

2019-07-11 Onsala, V  Dags att provpaddla riktig SUP'ar hos Pontus! Min allround SUP är inget bra på downwinds, surf eller snabb plattvattenspaddling. Att köra på samma sätt som surfskifolket lockar, så nu fick vi testa SIC Maui hos Pontus och Maria och fick massa bra tips. Blev helt kär i Bullet även om det knappt var någon vind idag. Får nog bli en sådan! Tack för bilder Maria!

2019-07-10 Onsala, NV  Första semesterdagen och NV som räckte till för surf nere på landet, helt underbart! Först paddla ut med surfskis och utrustningen på en SUP på släp. Detta eftersom vi kitar på en ö, det finns inga bra launchplatser på fastlandet här.
När vi riggade upp kom en flock nyfina kor och tittade på. Vi visste att det brukar vara boskap på sommarbete här, men vanligen är det mufflonfår som är extremt skygga. Här var det Mamma Mu som dundrade ned på stranden med ett gäng kalvar i släptåg :)
 
 

2019-07-07 Kbafjorden, SSO  Körde ett dw-pass ihop med några surfskipaddlare. Vinden låg på syd först men hann vända innan vi kom ut. Det var rätt plågsamt att paddla långt med sidvind. Längtar tills det är dags för en riktig SUP, i höst!

 
 
2019-07-01 TT, V 
Juli börjar bra! Var sugen på windsurf igen och då det var rejäla byar på runt 20 så kändes det dessutom som ett säkrare val :) Valet föll på HSM Superfreak 4.0, älskar det seglet när det är byigt, det är en riktigt Cadillac ride! Inte alls bra med min FSW 95:a (alldeles för stor) men planade gjorde jag..
 

2019-06-22 Mjörn, NV  Midsommarfirande långt från havet men tog ändå med kitegear. Det blåste på bra men var lite för mycket NV så det var turbulent inne i viken. Båten inte sjösatt. Nojade och tvekade och tog till sist beslutet att inte kita. Emma gav sig ut i surfskin och jag jublade när jag hittade brorsans gamla windsurfgrejor nere vid sjöboden. Tyvärr bara en kort mast så det enda som gick att rigga ihop var ett 4.0 med en gammal Proof freestylebräda på 104 liter. Det blev balansfest utan en endaste meter planing - men guuud vad skönt att komma ut på vattnet! :)
 
 

 

2019-06-06 TT, SSO  Löjligt varmt, c a 28 grader, och bra med vind. Kom ut ganska sent men lyckades få typ en timme med 9:an och vågisen. Mycket folk på plats, massa gamla windsurfbekanta också, kul! Emma paddlade från Orreviken och mötte upp vid TT. Vi hade ägnat f m åt att meka en kameramast till skin, så det var kul att få allt på bild :)  Emma fick tyvärr inte kitat då vinden dog ut strax efter att hon kom upp på land.
 

2019-06-03 TT, SSV  Ledig måndag, halvkass prognos men åkte ändå ned. Visade sig vara bra tryck med 13.5 och tt. Fick också en smak av TT's turbulenta vindar vid launch. Startade med kiten ute i vattnet, kopplad till en kasse med megatunga stenar. Och det var tur då en kastvind flyttar kiten upp och in i vindögat innan jag hann fram till bommen. Stenkassen drogs säkert 20 m. En krok hade lossnat på ett ögonblick. Nyttig läxa. Dessutom är XR5:orna inte särskilt stabila heller, det behöver bara jämn vind för att dom ska stå kvar. Pinsamt att det var en pappa med två barn som tittade på också :)
Nåväl, sen blev det finfin åkning, övade på hopp och lite rolls. Inget satt cleant direkt. 
När det mojnade av bytte jag till 9:a och vågis men det höll inte länge. Vinden försvann och det kom lite regn.
 

2019-05-30 TT, SSV  Nice födelsedag med tokvind och busväder. Åkte ned till TT på e m med Helena. Endast två kitare kvar och några windsurfare. Kitarna körde 7:or och den sizen var svår att hålla på land såg vi. Vi belöt att rigga min 4.5 Solo, något osäkra om det skulle räcka med tt-bräda - men det gjorde det. Riktigt bra drag, haha! Vi turades om då vi bara hade en sån liten storlek.
 

2019-05-06 Hakefjorden, VSV  Yes, yes, äntligen dags igen! Rätt labilt väder men vinden var bra norrut. Blev 9:an med tt men hann bara köra typ 40 min innan en mörk front närmade sig blixtsnabbt från inlandet. Vis av den tromb som drabbade Halland några dagar innan retirerade jag snabbt iland och packade ihop. Tror inte det behövdes för det verkade lugnt när jag åkte, men det är dumt nog att kita ensam en vardagsmorgon..

2019-03-29 Hakefjorden, VSV  Bra vind norrut igen! Ut med Martina och vinden drog på mer än beräknat. Och jag upptäckte att jag glömt hängselen hemma.. Bummer! Lånade ut FX8 till M och körde lite själv på slutet. Blev en kort tur då den lånade hängselen var flera nummer för stor och gjorde sitt bästa för att plåga min solar plexus. Annars kallt och grått.

2019-03-24 Ryskärsfjorden, V  En lika härlig dag idag också, något mindre vind dock. Blev 8FX med vågisen. Övade powercarves, gick så där.. Mojnade av sedan, lagom till att jag avslutade kom tre windsurfare :)

2019-03-23 Ryskärsfjorden, V  Sen premiär i hemmavatten, rejäl vind på 10-17 m/s och strålande sol! Körde 9:an innan det började öka såpass att överriggning var ett faktum. Försökte få in hoppkänslan igen, fick lite ont i ryggen faktiskt. Sittsele är ju bäst med torrisen, måste komma ihåg det..

2019-02-12 Col du Lautaret , Frankrike  Kiten smög ned i packningen när vi skulle till Nevache. Det är ju inte så långt till Col du Lautaret som har finfin snökite då vind ofta kommer uppe i det högt belägna bergspasset, >2000 möh. 
Vinden kom ganska sent så vi fördrev f m med lite turande. Sen blev det tillräckligt för att kunna dra upp 7m foilen. Jätterolig terräng här, rejäla kullar och bergssidor att åka på - men inte så stora ytor. Det blev snabbt trångt trots att bara c a 5-6 andra kitare var ute. Väldigt kul att få testa detta ställe dock, jättevackert!
 
 

2018-12-25 Stråvalla, V  Haha, lite kallare vatten idag.. Prognosen var jättebra men när jag kom till stranden var det ingen vind alls. Vad faen.. Åkte och fikade och återvände vid 14-tiden. Då var både vinden samt två andra kitare där. Upp snabbt med 13.5 och fick ett nice pass. Var lite överriggad ett tag faktiskt. 6 plusgrader i luften, tack för det!

Hmm, var var vinden?

2018-12-14 Che Shale, Malindi, Kenya, NV  Åkte norrut till Che Shale ihop med en schweizisk tjej jag träffade på stranden igår samt en kille från Belgien. Vinden brukar vara bättre där generellt. Tog c a 1 h 15 min med bil och sista vägen ut är offroad nästan.
Men sen, vilken paradisstrand! Enormt stor, bred och glittrande (kattguld) och en enorm bukt. Och bäst av allt - inga människor. Det är visserligen inte högsäsong nu men det är väldigt gott om plats ändå. Vinden kom ganska sent. Tragglade på med 13.5 med vågisen först innan det kom så jag kunde köra tt'n. Belgaren hyrde en 14m ihop med ett as till tt, 158 cm lång.. Vi åkte hem när det började mörkna. Minnesvärd dag.


2018-12-13 Watamu, Kenya NV  Dags för Luciasurf! Ingen bra prognos men åkte ändå ned till stranden, A Rocha, och väntade på vind. Kom ju i förrgår.. Det kom nu också men inte riktigt lika bra. Kom i vartfall ut en kortis med min TT-bräda förutom vågisen, det var skönt!
Träffade en trevlig kitetjej från Schweiz som just anlänt. Vi beslöt på stående fot att dela bil och åka norrut till Che Shale dagen efter då vindarna ofta är lite starkare där.
F ö jättetrevlig service och hjälp av William, som brukar hjälpa till för Tribe. Var uppe hos dom och betalade min lektion från 6:e, och han hakade på ned till stranden för att hjälpa till. Launchhjälp får man alltid på detta ställe, sawa sawa!


2018-12-11 Watamu, Kenya, NV  Äntligen vind! Efter en natt med ösregn och åska då strömmen gick så vaknade jag till en helmulen dag där prognosen var zipp. Åkte ut och fiskade och tänkte att här blir inget kitat. Men när jag kom åter så sa Justin på lodgen att det kändes som vind var på g. Mycket riktigt, hängde med honom tills hans egna favoritspot, norr om A Rocha, och det skulle nog räcka såg vi. Körde XR 13.5 och Justin körde med Free. Underbart!


2018-12-06 Watamu, Kenya, NV  Lyxade till det med lektion med Tribe idag, det var något mindre vind än i förrgår så det kändes som lite bortkastad tid med hopplektion :)
Men men grabbarna på Tribe ordnade fram en 14 m Rally kite till deras tt (som var rätt tung och hade stooora stroppar).  Aldrig kört Slingshot innan och ok att vinden var så där men längre ut från land var det bättre. Och kan inte säga att jag gillade kiten helt ärligt. Bra drag men den lade sig alltid på samma ställe i fönstret och limmade fast liksom. Och bommen var ett jädra shabrak :)
Nåväl, man kan inte klaga över att köra i 28-gradigt vatten och vackert hav! Och folket på Tribe är supertrevliga!A Rocha beach med Tribe Watersports

2018-12-04 Watamu, Kenya, NV  Första dagen i Watamu och trodde inte riktigt på surf men det visade sig komma in under e m. Trött som tusan efter en nattresa där jag anlände 03.30 och fick åka skumpande bil i 2,5 h för att komma fram. Och trafiken och vägarna här är rätt primitiva (och då har jag testat på en del) :)
Tog tuktuk till Tribe och drog upp 13.5 med Infinity'n. Mer vind än så var det inte men detta blev perfekt! Vilken strand, vilket ställe - inga badfolk och ingen crowd (och det är det inte annars heller även om vinden är bättre). Vågade inte köra så länge, solen vid ekvatorn är inte snäll mot decemberblek svensk hud.. Bäst: att knäcka en färsk kokosnöt och ha som after surf drink.

 

2018-11-04 Stråvalla, VSV  Finfint väder men bara vind tidigt. Upp innan gryningen och körde ned till Stråvalla. Vinden var bättre än väntat t o m, ut med XR5 9:an och tt'n. Helt ensam och just där och då kändes det fantastiskt med en helt egen vik när solskenet kröp fram. Övade rolls men konsekvens i hoppen är inte min starka sida just nu :)

2018-10-22 Beerlanda, VNV  Once in a blue moon, dags att damma av windsurfbrädan. Ledig måndag och fina vindar på uppåt 18 i byarna, sol och blå himmel. Byigt så riggade 4 Superfreak ihop med Emmas gamla FSW 85. Massa gamla goa surfpolare var på plats fast det var mitt på dagen, semesterdagar hade tagits minsann. Är det bra så är det!
Men fy faen vilken träningsvärk jag kommer få i morgon.. :)

2018-09-24 Getterön, N->NNV  Är det någon höst det ska blåsa så är det denna! Efter rekordvärme måste det bli vind när kylan kommer. Och den kom senaste 10 dagarna, med besked. Det gjorde också lunginflammation och helgjobb, missade allt, bl a stormen Knuds ankomst helgen som var. Så var så oerhört glad över denna lediga måndag när det bjöds på solsken och 10-12 nordan :)
Anlände till Getterön och vinden hade inte nått full styrka, riggade upp 12 med vågisen. Övade power carves och kämpade med tajmingen. Vinden ökade sakta på men ville inte rigga ned, gillar verkligen GTS'n till vågis. Trimmade ned knutarna och körde vidare. Helt ensam, strålande sol.


2018-08-05 Glöskär, NV->V  Äntligen riktigt mycket vind! Marstrand visade 12-15 m/s och jag, Helena och Bosse rullade norrut. Fantastiska vita gäss i viken och vi riggade smått, 8:or. Min FX8 är som en 7:a och det var jag glad för idag. En aning byigt men väldigt fin dag, soligt och varmt. Igen. Rekordsommaren bara fortsätter.
Grund vik så fegade ur på stora hopp, vågade helt enkelt inte riskera att dunka i botten. Övade på med några back- och frontrolls men FX:n är kobrasnabb in i sväng om man drar aldrig så lite i ena bomänden. Satte några låga men krashade desto mer. Lite för mycket byig vind för att jag skulle känna mig bekväm. Men tack, tack, tack för denna dag!
Bosse plåtade med sin stora Canonglugg, tack för det.2018-08-04 Rågelund, NVN  Sov i bilen under natten för att hinna morgonsurfa innan det var dags att bygga på landet. Stod en danskreggad bil lite konstigt parkerad där också, men inga människor.. Det fick sin förklaring på morgonen då vi knatade ned med grejorna bara för att finna ett stort tält på launchgräset :)
Inte så mycket tryck i vinden som vi önskade, jag körde 13.5 med Whip och Emma körde 15 foilen med vågisen. Kort session för Emma då hennes ömma knä (från Skånekitingen nyligen) gjorde sig påmint. Hon tog en tupplur istället. F ö byigt då vinden låg på mer nord än den skulle.
Dagens Pappahammar var den, visserligen trevliga, tanten som rastade sin hund som helt plötsligt svängde av till vänster och bestämde sig för att kliva rakt igenom mina linor när jag skulle launcha. Som tur var noterade jag henne strax innan denna irrationella move :)


2018-08-02 Edshultshall, Orust, V  En extra ledig dag och var är enda stället det blåser? Bohuslän, ja, då är det bara att ta sig dit. Hört om denna spot men aldrig varit där. Rätt dassig vind då jag anlände, stället var f ö mindre än jag trott. Ut med 13.5 och Shinnster, det borde väl funka? Tja, ett kort tag men sen blev det drygt. Knappt kiten höll sig uppe stundtals.
Packade ihop och drog till Mollösund och käkade glass istället. Runt 14-tiden klarnade det och vinden ökade lite. Körde tillbaka bara för att se att den lilla stranden var invaderad av folk som nybörjarsurfade på gamla ök med påssegel. Fanns ingen plats att launcha längre och det här är inte rätt spot att trängas på stranden. Dessutom var det inte såå bra. Nej, här får det bli bara om inget annat duger och om vinden parkerar norrut. Och efter semestertider, campingen en bit bort drar folk..

2018-07-27 Balka Beach Bornholm, NO  En spontanresa till Bornholm, fin NO-vind skulle komma till där och det drömdes om kitevindar och fina downwinds med surfskis bland de fyra som knödde in sig i en personbil för att klara höjdkraven på färjan (ytterst få biljetter kvar).
Väl framme åkte vi till Balka, jag riggade 12:an glad i hågen samtidigt som jag förfärades över allt badfolk. Kite dock tillåtet och det finns t om en kiteskola på stranden. Stack ut när det blev en lucka men blev direkt varse vad 30 grader gör med luftens densitet, det var inget tryck att tala om trots bra vind. Borde fattat när det knappt var några ute (förutom en foil). Kiten droppade direkt och det var bara att retirera. Förundrades sedan av kiteskolan som körde en kurs mitt bland badande. En nybörjare som visserligen kom upp men som ramlade och tappade kiten x flera (det var ju nada tryck). Mitt bland badande barn.. Varför inte lysa av ett område av (den mycket stora) stranden för vattensport?
Var chaffis åt dom andra som körde dw mellan Svaneke och Dueodde istället, bidade min tid då mer vid skulle komma på kvällen. Och så blev det! Åter till Balka vid 18-snåret och nu gick det finfint med 12:an och vågisen. Blir bäst vågor på just NO så det var kul! Skulle kanske velat ha lite mer tryck för att kunna fånga och svänga med fullt tryck, men attans vad bra det var!Kite & surfski Skåne/Bornholm

 

2018-07-26 Väg 100 Höllviken, NNV  Vind rakt in i viken, några få kitare på plats. Varmt som på rivieran och därmed snäll vind. Körde 13.5 med vågisen vilket gick otroligt fint! Vattnet var som en jacuzzipool, löjligt varmt.. Emma och jag turades om att köra och på slutet kunde jag t o m köra 12:an en stund innan det mojnade vid 20-tiden. Emma fick några fina drönarbilder.
Vädermässigt: är vi i Söderhavet?
 2018-07-24 Kabusa Skåne, VSV  "En av de mindre kända och välbesökta stränderna på sydkusten".. Jo, tjena, denna högtryckssommar hittar folk till allt havsnära. Knappt parkeringplats ens längs vägen men lyckades få en plats. 
Knatade ned till stranden och såg folk så långt ögat nådde. Eller vänta, några hundra meter söderut låg två kitar i sanden och det var fritt på folk. Knatade dit och pratade med två jättetrevliga kitetjejer som hade denna strand som local spot.
För lite vind för 10:a men 12 gick så där enligt dom. Hämtade min 12:a och vågis och det gick riktigt bra! Brisen kom tillbaka lite grann och fick fina småvågor. Sen kom Emma och Ola paddlande med sina skis, dom körde dw från Abbekås. Riggade sen 13.5 men då hade brisen flytt..
 

2018-07-20 Öckerö Onsala, NV  Fina vindar från NV igen, mellan 7-9 ca. Jag och Emma turades om med GTS 12:an. 


 

2018-07-16 Öckerö Näset Onsala, NV  Vår nya favorit i repris. Paddlade över grejorna i jollen vid lunch och pumpade glatt upp min 'nya' Core GTS4 12 m. Vinden var inte så stark nu men detta blev perfekt ihop med Nobile vågisen. Emma skulle ha paddelkurs och paddlade iväg medan jag glatt körde på i Öckerösundet.
Vad säga om GTS'n då, den kändes bra till vågis som ryktet säger. Driftar bra och bra styrning även med slacka linor. Till denna typen av surf så kändes den lik min mindre Ozone Reo. Nu är det ju en loopmaskin egentligen men den passade utmärkt även till detta. Drar inga kiteloops ännu, men några downloop jippar testades och kändes kalas, snabb och kraftfull. Är man med på noterna är det superkul! Negativt: bottendraget kunde varit bättre.
Vid 16-tiden anslöt Helena och jag fick paddla över för att hämta henne och gear. Nu ökade vinden helt enligt planen och jag bytte till XR5 9:an (som jag älskar!) + tt'n. Helena körde Rebel 11. Inte toktryck hela tiden men mestadels finfint! Övade fler front rolls, sätter långt ifrån alla men kul är det!

Helena flying high.


Expedition igen!

2018-07-12 Nidingen Onsala, VNV  Ännu mer minnesvärd dag! Åkte på utflykt ut till Nidingen med Jenny och kitegrejorna åkte med. Det otrolig högtrycket har fortsatt över landet och därmed inte mycket vind. Men bris blir det och så ännu mer en bit ut. Så även idag, efter obligatorisk fyrbesök och fika så pumpade vi upp 12:an. Launch ute i vattnet (givetvis där det ej är fågelskydd, respektera naturen!) på sydsidan med assistans från Emma och Helena. 
Känslan att dra iväg ut på öppet hav med en tom horisont framför sig var... wooow! Dock inte fullt tryck i kiten, hade ok fart men fick ligga och jobba och svepa kiten rätt i förhållande till dyningarna för att inte tappa höjd. Svårt att höjda och fick dra flera långa repor innan jag lyckades höjda nog att tugga tillbaka mot Råö. Köra på öppet hav tar kraft, det är stökigt och inte särskilt vilsamt med tt även om vindstyrkan ligger på måttliga 6-7 m/s. Planingsfart äts snabbt upp av chopet. Efter en timmes tuggande var det Helenas tur, ett hopp från följebåten och vi bytte strax nordost om Nidingen. Nu var vinden lite loj så det blev ingen lång repa för henne. Men så häftig känsla det var!2018-07-02 Öckerö Onsala, NV  Minnesvärd dag! Drömt länge om att kita från sandrevet på Öckerö (inte att förväxla med ön i norra skärgården) utanför Onsala. Har windsurfat här och vet hur fint NV kommer in i Öckerösund, hela vägen in till Orreviken.
Jag och Emma fick båtskjuts ut till ön av Johan, som dessutom hade bakat vinbärskaka till fikat! Emma stack ut med 10:a och Infinity och såg ut att trivas. Själv riggade jag XR5 9:an bara för att se att vinden lade sig. Men en go fika på det och vinden var strax tillbaka, precis enligt prognos.
Riktigt bra tryck sen, kunde ladda hopp - och satte en front roll på andra försöket! Fick sånt fint lyft, snurrade runt och insåg att jag skulle ställa den *wow* Hann t o m tänka att dra i framhanden så jag fick fart ut. Känslan går INTE att beskriva! Fick inte till en lika fin sen, utan hamnade att bodydragga efter brädan ett antal gånger. Skit samma, gick runt med en overklighetskänsla resten av dagen :) 
Nästa gång tältar vi på ön!


Expedition!

 


2018-06-29 Stigfjorden + Getterön, NO Uppe med tuppen för att hinna dom fina NO-vindarna norrut. Lite tveksam på size men valde XR5 9:an, ville så gärna testa den. Tänkt att ersätta min SB. Vinden var kanske lite i underkant (low end är inte tiptop) men j-klar vad skön att hoppa med! Kraschade f ö lika många backrolls som jag satte men glad ändå. Och gjorde första försöket på en frontroll. Mjäkig fart så det gick åt skogen - men så skönt med kiten ändå. Och Corebommen, ja den har jag älskat sen första stund även om den varit med i quivern sedan länge.
Em/kvällen spenderade på Getterön för att guida Jenny in i windsurfingvärlden. Otroligt fin kväll och många var ute med kite i viken, men väldigt byigt och för mycket ostligt i vinden. Ungkalvar kom klampandes över viken och var väldigt nyfikna, skulle slicka och smaka på allt. Inkl bommar och kitelinor..

2018-06-26 Kba-fjorden, NO  SUP ihop med surfskigänget. Löjligt varmt igen och knappt någon vind. Kul att komma ut - men plattvattenspaddling är inte superskoj..

2018-06-18 Rågelund, VSV  Morgonsurf innan jobbet, ensam. FX8 med tt'n var lite klent så körde strapless istället. Betydligt klurigare med tricken nu, kiten är lite för snabb att hamna i loop när jag inte vill. Att hålla kvar bakhanden och samtidigt skota in och rotera kroppen orsakar intressanta krascher.. :) 


Skittrick..

2018-06-07 TT, S  Vilken dag! Supervarmt och vind, c a 7-8. 12:an Solo var punkad så fick pumpa upp gamla trotjänaren DNA. Jättebra kombo med Whipbrädan och precis rätt vindstyrka för att köra helt avslappnat. Tränade ollies igen och vågade mig på det där 'back roll without board'-tricket jag sett någon video på. Självklart gick det åt h-lvete.  Men jag tränade idogt på och när jag lyckades tajma lyftet med snurren så landade jag åtminstone i närhet till brädan istället för fem meter längre ned.. :)
Emma kom paddlandes och H med sällskap anslöt senare, gofika blev det! Och det med en termos kaffe som surfat med i Emmas surfski från yttre Onsala, shaken not stirred.
Körde en vända till i shorts och neotröja efter fikat, men då var vinden lite klen.
 

2018-06-04 Björkäng, V  03:00 ringde klockan. Frulle, packa bilen och dra söderut. Till min förvåning var det faktiskt en annan surfare där lika tidigt. Ut med FX8 och Whip men insåg rätt snart att det var för optimistiskt. Bytte till 10 SB istället. Lekte i dom små vågorna, jättekul men hade ofta problem med för lite tryck. Inte kul i kombo med en kite som inte driftar jättebra.. Inverterade kiten när den damp ned vid ett tillfälle och fick ta mig iland. Tack snälle surfare som räddade brädan in på grunt vatten.
Mulet och grått och rätt kallt då jag kom. Otroligt häftig känsla att kliva i vatten som kändes jättevarmt i jämförelse.

2018-05-23 Getterön, NNV  Nordvästan skulle slicka kustlinjen just här nere - och så blev det. 6-8 utlovat och det stämde rätt bra. Åkte med med Lina som windsupade, själv pumpade jag upp 12 och tog ut nya brädan, en ett år gammal demobräda, North Whip 5'2.
Åter igen så glad över Solo'n, vilket bottendrag, inga som helst problem att få fart idag. Brädan var fantastisk, att den är kort kändes mer positivt än jag trott. Övade ollies bäst jag kunde och den känns bara så lättlekt. Och varför inte investera i ett märke som är history soon.. :)
In för att vila och upptäckte att 12:an var punkad.. Vinden ökade lite sen så som tur var gick det bra med 10:an också. Som lök på laxen blev jag av med en fena på brädan sen också.. Det var det värt, högtrycket som legat i två veckor är kvar, rena högsommaren. Körde med 2mm dräkten.

2018-05-15 Kba-fjorden, O  Högsommarväder hur länge som helst nu, otroligt varmt och vattnet börjar bli helt ok. Följde med surfskigänget på tisdagsträningen, paddlade SUP barfota i t-shirt, så gott! Inget surf med den vindriktningen dock.

2018-05-07 TT, S  Ledig måndag, skulle prognosen hålla? Löjligt fin dag, mycket varmt, som en högsommardag. Närmade mig avfarten och såg att flaggorna vajade på marinan, yes! Men det visade sig vara väl klent att launcha från krok. Gick ut en bit till vänster om hamnen, klafsade runt i leran och väntade..
Till slut tryckte det in mer bris och det blev åka av med 12:an LF Solo och Shinnstern. Riktigt bra bris ett tag men mojnade av lite efter en timme. Fantastisk dag, hade kunnat ha min 2mm dräkt på mig.

2018-04-21 Stråvalla, NVN  Favorit i repris. Verkade vara bäst vind tidigt så jag åkte ned strax efter gryningen. Det hade jag verkligen inte behövt göra, vinden höll nämligen i sig långt in på e m.. När jag kom var det dock riktigt dåligt, svor en ramsa för mig själv att jag inte åkte norrut som planen var först.
Men strax senare kom det in, så fort solen visade sig lite mer. 10:a SB med TT-brädan och det gick.. asdåligt! Ont i ryggen vid hopp och kände mig allmänt svag. Vinden ökade alltmer och bytte till 8:a FX och vågisen, much better. Övade massor av svängar och lyckades med några downloop jippar varav några med rejält tryck, så kul!
Strålande dag och inte så kallt i vattnet längre. Torrdräkten undanplockad! Och sista vändan körde jag med tunna handskarna och hooden nere, en beanie på bara, skönt.
3-4 kitare till på plats efter kl 10.

2018-04-06 Stråvalla Strand, VNV  Våren är här! Ledig fredag, sol och 15+ m/s, kan det bli bättre? Beslöt att köra Stråvalla idag, Rågelund blir så byigt när det vrider på NV. Åkte ned i gryningen och det blåste rejält. Pumpade upp min Solo 4.5, premiär för den. Bra kombo ihop med vågisen även om vinden var byig. Megadrag ibland, ibland jobba 8:or för att behålla farten. Jipparna satt fint, om än inte så stylish. Gillar verkligen Solo'n, den bara hänger kvar och driftar fint.
Det skulle mojna och vid 9-snåret bytte jag till FX 8 (beggad från Danmark), jättenyfiken på den. Körde med tt'n först men det var så byigt att jag bytte tillbaka till våg. Även fast vinden var on/off så kände jag att den kändes fin, passar min stil. Inget tokdrag, snabbstyrd, driftar fint och hanterar man den rätt så kommer powerboosten. Ska bli kul att testa med tt under jämnare vindar.

 

2018-04-01 Dyranut, Hardangervidda, Norge  Något varmare idag men också sämre vind. H och jag åkte till Dyranut medan E & E drog ut på fjället med längdskidor. På Dyranut var det initialt dåligt med vind, bara dom med stora racingfoils fick åka av. Men vi gjorde FS 15 redo och sen kom det faktiskt en del vind. Tillräckligt för att kunna köra i sänkan söder om vägen med behållning. 

2018-03-31 Örteren, Hardangervidda, Norge  Svinkall dag där vinden var bäst på spotet nära vårt boende på Haugastøl. Kylan tog sin tribut, Emmas pumpslang gick av och min tubkite punkade. Kan de varit strulande ventil tro..
Tack och lov för foils, vi retirerade till andra sidan vägen och drog upp Frenzy 7:an som räckte mer än väl! Enda stället med ordentlig vind så det var lite trångt. Ytan är inte enorm heller (såvida man inte kryper under elledningen vilket vi lät bli). Hård vindpackad snö och en rätt bumpy ride. Strålande sol men #%&* kallt!!

2018-03-30 Dyranut, Hardangervidda, Norge  Dags för påskkite på vidda! Fyra pers och fullpackad bil anlände tidig e m och vinden var väl inte den bästa.. Men vi drog till Dyranut som brukar vara bra vid sol och kall temperatur. Inte värt att dra upp något annat än 15 foil och vi turades om. En liten förvirrad lämmel kom i vanlig ordning lufsande (har vi sett varje vinter), den sprang fram till Emmas boots och myste lite.
Några bra rundor blev det väl men det var inte det bästa Norge bjudit på. Blev topptur på kvällen istället.


Liten lämmel kämpar på.

2018-03-17 Torslandaviken, NO  Äntligen lite surfkänsla igen! Vintern kom plötsligt till stan och vi drog ut till Hisingen för issurf. NO-vind med byar på 11, det drog till rejält i 4.1:an kan man säga!


2018-01-26 Kroksjøen, Norge, NV  Kroksjön utanför Sjusjön levererar ofta. Kanske inte riktigt lika bra som prognosen just denna dag men det blev riktigt fint ändå. Såg en stor tub ute långt borta när jag anlände. Funderade på size och beslöt mig för foil 7:a, vår pålitliga Frenzy. Funkade riktigt bra utom när vinden droppade helt.
Var 3-4 andra ute och två av dom drog upp på fjället genom granskogen. Bättre vind där uppe men då gäller det att inte droppa kiten i en grantopp på vägen.. Den andra körde runt med en tub 16 som då och då droppade. Frenzyn höll sig uppe och gick snabbare, skönt med foil i dessa förhållanden. Mycket djup snö f ö!

2018-01-14 TT, SO  6-8 prognos, runt nollan, grått och löjligt lågt vatten. Ingen annan på plats, inte såå konstigt.. Hade dock en kanonfin tur med 12:an Solo och Shinnster. Hade t o m på yttersta knutarna, oj så fint denna kombo går! När jag vek ihop kiten efteråt var det en tunn hinna is på den..

2018-01-04 Kroksjøen, Norge, NO  Knappt värt att ta upp denna dag men det var ändå årets första kiteförsök. Bra prognos men dom norska fjällvindarna levererade inte. Jag, E och H pulsade ut i rejält djup snö bara för att få några ynka meter på skidorna med FS 15.. Dock vackert!

2017-12-25 TT, SV  Vilken julhelg! Bra åka av med 8m SB idag f m. Lite regnigt men varmt. Förvånad att bara jag var på plats fram till lunch (sen jobb). Tomteluva på och cruisade mest. Slog stortån i en stenbumling på vägen in, ont som f-sen.

2017-12-23 Rågelund, V  Finfin prognos på runt 15 m/s och några få på plats då jag kom på f m. Ut med 7:an Park och det drog på rejält. Fick nästan kravla ut genom det leriga partiet närmast land. Mycket byigt och hård och kompakt vind som vintern brukar bjuda på. Men riktigt skön kiting ändå. Vinden droppade efter en stund och vi två som var kvar fick gå upp. Strax kom den åter med full styrka och vi fick en bra session till innan den punkade igen. Det var som om någon stände av kontakten, kiten droppade och jag fick bära iland den..
Beslöt att rigga upp till 8:an och vågisen medan den andra killen packade ihop. Så klart drog det på igen sen så det var överriggat en bra stund..
Testade f ö A-S's tips om luftslangar i handskarna idag, funkade väldigt bra förutom att slangdiametern nog bör ökas lite. Speed-Anders kör en sådan dräkt (Ianovated) och det ska tydligen funka skitbra med den varma utandningsluften. Underligt att det inte sprids mer.. Gott att köra med tunna neohandskar idag i vart fall! Dock var det varmt, typ 9 grader. Och jag fick byta om efter passet i den uppvärmda containern (gott även om det är varmt ute), tack för det Roby!

Luftslangstestet funkade bra.

God Jul!

2017-12-13 TT, SSV->S  Världens segaste förkylning började ge med sig, superprognos på uppåt 16m/s och ledig Luciadag - jippie på det! Skulle regna mycket efter lunch så snabbade mig att hämta bilen, som stod på verkstan, och brummade ned med både kite- & windsurfgear packat.
Ut med Park 6:an och kunde konstatera att det blåste rejält. Väl i vattnet var 6:an perfekt. Känslan i Park passar mig riktigt bra när det blåser mycket. Tål hur mycket som helst och mixen mellan snabbhet och stabilitet är precis på rätt nivå för mig.
Till min förvåning var ingen annan ute, inte ens några speedseglare.. Tog det lugnt, inte bra att vara ensam om något händer. Synade den träpinne som markerar ett grund en bit ut, insåg att bomfästet för GoPron borde sitta bra där. Mekade på den och fotade lite. För mörkt idag för att den skulle hinna med någon skärpa dock.
Fyndade förresten en tre år nygammal Ion Fuse torris från England på Black Fridayrean. Helt onödigt inköp (någon som känner igen sig? :-)) men denna XS var så billig att det var tvunget. Första turen idag, väldigt nöjd måste jag säga. Mindre windchill än Souldräkten, eller snarare att det känns mindre då detta är neopren som värmer gott i sig. Dock försökte jag köra i 3mm handskar och det var för kallt! Första riktiga passet med den något mindre RE selen idag också. Underbart att de börjat tillverka XS, den sitter som gjuten.
Riktigt bra f m, gott drag och varm och go (utom händerna). Tänk att Lussekite kan vara så här bra!

2017-11-25 TT, SV  Surfskichaffis idag, körde till TT för att hinna med kite kite innan paddlarna kom in dit. Sämre vind än väntat men stack ut med 12:an (LF Solo) och Shinnster. Sjukt vad lite man kan åka på med en kombon! Körde på bra i dryga 20 min, men sen punkade det. Två formulasurfare var ute men fick inte mycket åkt dom heller. Första turen med torrdräkten för denna höst. Kort session men det var j-kligt bra så länge det varade!

2017-11-24 Rågelund, SV  *gah* Bomkörning mer eller mindre. Bra prognos men det stämde inte alls.. Full power på 10:an till stor strapless räckte ej. Hade jag haft 12:an så hade det funkat, men så klart packade jag inte med den. Körde en del men det var för mycket jobb, loopar och åttor för att det skulle vara kul. Dock varmt, 7 grader. Frös inte alls i vinterdräkten och vindjacka. Testade nya XS selen från RE, den satt bra.

2017-11-09 TT, VSV  Sista semesterdagen, hemma i Sverige, bra vind redan tidigt och regn förväntades vid lunch= morgontripp till TT. Runt 10 m/s när jag kom (efter att ha mött den envetna fårskocken på vägen). Skulle öka så pumpade upp den gamla Naish Park 7:an. Eller gammal, den är från typ -11 men är som ny. Ville inte ha driftern på plattvatten, den har inget boost.
Mörkgrå himmel och regnet hängde i luften. Tjockaste dräkten med vinterskorna och handskar - sicken kontrast mot Cooköarna! Härlig kiting, något byigt och betydligt 'hårdare' luft än på varmare breddgrader, men Parken fungerar supersmooth med  Alanabommen. Enormt vindregister och fastän byarna kröp uppåt 16 så var den lätthanterlig (och då väger jag c a 55..). Har ju ett väldigt blandat spektrum av (begagnade) kites hemma i källaren, som två personer delar på, och den här lägger jag händerna på när det nalkas hårdvind!      38

2017-11-03 Tauranga, Nya Zealand, NNO  Äntligen vind, vi drog oss norrut och åkte först till Papamoa Beach då E var väldigt sugen på vågor. Vinden var rätt seg här, E försökte tappert med 15m men det var inget egentligt drag. Vågorna var stökiga och det funkar inte utan drag i kiten. Vi packade ihop och åkte en bit västerut till Fergusson Park. Detta stället är väldigt känt och ska vara ett mycket bra plattvattenställe. Det var low tide när vi kom dit (strax efter lunch just idag) och det var en kitare ute.
Pumpade upp 12an och fick strax efter lauch trimma ned den lite, vinden började komma! Fergusson ligger i ett 'innandelta' om man säger så. Det är sand med musselbädd (men väldigt mjuka musslor, helt ok barfota) och långgrunt. Körde rakt ut mot en sandbank och tillbaka med spliten. När vinden ökade såpass att det var dags att använda 9:an så kände jag mig rätt mätt faktiskt. Orkade inte heller skruva ihop tt-brädan ska erkännas. Regn hängde i luften och vi packade ihop. Jättekul att få testa detta spot. Kommer jag hit igen ska jag köra norra stranden också.

Vid low tide exponeras stora delar av botten.

Parkering vid vattnet, gräsmatta och toaletter, nice place!

2017-10-31 Onehunga Bay, Nya Zealand, NV  Våren här (höst hos oss) är den blåsigaste perioden och Wellington anses vara en av världens blåsigaste städer. Hmm, vi såg inte det så tydligt efter att ha anlänt från Cooköarna några dagar tidigare. Vi bodde hos en nyazealändsk (stavning?) kompis i Porirua strax utanför Wellington, hon bor precis ovan Porirua Bay och det var lite smärtsamt att se den fina viken utan vågor :)
Men idag kom det lite, vi åkte till det bästa spotet för vindriktningen, en sandstrand i Whitireia Park. Spoten kallas Plimmerton även om den stadsdelen egentligen ligger på andra sidan. Jättevackert, höga gröna kullar och en smal, slingrig väg. Påminde väldigt om Wales eller Skottland (fast mycket varmare då). E stack ut först med 15m foilen och splitbrädan. Gick riktigt bra. Vi byttes av och jag körde en stund innan vinden började dippa. Mycket varmare i vattnet än vi trodde! Hade bara 2 mm dräkt själv och var beredd på att frysa, men så blev det inte. Vi körde barfota utan problem. Det var t o m varmt! Kan påpeka att det enligt statistiken är i snitt 14 grader i vatten här nere i okt/nov.2017-10-27 Muri Beach, Rarotonga, Cook Isl, SO  Sista dagen på ön och vi visste att vinden skulle öka. Frågan var hur mycket och då öns satellitmast brann upp just idag(!) fick vi inget svar. Hela öns telefon- & internetnät låg nere och efter att ha snorklat vid södra delen åkte vi till Muri för att kolla.
Hmm, verkade komma lite.. Vår 15 foil kanske? Jag bangade dock den, Muri är rätt trångt. Mycket smal strand och en hel del utflyktsbåtar för ankare. En del annat löst badfolk ute på vattnet också. Medan vi stod och våndades ökade vinden och vi beslöt att ta 12:an. Åkte och hämtade den på hotellet och E stack ut först. Gick riktigt bra och sen fick jag några vändor också. Vinden var helt ok ihop med splitvågisen (vilken tur vi har den!). En annan kille försökte köra tt-bräda men vinden räckte inte till det. E skulle klämma in surfskipaddling sen också, så jag fick paniktorka grejorna nedanför KiteSup för att inte behöva packa blöta prylar. Kiteväskan klockade sen in på 31,5 kg så jag lyckades väl inte riktigt.. :)

Scootersplit.


Film från resan (Aitutaki mest).

2017-10-24 Aitutaki, Cook Isl, SO  Idag körde vi ensamma större delen av dagen. På världens vackraste ställe. Helt surrealistiskt. Det trevliga paret från Nya Zealand körde under f m. Vinden var lite klen för 9:an så vi drog upp 12:an - perfekt! Fick en exotisk upplevelse idag, kitade med en sköldpadda! Hörde från lokala båtkillen att de syns till här ibland, han pekade ut två under turen ut dit. Och visst kom en förbi sen. Tittade nyfiket upp när jag körde på östra sidan och simmade sen iväg. Förvånades över hur blixtsnabb den var under vatten.
Vi blev upphämtade 16.30 och var vid det här laget välgrillade trots rashguards, keps och mängder av solkräm. Men två mycket lyckliga kitare! Vilka fantastiska dagar på världens bästa och vackraste kitespot, Aitutaki.

2017-10-23 Aitutaki, Cook Isl, SO  Livets bästa kiting idag, detta blir svårt att toppa! Honeymoon beach sägs vara världens vackraste kitespot och det går inte att argumentera emot. Efter att ha varit förbi dagen innan på snorkeltur (det skulle inte blåsa!) och sett hur de kitade på rätt bra, så var det extremt skönt att vakna upp till vind idag. Båt från Avarua ut till sandön och vi blev avlämnade för en heldags kiting. 
Så här sent i okt är det inget arrangerat här ute, Wetn'Wilds provisoriska palmhydda används inte och ingen finns där. Vi fick dock lov att använda den som skydd undan solen.
Det fanns tre andra kitare på plats dock. En ryss (rätt otrevlig) och ett par från Nya Zealand (trevliga). Vi riggade 9:an LF Solo och turades om att köra. Både med vågisen, Nobile Infinity split , och med min tt. Skitkul att köra strapless även om det var plattvatten. Perfekt jippträning.
Körde en del mellan Honeymoon och lilla ön Maina, fanns en lite djupare kanal där om man ville öva hopp och är rätt för för grunt vatten (som jag). Ryssen låg och plöjde fram och tillbaka här också medan hans flickvän stod och fotograferade. Spoten är löjligt fantastisk! Enorma ytor av grunt turkost vatten, framför allt på östra sidan. Enda minusen är alla vassa korallbitar på land (och en del på botten, kör med skor!), inte så svårt att punka sin kite här. Självlaunch o landning väldigt vådligt om man vill hålla bladder och duk intakt, därför turades vi om.
Prognosen för dagen efter såg bra ut så vi bestämde direkt med båtkillen att skjutsa ut oss morgonen efter. När vi kom till vår bungalow var det svårt att smälta alla intryck. Det var bara för bra. Tur att vi hann ta lite kort innan systemkameran la av.2017-10-20 Rarotonga, Cook Isl, NNO  Ovanlig vindriktning här men väl i söderhavsparadiset var vi surfsugna och ville ut trots förhållandena. Malin tipsde om stranden vid Vaianas på nordsidan ön, vi brummade dit på våra scooters. Vi var faktiskt här två dagar innan men vinden var för klen då..
Upp med 12:an och det blev väl så där.. För mycket ost i vinden och det blev extremt byigt. Efter hindenburg x3 och några få repor ut och in innanför reven så gav jag upp. Dock mycket intressant att prova splitboarden för första gången.

Jättefin strand med kokosnötter men vinden saknades.. Nobile Infinity har passande färgsättning dock ;)

2017-10-08 Getterön, NNV  Kunde lämna mina plikter som funktionär på surfskitävling för några timmar och med lånad bil brummade jag söderut. Gillar viken på Getterön för denna riktning, kommer rakt in. Drog på rejält och pumpade 7:an, yttre knutarna + Cabrinha vågisen.
Ahh, det var så bra! Något överriggad i byarna men jipparna satt fint för det mesta. Bra övning inför stundande kiteresa. Soligt och fint - men kallt! Körde med sommarskorna och utan handskar, det höll inte så länge :)

2017-10-01 Olofsbo, SSO  Faktiskt aldrig kitat här förut.. Riktigt fint denna e m när vinden vred över från rak ost till mer SSO. Småvågorna rullade in och stack ut med 10 SB (Emma) och jag med nyinköpta LF Solo 9. Mycket spänd på den kiten - och den visade sig leverera VÄLDIGT bra.
Det var två kitare på plats samt några som körde kurs i norra delen. Efter ett tag gick dom andra upp och vi hade hela viken för oss själva, lyx!
Hade superkul i småvågorna, Solon driftar gudomligt och flyger så lätt på något sätt. Den har rejält bottendrag och vill gärna ligga lågt i fönstret (ingen favorit iofs..). Då vinden ökade lite (skulle bli 10-12 enl DMI) gick jag in och flyttade knutarna. Fann att den fortfarande hängde lika fint och snällt och hade bra tryck om man ville. Väldigt okänslig för dippar i vinden, den är lätt med sin enda strutt och det märks! Beroende på trim kändes det som den var en kameleont mellan 8 och 11m kite. Me like!

2017-09-30  Grenegård, Orust, OSO  Ville testa nytt idag så körde norrut och letade upp en vik jag hört gott om. Bra lauch skulle det vara också. Såg jättefint ut och stora gräsytor att rigga på. Men approachen till vattnet, mja..
Brant med blocksten och buskage. Ingen strand, hal liten hal båtslip att kliva ned på.
Well, bara att hugga i tänkte jag och riggade nyinköpta 12:an LF Solo. Vinden drog dock i och ökade rejält. Tog 10:an istället och det var rejält svårt att launcha med hundkrok. Tror att vinden blåste upp över kanten (rätt stor höjdskillnad) och blev turbulent. Flyttade mig längre in och drog upp. Ouch, för överriggad i byarna så jag fick pumpa upp 8:an. Vågade helt enkelt inte gå nedför slipen med för stor kite..
Kiten hoppade som en tok vid launch, fick greja länge. Bonden kom körandes på sin ATV (komplett med liten hund fram på flaket) och erbjöd sig att bogsera upp mig i luften. Han måste väl tänkt på segelflyg. Tackade artigt nej :)
Fick några fina rundor sen men det var extremt byigt! Allt mellan att kiten droppade till toköverriggad. Absolut byigaste jag någonsin upplevt. Vacker och varm dag, men alldeles för mycket jobb.

2017-09-12 Anrås, SV  Medel 10 och maxbyar på 15 när jag kom upp efter jobbet. Lite väl mycket SV i vinden men det funkade fint. Körde den gamla Naish Park 7:an med Alanabommen och det var en riktigt trevlig upplevelse med vågbrädan. Kändes härligt driftig vid jippar.
Höll på att glömma att jag testade en annan krok till Dakineselen idag också. Har tänkt att om man reser långt och vill köra både tt och vågis och vill ha samma sele till båda utan att joxa för mycket med att byta delar (t ex byter man inte gärna på RE-selen, skitjobbigt).. Finns en del alternativ här och då jag hade en Dakine sen innan så skaffade jag en Option spreader bar. Kroken slidar på repet och kan fixeras i mitten om man vill. Fast det var inte snabbt gjort och inget jag vill stå och göra på stranden, inte så smidigt som det ser ut. Om det känns ok att köra tt/hoppa m m utan att fixera den så är det ju bra dock. Återstår att testa. Kommer i vart fall aldrig stå och byta mellan fixed/slider på denna. Fixeringsbanden skall pillas in i extremt trånga hål och det tog ett bra tag att bara ta ut det. Bakläxa på detta Dakine.
Slidern funkade dock jättebra, riktigt skönt med vågisen. Fördelen mot min RideEngine är att man inte behöver öppna chickenloopen (om man har sådan), därmed funkar även dom äldre IDS Cabrinhabommarna (kära gamla Siren t ex) om man vill ha slider rope. Dynabar har en sliding hook man kan köpa löst också, men den är längre och har en trissa istället för Dakines integrerade öglor.

2017-09-10 Kbafjorden, S  Var sugen på att testa downwind med supen idag. Körde ihop med några surfskipaddlare från Klockarebryggan och in till Jonttis. Blåste 10-12 i perfekta sydliga fjordvindar.
Kul att dra ut i vågorna och börja jaga inåt men blev så klart snabbt ompaddlad av surfski'na. Det var svårt att paddla in på mycket och många rullade bara under brädan på ett försmädligt sätt. Fick några riktigt goa surfar strax efter Kalvö dock, här brukar det alltid bygga rejält. Men det märks att varken jag eller brädan är i form för surf. Den är mittemellan, inte bra på något. Jag otränad. Men det var rätt kul ändå!

2017-09-01 Apelviken, VNV  Ledig fredag för mig och E beslöt sig för att flexa, för nu lockade vågorna! Tidigt på plats, en windsurfare i viken och en kitare på väg ut. Reo 10:an funkade fint även om det bitvis inte var så värst mycket tryck i vinden. Low end är inte den kitens bästa sida, så jag fick jobba lite. Men fina vågor, fin vind!
Vid 9-snåret började det komma mycket folk. Jag lade mig längst ut men fick svårt att leka med något in eftersom det var SUP'are som lade sig på rad där det bröt bäst. Apel är helt enkelt som bäst i arla morgonstund när det inte är några andra där :)

2017-08-29 TT, S  Milstolpe idag!! Åkte ned tidigt då jag skulle till jobbet vid lunch. Och jag var fast besluten att åtminstone försöka prova backrollen. Kollat på massa youtubefilmer, samlat mod, tja, ni vet. Ensam på plats, drog upp 10:an som jag snabbt fick gå in och trimma ned kraften i. Ovanligt jämn vind hann jag märka.
10:an kändes perfekt på ytterknutarna, satsade och kom nästan runt på första försöket. En gång till, satte den och åkte vidare - vilken feeling! WOW!
Började sen tänka för mycket, drog i bakhanden på följande försök och krashade rejält. Tappade en lins och fick sumpvatten upp i bihålorna typ :)  Det är ju inget svårt trick egentligen, bara man vågar.. Inte tänka så mycket.
Testade förresten att sätta en innerslang till skottkärrehjul (aka fattigmans GoJo) under handtaget på brädan idag. Ok, man ser ut som en kook men jeesuz vad man sparar dyrbar tid vid krascher. Brädan vänder runt direkt och blåser snabbt ned. Dessutom riktigt bra när man har svart bräda, den syns plötsligt. Vid 10-snåret rullade fler kitare ned till viken. Och jag var tvungen att rulla till jobbet.. Men skit samma, för idag var det BACKROLL DAY!

Aa haha! Den satt!

2017-08-26 Anrås, VSV  Efter en episk fail dagen innan (åkte ned till Rågelund med 8:a som minsta kite, det ösregnade och jag hade kunnat köra en 5m..) var jag fast besluten att hinna surfa innan jobbet. Åkte tidigt och det var grått och lugnt i Gbg. Väl uppe var det finare och vind runt 10 m/s.
Kossorna var ända nere vid stranden när jag kom, faktiskt första gången jag sett dom där. Det dom lämnar efter sig ligger däremot lite överallt *s*
Fick äntligen kört min Reo 10a igen, denna gång på annan bridleinställning (mer bomtryck och långsammare pivot). Försöker komma på vilken jag gillar mest. Nötte på med gipparna och försökte få tryck i svängen. Ibland går det, ibland inte alls..
Vinden kändes väldigt jämn och smooth - men alla som kör där uppe vet att det inte är så. Det var så klart Reo'n som var superskön :)

2017-08-16 Rågelund, VNV  Ut tidigt med newbiekompisen och prognosen hade punkat rätt rejält under natten.. Vindkraftverket vid E6:an stod stilla och vi suckade i bilen. Riggade ändå upp 12:an och efter en stund kom det faktiskt lite vind. Tillräckligt för att gå ut och öva och prova att starta på bräda (Shinnster i detta fallet, stort fick det vara). När vi var tvugna att åka så kändes det som att vinden kom mer och mer.. Är det inte alltid så? ;)

2017-08-13 Ryskärsfjorden, NV->V  En helg av husfix fick ett avslut med kite, rätt perfekt. Finfin vind under f m som vi missade men vi fick det riktigt bra med 12:an under e m/kvällen. Då den vanliga p-platsen ej får användas längre (enligt uppgift för att andra ej skött sig, tråkigt) fick vi reka nytt. Vår lagliga plats innebar en bit att gå men det såg ut som att man kunde gena genom en kohage. Det fanns ordentliga grindar och färister som såg ut att vara där för att folk skulle kunna ta sig igenom. Hagen var dock full av ungtjurar och dom var fasen inte små.. E ville gena men jag vägrade, vi gick ut i vattnet och travade bort :)
Perfekt session med 12:an och fortsatt jippträning. E börjar bli riktigt bra. Vi turades om med 12:an eftersom min 10:a var lite för klen. Inte klokt vad mycket kitetimmar den gett oss! Med tanke på den mycket facila priset jag gav för den beggad så är den vårt bästa inköp i relation till användningen. Inte är den snygg, inte praktiskt att pumpa, och originalbommen är hemsk - men den är underbar att jippa vågis med! Med Corebom skall tilläggas då *s*

Nyfikna kossor och E som börjar lära sig trycka till i jippen.

2017-08-10 Apelviken, SV  Vi sov i bussen (efter en trevlig fika hos VarbergsEmma) då vinden skulle vara bra tidigt nere i Apel. Vi kom inte ut på vattnet förrän 8 först (jaa, hur dåligt är inte det..) men det fanns faktiskt skäl *s*  E stack ut med 12:an först, det var ok. Efter en stund övertog jag och det var lite för dåligt tryck. Gick absolut att köra men det var inte avslappnad och svårt att få någon skjuts in på de små vågor som fanns.
Då beslöt vi att dra upp vår Flysurfer Speed 15m, som hittills bara gått på snö. Vi hade denna backup plan redan klar, den ska nämligen med till Söderhavet i höst (där vinden kan vara kass under sena okt) och den måste testas. E gav sig ut och kom tillbaka helnöjd. Den skötte sig och även om den är ett stort as så är den sjukt stabil och pålitlig. En sessionräddare!

E drar upp 15 m foilen och fick sig en skön session.

2017-08-09 TT, S  Ville köra min Reo 10:a men det var lite för mycket vind för det. Tog SB 8:a istället och övade på med vågisen. Körde toeside så långa sträckor jag kunde. Mycket folk på plats så klart, perfekt riktning för TT denna kväll. E är riktigt pepp på vågor och körde 10:a med en gammal Cab Skillit jag köpt beggad. Som vanligt är hon sjukt lättlärd, satte två jippar ganska omgående.. Kände mig glad och nöjd själv idag, för jag kom på hur jag ska tajma jippen med 8:an. Den är annorlunda mot Driftern och passar inte mig till vågis, men antar att jag vant mig nu :)

2017-08-05 Anrås, VSV  Riktigt bra prognos, åkte upp men en kompis som gått kurs men fortfarande är newbie och vill ha lite hjälp. Tränade med Viron 6 först (bättre newbiekite finns inte) och en med switchblade. Jättekul att se andra göra framsteg. Körde inte många repor själv men gott var det. Var säkert runt 12 i medel och sol emellanåt. Råkade trampa på något väldigt vasst i viken mellan Getskär och Anrås. Skar upp skon och fick ett rätt djupt skärsår på trampdynan. Usch.. Barfota är verkligen inget alternativ här.

2017-08-04 Apelviken, SV  Riktigt surfsugen idag, så en ledig fredag fick inte försummas. Då Lofoten, förutom fantastisk surf, även bjöd på en rejäl lungsäcksinflammation så var formen kanske inte 100 - men viljan var det!
Var nere vid 07 och mötte upp VarbergsEmma. Vi riggade Drifter 7:or båda två och var helt ensamma på vattnet första timmen och lite till, underbart!

2017-07-20 Lofoten, Norge, NNO  Gråkall regnig morgon, vi körde förbi Flakstad men det såg inte så upplyftande ut. Körde till Ytresand som såg fantastiskt ut även om vinden var väl klen. Gick en vandring först och stack ned på stranden med 12:an framåt tvåtiden på e m. Gick supert med kiten och Shinnstern! Megastor strand och helt själv kunde jag kryssa fram och leka i dom små dyningarna som kom in.
När E gav sig ut och jag vilade kom det tre kitare till. Samtliga på TT-brädor och dom hade väldigt svårt att ta höjd ovan strandbrynet. Det är bara att konstatera att strapless räddar många sessions. Solen tittade fram och vinden tog i lite mer. Körde en session igen efter E och det var bara helt underbart! Lofoten - magiskt!

2017-07-19 Lofoten, Norge, NV  Lite mer väst i nordvästan idag men Flakstad (vars camping vi sov på inatt) var inte bra. Ganska känsligt för riktningen enligt en kille vi frågade där. Eller egentligen var riktningen ok men vinden var för klen.
Vi drog till Kilan igen - och blev belönade. 
Upp med 10:an bara för att med en gång få världens ökning i vinden. Bytte till 8:an direkt. Lite byigare än igår men fortfarande bra. Körde en stund och fick sen byta upp till 10:an. Men j-drar vilken vindtunneleffekt det verkar finns just här. Betydligt kallare idag än igår, ingen sol heller. Det känns direkt. Och exakt hur gott är det att knöla sig i en blöt, kall dräkt från igår..
 Men inga andra kitare på plats, hela spoten för mig själv.


Fuktigt, kallt neopren..

2017-07-18 Lofoten, Norge, NV  Prognos på ca 7, kollade Flakstad först men det var tamt. Rekade en spot dagen innan inne i viken österut, vi körde dit och jajemän! Där trycktes vinden ihop på något sätt fast det var höga berg runtom som borde stökat till det. Det var bara att rigga upp 12:an och dra ut med Shinnster. 
Fantastiskt! Fasen jämnare vind än de flesta dagarna hemma på västkusten. Och vilken färg på vattnet..
Körde ensam länge innan fler började hitta dit. En grupp norrmän och några svenskar. Sen kom även en kurs från Schibevaag. Vid det laget hade E hunnit vara ute och jag stack ut en andra omgång med vågisen.
Nu var det nästan crowded.. De flesta killarna hade inte riktigt tryck nog med 12:or, då är det skönt att vara flygviktare med större bräda.

Tidvattnet märks mycket här. När vi kom var det knappt någon strand och några timmar senare fanns en stor torrlagd sandbank längre in. Och ’tångöarna’ blev allt mer blottlagda, det blev jag varse när jag drog rakt över en. Det gick inte lika lätt som på förmiddagen, ähum :)
  Avslutningsvis: fantastisk upplevelse är det enda som beskriver denna dag.
 
Magiskt fint i Lofoten!

2017-07-13 Anrås, V  Åkte ut redan vid 14. 8-9 c a och skulle komma mer efter kl 18. Stack ut direkt med Reo 10 och vågisen, gick riktigt bra även om jag fick jobba med kiten emellanåt (bra träning). H dök upp vid 18 men vinden gjorde det inte.. Hade redan kört tre h men körde lite till. Flyttade nu styrlinorna till läget med minst bomtryck och mest turn speed, det kändes bra. Tror det är mitt favoritläge. Körde 2mm dräkten idag, perfekt när man väl surfade men på land blev det snabbt kallt. Tack och lov för det lilla vindtältet jag köpte på Jula, skönt att skydda sig bakom med blöt dräkt.

2017-07-12 Apelviken, SV  Ganska beskedlig prognos, 8-10, mötte upp med Varbergs-Emma för lite vågkite. Vi träffades tidigt för att hinna med den bästa vinden och slippa allt för mycket folk på vattnet. Premiär för mig i vågor, men allt nötande strapless borde ge utdelning tänkte jag.
Införskaffade alldeles nyss (läs igår) en större vågkite, en Ozone Reo V4 10:a, var mycket spänd på att testa den. Har ju provat Skånekompisarnas Reo:s innan och älskat dom (förvisso på snö). Fixade passande pigtails igår också, eftersom bridleändarna är reversed mot min Cabrinhabom. I övrigt lågt V och lång depower - borde passa Reon. Och det gjorde det! Fantastisk kite! Tuggade höjd, fjäderlätt i händerna utan att tappa feeling och driftar som en barkbåt i kuling, j-kligt bra m a o. Har ingen connection med Ozone - detta är helt och hållet min personliga upplevelse.
Viva visade c a 7.8 -9.2 och det funkade för det mesta bra. Det var lite vindhål här och där men bottendraget var skönt att ha. Kunde höjda ut bättre än de flesta.
Och grymt kul att åka i vågor, brädkontrollen satt fint. För det mesta.. På vägen ut/in kom jag fel ett par gånger och mötte vissa vågor fel, flög av rätt lätt då. Här krävs mer övning men allt annat kändes lekande lätt. Reolätt :)  Sen började det mojna av lite, vi gick upp och packade ihop. Passade bra då något surfcamp för kids intog stranden. Dom var säkert 30 st och när dom effektivt spred ut sig i viken med sina foamboards kände jag ingen lust att försöka kryssa mellan dom. Fikade på Majas och vi frös lite då det var ovanligt kallt idag.

Slafen är monterad!

2017-07-09 Anrås, V  Lämnade ett grått Götet och kom till solen norrut. Vinden var kring 8-10 och riggade 10:an med TT-brädan. Väldigt byigt och det kändes som det var pyttelite NV i riktningen också, inte bra här.
Inte kört tt'n på länge, skönt med stropparna emellanåt. Körde länge i viken norrut. Lyckades dumpa ned kiten vid ett hopp och den vek sig in-och-ut, precis så som den gjorde en gång i Rågelund. Fick den att vika åter men då var linorna inverterade. En härlig promenad tillbaka och fix på stranden. Vid detta laget kom massa vind, 15 på Mittholmsmätaren, så jag tog ut 8:an istället med vågisen. Var helt ensam idag. En eller två andra körde utifrån Getskär men de flesta andra hade nog valt annan spot p g a riktningen. Dock var bästa vinden norrut, så vad gör man inte. :)
 

2017-07-08 Anrås, SV  H & L + hund Sickan hängde på en e m/kvällssession i Anrås. Halvbra vind då vi kom, det var nog bara L på windsuppen som hade kul. Sen kom mer vind, körde 10 SB med vågisen. Sjukt kass drift på den jämfört med drifter, fick trixa länge innan det blev någorlunda ordning på jipparna. Hade kortat av linan lite på ride engineselen så att lågfriktionsringen satt lite tightare, väldigt bra feeling när man övade swith m m.
Solen kom efter en regnig och grå f m - och det var första dagen på semestern, jihaa!


Relaaaaax maan..

2017-07-03 Anrås, V  Lite AW-surf efter jobbet, kom upp lite sent p g a kö på E6:an. Helt ok vind, riggade 8:an för övning med vågisen. Tre andra där som körde 12, det fick mig att tveka lite men ville så gärna köra liten kite.
Det var ok ett tag men sen punkade det. Gick upp och hämtade 12:an, väl tillbaka så var vinden det också. Det blev till att sticka ut med 8:an igen. Riktigt bra nu! Körde med rope slider för första gången på Ride Engine och en lågfriktionsring på tampen. Så smidigt och skönt att draget följer med ut till sidan på selen. Bieffekt: chickenloopen kommer ännu lite närmare då, me like. 

  2017-07-02 Anrås, V  En lovande söndag, bara sol och massa vind enligt prognosen. Solen kom till slut och så även vind. Väldigt mycket vind! Mellan 17-20. Åkte ut med L som ville öva windSUP, det blev till att rigga ned från 4 SF till 3.3 "Gudrunseglet".
Provade själv några vändor och det var... förfärligt! En koloss som studsade okontrollerat på chopen, trög känsla trots planing. Så klart är jag lite 'skadad' men den här brädan ska slösurfas, inget annat. Längtade efter min 63 l vågis..
Nåväl, L var nöjd och kämpade på. Efter lunch tänkte jag sticka ut med kiten men det räckte att dra upp 7:an och känna lite för att backa. 5kvm hade varit mer rätt. Eller inget alls, det var så satans byigt. Gav mig ut och suppade istället, så fick lite surf feeling ändå. Kära SurfGud, en dag när man är ledig med stabila V 10-12?Vi byggde oss ett litet camp.

2017-06-25 Rågelund, V  Jobb hela midsommar plus en förkylning, det blir man inte glad av. Men fast besluten att få ta del av vindarna ställde jag klockan på 04.50 för att hinna med lite surf innan jobbet. And yes, det var full utdelning på det!
Vinden låg väl runt 10 c a och jag tog 8:an ihop med vågisen. Bra size men SB'n driftar ju inte så bra och fick jobba på att få ihop svängarna. Tokmissade jipparna i början men kom på det sen och det gick riktigt bra. Inget regn trots tunga moln. Istället tittade solen fram och det blev en underbart vacker morgon. Fick sällskap av en annan morgonpigg kitare, annars ingen på plats. Tänk att midsommar ALLTID levererar!

2017-06-20 Getterön 6e, NV  Väckarklockan ringde ohälsosamt tidigt men så fick jag också några timmar innan jobbet. Viken kokade och riggade upp min 7:a fast besluten att träna mer vågis. Tog yttersta knutarna i pur förskräckelse över vindbyarna men det visade sig att jag sen fick åka med full power hela tiden..
Mycket byigt och ganska fostrande, tops 12-14 c a. Kom dock in i ett slags flow där säkert 10+ jippar satt på rad, log brett i solskenet :)  Jobbar ff på att få med fart i hela svängen, har en tendens att göra pivot med brädan och svänga alldeles för snabbt = tappar fart på slutet. Men framåt går det! Internationella surfdagen var det tydligen idag också! Synd att man var ensam..

2017-06-12 Rågelund, SV  Några timmars surf innan jobbet, där vid 7-tiden, såklart ensam (även om det kom en kille några timmar senare). Blåste runt 10, tog 7:an och vågbrädan. Här ska nötas transitions. Första passet med nya bommen, den som fick ersätta min uppklippta Sirenbom. Trodde inte den skulle vara så bra! Skönt! Den hade kort reach och med recoil så var det busenkelt att nå trimstrapsen. Bra chickenloop och untwist. Den enda möjliga ersättaren och den visade sig vara fullvärdig, nice.

2017-06-11 TT, SSO  Regnigt och grått och en prognos som kanske var lite tveksam. Åkte ut strax efter lunch, hämtade surfski på Onsalasidan först eftersom E skulle paddla från Åsa in till TT. Såg direkt att det blåste bra!
Mycket riktigt massa folk på plats. Pumpade upp 8:an och övade jippar på vågisen igen. Mycket byig vind, men mestadels var sizen bra. Satte några jippar och övade att åka toeside. Det är bara att öva på.

E's ski som katten bland hermelinerna.

2017-06-10 Anrås, SV  Lite tveksam prognos på f m, men det var då jag kunde - och det blev riktigt bra faktiskt.
Övade jippar på vågisen med 12:an, börjar lossna nu vilket var väldigt kul! Har analyserat och tror största felet är modet att våga kliva fram tillräckligt på brädan vid fotbytet. Och tajmingen med kiten förstås, den är fortfarande inte pretty.. :)  Övade några kiteloops också när vinden gick ned. Nästa steg är loop vid jipp, men då måste fotarbetet sitta. 
Vädret sprack upp och det blev sol nästan direkt efter att jag anlänt, bonus.
Har förresten tidigare använt Sirenbommen till 12:an (originalbommen är förskräcklig), men köpte en beggad Core Sensor 2 Pro nyligen. Har nu kört två gånger med den och är riktigt förälskad! Liten, smidig, lätt, kort reach, direkt feeling, auto untwist genom att bara skota in lite. Finns säkert nackdelar också (högt V!) men så här långt riktigt nöjd.

2017-06-08 Hakefjorden, Getskär, SV  Karma's a bitch. Tydligen tyckte kiteguden att det var lite för bra i Anrås senast.
Idag så åkte jag tidigt norrut för att hinna med några timmar innan jobbet. Regnade rätt rejält men blåste bra. Riggade upp Drifter men hinner inte byta om innan kommunens gigantiska åkgräsklippare suger upp min älskade Sirenbom och gör chop-chop av den.. Lite svårt att tro den synen men tyvärr var den sann.
Riggade så småningom upp 8:an med annan bom men då mojnade det av och öste ned. Det var inte fina tankar som for genom mitt huvud då kan jag säga.. Tiden gick men till slut kom det mer vind, tillräckligt för att få en halvtimme iaf. Den dyraste 30-minutaren i mitt liv

2017-06-05 Hakefjorden, Anrås, SV  Klämdag innan 6:e juni, både E och jag lediga så vi åkte norrut till den fina vinden. Vi åkte tidigt och det lönade sig! E körde 8:a och jag min Drifter 7:a med TT-brädor. Vind c a 12.5 m/s och soligt, superbra!
Vinden höll i sig en bit efter lunch och vi märkte att vinkeln var perfekt för Anrås. Kitarna vid Getskär drog söderut och ett tag var det nästan trångt. När vinden lade sig lite bytte vi båda till vågbrädor för att öva strapless. Jag tog Naishbrädan och Emma sin Shinnster. Satte några darriga jippar, glad över det.
Efter ett tag mojnade det av och vi fick rigga upp.  Eftersom min 10:a SB ligger på operationsbordet med trasig bladder så fick jag hala fram gamla LF Havoc 10:an. Min allra första kite som jag köpte beggad, gammal redan då.. Originalbommen ingen favorit men ihop med den beggade Core Sensor 2 Pro jag nyligen köpte så funkade den väldigt bra, kul!
Vinden tröttnade och till slut även E. Jag tog över och lånade hennes Shinnster ihop med 10:an, gick bra.


2017-05-30 Kbafjorden, V  Paddelpass igen, fortfarande för platt för att det skulle vara kul. Idag var ren coreträning.

2017-05-25 Getterön, NV  Ännu en strålande dag med bäst prognos söderut. Åkte ned till 6:e vik igen och riggade upp 10:an för att köra strapless på Khrissterbrädan. Lite för dåligt tryck i vinden så jag bytte till 12:an vilket var perfekt. Lyckades tyvärr punka 10:an i selflandingprocessen.. Något j-dra litet strå eller kvist vid landning tror jag.
Hur som helst var det riktigt bra med 12 och efter ett tag fick jag trimma om den då vinden drog i mer, var c a 7-9 m/s. Kom flera andra som körde på 12 också. Tragglade på med jipparna men måste säga att det är svårt med tajmingen med kiten, stora kiten är ju trög.


2017-05-23 Kbafjorden, V  Följde med surfskipaddlarna på deras tisdagsträning. Underbart vacker kväll som avslutades med tårtfika då en i gänget fyllde jämt. Paddlade från Jonttis till Kalvö och det var en aning småjobbigt och tråkigt med min SUP då den inte är särskilt riktningsstabil. Tror inte plattvatten är min grej i detta fallet..
Träffade på en annan SUP-paddlare som var ute och tränade med sin 14 fots racebräda, fick lite tips. Vi kom på att vi sågs på King & Queentävlingen i höstas, lite roligt.

2017-05-20 TT, S->V->NV  Smällvarm sommardag till att börja med. Rätt kass prognos så jag drog ned till TT med SUP-brädan. Kom lite bris då jag anlände så jag slängde på riggen och slösurfade lite. I shorts och t-shirt!
Senare på dagen drog det på med rejäl NV-vind (det vred på en sekund!) och jag var ganska sur över att inte ha tagit med kitegrejorna.. Emma anlände i sin surfski, vi grillade i skydd av bilen och frös som tusan då all värme försvann med vindomslaget.
  

2017-05-06 Björlanda, V  Som vilken högsommardag som helst idag! Räknade med bris och visst kom det lite. Åkte ut med M & S + hundar för strandhäng och nybörjarsurf. Ingen planingsvind direkt men härlig cruising med SUP-brädan jag köpte i vintras. Premiär för den faktiskt, helt perfekt size för att introducera newbies och ändå lättsvängd. Det lilla hann jag iaf uppleva innan jag mosade lillfingret i bildörren vid fikat.. :) 
Jag var lite fundersam på att den inte har fenkassett i mitten och om den skulle driva för mycket, speciellt för nybörjare som testar på med segel. Men den hade grymt grepp med sina små trifins faktiskt. Skitkul!

Ouuww..

2017-04-23 Ryskärsfjorden, NV->V  Bra med vind på e m och dags att testa ny spot. Runt 8 m/s och knallade ned med 7:an, TT och vågis. Launchen var lite lurig då det var fullt av låga buskar och kvistar. Letade länge för att hitta en bra vegetationsfri spot. Klarblå himmel men kallt!
Stack ut med vågisen först för att öva transitions, fick snabbt gå in och trimma upp kiten lite. Bra power efter det men väldigt byigt. Svårt att veta om det är spoten eller vinden idag. Var inte kompis med 7:an idag, svårt få den i neutralt läge vid jipparna. Satte bara en, usch..  Bytte sen till TT'n för ett avslutande pass.


2017-04-22 Getterön, NNV  Water season started! Inga mer skidor och snö på ett tag, nu får det bli fokus på annat. Kuling med NV vridande till NNV gjorde att H och jag drog ned till Getterön 6:e vik.
Riktigt bra med vind (mellan 11-15 m/s) så jag körde Drifter 7:an och H tog sin 8:a. Lite läskigt att hoppa idag då vinden var extremt byig. Klarblå himmel och 9 plusgrader, finfin start på säsongen med andra ord!

2017-03-25 Finse, Norge  Natten till idag var det orkan här uppe, mätaren toppade på 32,2 m/s. Vi vaknade dessutom mitt i natten av någon som ropade och slog på husväggen, precis nedanför vårt rum. Vi tog oss ned till entrén och släppte in tre fransmän som såg ganska stukade ut. Av någon konstig anledning hade någon låst ytterdörren, kanske för att vinden drog upp den. Att anlända med nattåget och bo på Finsehytta (c a 300 meter att gå i snön) är ingen bra idé när stormen slår till :) Edvard konstaterade att han hade tur natten till onsdag, då var det stjärnklart.
Prognosen sa att det skulle mojna lite men också bli mer dimma. Så vi stack ut rätt tidigt ändå, 16 i medel c a. V-Emma och jag körde tub 7:or, E foil 6. Sikten var ganska bra men det drog på rejält. Snön var vindpinad efter natten och inget mjukt puder kvar.. Det var turbokite och skakigt m a o. High life när man skulle nedför bergskanten, körde inte så länge där så topografin suddades ut och varje driva blev en surprise.
Temperaturen gick upp, blöta snöflingor började dala ned och vi tog lunchpaus. Började fundera på om vi skulle bygga en igloo på skoj men vädret blev lite bättre så vi stack ut igen. Fast besluten att fota mer lät jag E bogsera mig till berget på andra sidan, fick några bra kort där men blötsnö i typ 14 m/s är...sådär :)
Tack Finse för fantastiska dagar!
2017-03-24 Finse, Norge  Något mindre vind men fortfarande tub 7 som gällde, snacka om utdelning med vinden! Sen ökade det och hårdare vindstyrka har jag aldrig kitat i. Yttre knutar och max depower hela tiden. Vi fick avbryta och ta en lunchpaus. Vi beslöt att tura istället, lederna är utmärkta med kvistar och det går att hitta även om vädret är dåligt.
Edvard drog upp oss en bit på fjället med sin lilla vågis men ju högre vi kom desto galnare blev vinden. Till slut fick vi gå till fots alla. Målet var Apelsinhytta, men när vi slutade se nästa kvist vände vi tillbaka. Kul att vara ute i busväder iallafall!Liftar med Edvard upp.

2017-03-23 Finse, Norge  Lika mycket vind idag och bitvis dålig sikt. Nackdelen med fjällblås.. E körde Frenzy 7, jag började med tub 7:a men fick senare på dagen rigga upp till en 10:a. Pudret var fortfarande ganska mjukt och det krävdes en del kraft för att få rolig fart. Jättekul med 'nya' Drifter 7:an, den driftar fantastiskt jämfört med min 10:a SB. Så himla skönt att ställa den och sen bara skida nedför berget utan att den drar eller att man åker förbi den.
Edvard anlände försenad kl 04 på morgonen (Kastrup hade skickat hans skidor till Österrike) men han orkade sig ut med sin Reo 8 och körde längst upp av alla, som vanligt.
För övrigt kul att se skiseil kitarna, det var en del ute då de håller kurser uppe vid hotellet Finse 1222. Men vi var inte sugna på att prova, korta linor och extremt bred bom utan depower. Single skin som liknar Flysurfer Peak men dom såg mest ut att bråka med sina tygtrasor i den starka vinden. Säkert grym som expeditionskite, när förflyttning är enda målet.


Skiseilarna fick kämpa med sina grejor!

2017-03-22 Finse, Norge  Efter flera resor till Haugastöl så siktade vi i år på Finse - och vi blev inte besvikna! När vi anlände med tåget vid lunch blåste det rejält och var samtidigt god sikt. Vi drog ut direkt, skönt att kunna packa fjellpulken full och bara skida ned bakom hyttan.
Drog upp våra 7:or (började med foil 6 men slutade med tub 7) och upptäckte det underbara pudret på Finsesjön. På andra sidan sjön reser sig bergskammen och vi siktade direkt dit för att leka på sluttningen. Vilken lekplats! VarbergsEmma körde snökite med bräda för första gången och kom igång fint. Vi träffade också på en trevlig engelsman som var ute med foil och telemarksskidor. Han skulle på kiteexpedition till Kanada och var bara här för att testköra sin fyra splitternya foils. Och tja, vind fick han ju.

2017-03-10 Reinsvatnet, Norge  Äntligen läge för snökite igen. Och äntligen en möjlighet att tura till Reinsvatnet i rena propagandavädret. Tidigare försök har fallit på stiljte respektive storm, men nu var förhållandena perfekta. Turade ned från Pellestova på våra skateskidor och fjellpulken bakom (jag slapp dra, haha). Den var tungt lastad med skidor, fyra kitar m m - det enda som saknades var ostkaka!
Löjligt djup snö, utan skidor sjönk man ned till ljumskarna. Gott att dra upp nyinköpta beggade Flysurfer 15, den gick mjukt och skönt men med gott drag, grym kite! Som tur var stack vi ut tidigt för vinden mojnade av. Hade vi haft mer tid skulle vi kört uppe på fjället, där fanns vind kvar. 4-5 st körde där och det såg riktigt trevligt ut.
Kan man mer än älska Norge efter en sådan här tur?


2016-12-31 Rågelund, SV  Årets sista dag bjöd på genomgrått väder och vind som knappt orkade över 8 m/s. Litade för mycket på DMI..
H, E och jag anlände och vi stack ut med 10 resp 11. Vi fick ganska snart gå in och byta till inre knutarna. Då gick det ok med min kite men fick jobba en del emellanåt. För mycket syd i vinden också, väldigt svårt att ta höjd i den södra änden.
E har kiteförbud p g a sin armbåge och stannade på land och fotade. Tror hon tyckte det var ok :) En del folk på plats, c a sju totalt. Idag var mitt 40:e kitepass för året, nu känns det som man kommit igång på allvar.
Tack och adjö 2016!

 

2016-12-30 Anrås, SV  Det varma blåsiga vädret bara fortsätter, vilket mellandagssurf detta året bjudit på! Idag visade prognosen mer vind norrut (beskedliga 8 söderut) så jag drog kosan uppåt.
Knatade ned till stranden och vinden funkade bra till 8:an. Droppade lite sen så jag bytte till 10:an. Fick på några bra hopp men får ofta problem med landningarna. Antingen plumsar jag bara rakt ned eller så blir det får mycket drag framåt och jag störtdyker ned i vind och ramlar för det. Måste träna på doseringen av bomdraget..
Efter c a två timmar drog vinden på igen. Så efter lite lussebullefika så gick jag ut med 8:an igen. Såg en annan kitare uppe vid Getskär samt en windsurfare, inte så mycket folk med andra ord. Varmt, c a 8 i luften. Fortsatt toknöjd med min Ocean Rodeo Soul!

2016-12-26 Rågelund, V  Norska stormen Urd på ingång och det var tidig surf som gällde om jag inte skulle blåsa bort. På plats i gryningen, helt molnfritt och fina vindar på ca 10. Tog 8:an och trimmade den snällt då vinden skulle öka.
Riktigt fin surf i c a en timme innan enstaka tokbyar började komma. Kände att Urd var på ingång och gick iland, byarna låg på 14-15 nu. Vid det här laget hade två andra kommit som stack ut med 8 resp 5 kvm. Dom kom i relativt snabbt igen då vinden verkligen började komma. Och på bara minuter steg vattnet och förvandlade launchytan till simbassäng. Gråa regnmoln kom och det kändes bara så jäkla bra att ha hunnit med den fina morgonsurfen.
 
Launchen försvann..                                       Gryningssurf den bästa är!

2016-12-24 TT, VSV  Bra prognos och OSO visade bra. Stack ned med windsurfgear bara för att finna att tomten var taskig i år.. Det var riktig skitvind och största trasan (4.7) gav inte ens planing. Kunde inte stanna länge p g a jobb och fick sen rapport att vinden kom till sist. Jä, jä, det är väl för att det var så bra igår. Level out liksom.

2016-12-23 Rågelund, V Repeat från den 9:e, dock mycket bättre väder men mindre vind. 10:an var perfekt! Hann med en trevlig session innan jobbet så här dagen före dopparedagen.

2016-12-09 Rågelund, V-NV  Gryningssession innan jobbet, rejält med vind runt 12. Ut med 8:an som jag fick trimma ned lite. Tyvärr mer NV i vinden än jag trodde, blev byigt som tusan och var ganska mycket lägre vattenstånd också. Helt ärligt var kitingen hundra gånger bättre igår.. Men varmt var det. Och det är få saker som slår att sitta på stranden och se ljuset komma, oavsett årstid.
 

2016-12-08 Rågelund, V  Yeeees, 10 plus, sol, vind och ledig dag! Åkte ned tidigt till Rågelund, riggade 10:an vilket var perfekt och t o m lite överriggat ett tag. Rejält varmt i torrisen och det var en njutning att köra. Fick bra lyft på i princip alla hopp, kändes bara så himla smooth. Vinden var inte ens så där hårt och stötig som den brukar vara på vintern - bara go.
Satte första transition med hopp, det var inte riktigt meningen, men men.. :)  Nya 7 mm boots idag också, supersköna men breda som clownskor. Fick ställa om strapsen helt. Nya torrhandskar också, måste användas mer innan betyg dock. Ensam på plats. Kom en kille till vid lunch, men då droppade vinden totalt så han hann inte ut. Den bästa dagen på länge, tack!2016-11-19 TT, S-SSV  Nere strax efter 9, tomt i övrigt. Ut med 10an och strax därefter drog ett stort regnmoln över. Vinden ökade rejält och höll i sig. In för att byta, två andra kitare har kommit vid detta laget. Nu fick det bli 8an och det var riktigt bra. Dock mer byigt än igår. Började mer och mer känna av tabataövningarna för benen, ska aldrig mer göra det otränad innan kite. Fy f-n, fick någon slags krampkänning i ljumskarna och hade svårt att böja upp vänster ben på brädan. Usch, man börjar bli gammal :)
Hoppade och försökte även poppa mer utan att dra upp kiten. Nöter man på så lossnar det snart. Tappade brädan några gånger och fick snäll hjälp att få tillbaka den i det kalla vattnet (tack killar!). Körde tre timmar och nu var det många på plats, även windsurfare. 6 grader varmt i luften, vind runt 10-12. (#34 kite på vatten i år).

2016-11-18 TT, S  8:an igen, perfekt tidig f m. Körde över tre timmar och på slutet lade det sig lite då regnskurarna kom in. Hopptränade för glatta livet, många krascher blev det. När man tar kiten för långt över bak innan poppet och man flyger upp och sen iväg horisontellt, faceplantar och upptäcker att man tappat en lins :)
Kul med sällskap idag, en kille på plats då jag kom och sen kom två till.

2016-11-14 TT, SSV  Äntligen perfekt TT-vind igen! Ned vid lunch, riggade upp 10:an och då drog det till såpass att jag tog fram 8:an istället. Det var perfekt och vinden var faktiskt ganska jämn och fin. Övade hopp och hade det allmänt underbart i torrdräkten. Både lämnade hemmet och kom hem i samma dräkt, löjligt skönt!
Frös inget om händerna idag, 5 i luften. Lite is i strandkanten var det på sina ställen efter de senaste dagarnas minusgrader.

2016-11-06 Karsegårdens strand, Kba, NO  And again....NO! Vem är förvånad, så klart blåser det så igen när man är ledig.. Fick bli windsurf idag, lastade min 95:a och 4.1 seglet (+ 4.7) i bilen, redan ombytt i min nya torris. Trodde inte på supertryck då spoten ligger en liten bit in i fjorden och OSO visade 8 medel. Mätaren är lurig med frånlandsvind men trodde ändå inte på det.
Rullar ned och ser en kokande fjord. Jahapp. Går ut på bryggan och känner att det ska gå, men det kommer bralla i. Riggar och klär på mig huva och handskar och hoppar i. Mycket ost i vinden, blir en linje söderut mot Karsholmarna. Enormt drag i seglet och byig vind - men hanterbart. Skulle haft 70-litaren med 3.3 dock!
Väldigt smidigt med dräkten (Ocean Rodeo Soul), inget som klämmer åt och kände mig fullt rörlig trots att en torris är lite bylsigare. Både för- och nackdelar finns, knåpar på en recension (uppe t hö).
Dock kan jag säga att känslan att redan vara ombytt när man kliver ur bilen i snöblandat regn och 1 gradig NO-vind är ovärderlig! (För att inte tala om efteråt..)
Körde två vändor sen var det bara att packa ihop. Det var öppen dörr med seglet varje vända och armarna fick jobba då det inte gick att slappna av i selen. Hade ett par nya 3mm kitehandskar som var smidiga men för kalla idag. 6 gr i vattnet, 1 gr i luften. Vindar på c a 14-15 med byar uppåt 20. Sicken dag!

 

2016-10-22 Stigfjorden, NO  Jaha, Sveriges nya vindriktning är tydligen NO numera.
Var på väg till en ny spot i Kalvöfjorden (Orust) men H, som hann dit först, avstyrde mig och varnade för extremt djup lera, megabyig vind och taskig launch.
Tack vare varningen styrde jag om till Toröd. Flera andra ute där, mest på 8:or och en kille tyckte att 7 hade varit optimalt. Insåg då att det var dags att köra mindre, typ 6:an. Hade ännu inte kört den på vatten så det såg jag fram emot. Dessutom Alana bommen till och nya brädan, premiär för samtliga.
Kunde börjat bättre dock. Linorna var klantigt lindade på bommen (hmm, den var ny..) och hade börjat tvinna sig, så där illa så det blev knutar nästan, tror det tog en trekvart att reda ut allt. Började så klart frysa, det var runt 8 i luften och den kalla ryssvinden på det. Kände mig som värsta kooken innan jag äntligen kom igång.
Vinden var mycket riktigt byig och det drog på rejält i byarna med 'lillan'. Snabb som tusan givetvis och jag kände direkt att det skiljde ganska mycket från foil6:an som jag har på snö.
Gillade bommen, väldigt bra reach (liten chickenloop) för oss småväxta och känns gedigen. Blev dock inte kompis med depowerfunktionen, gillar att den sitter under bommen men det kräver tlllvänjning att lossa tampen rätt och släppa på mer power. Ibland fick jag jobba kiten istället då byarna gick ned, orkade inte joxa med den. Ska försöka skriva en recension på bommen längre fram.
Brädan kändes väldigt bra även om jag inte vågade mer än att slököra idag. Lätt som tusan och poppig, men ändå skön gång i vattnet. Otroligt lyft med stropparna ffa! Har kört runt med den gamla polska 500-kronorsplankan från blocket lite för länge. Inget fel med den egentligen, men stropparna är gamla och har inga inställningsmöjligheter. Ska vrida nya högerstroppen lite mer men sen tror jag äntligen att fossingarna sitter bra :)

2016-10-09 Stigfjorden, NO->ONO  Herregud, nu har det blåst NO hur länge som helst.. Denna gråmulna söndag stack jag ut med H till samma ställe som sist. Riggade upp 10 resp 11 och jag hann bara köra en vända innan det var dags att rigga ned.
Vi bytte till 8:or och det var helt ok. Vi var tot 5 pers på plats idag, en aning trångt i den lilla viken. Körde långt ut. Tog inte upp huvan på varma dräkten och ångrade det då jag fick bodydragga efter brädan vid ett tillfälle. Fick in för mycket vatten och 'elefantbenen' lät inte vänta på sig.. Fick inte ut vattnet nere vid vaderna sen, hur jag än grejade on the fly *gaah* Vinden dog av lite sedan och fick köra åttor in.

2016-10-03 Stigfjorden, Tjörn, NO  Ledig måndag och NO.. Hmm.. Åkte till Torås på Tjörn till slut. Lågt vatten så klart, blålera överallt och en del sjögräs i den grunda viken.
Inga stora ytor att åka på heller men vinden kom åt bra. Byigt men riggade 12:an till sist. Den var helt ok på mittenknutarna, t o m lite väl mycket tryck korta stunder (Mittholmarna visade >8 NO). Testade nya beastmount (som ju tyvärr inte kom till användning på Sardinien) och var nöjd.
Pangväder med sol men det märktes att vattentempen gått ned rejält. Kul med ny spot!


2016-09-20 Porto Botte, Sardinien NV  Vad heter bomkörning på italienska tro? Igår lät jag bli att köra på hotellstranden Geremeas då vinden låg för mycket på N och det blir väldigt byigt där. Plus att en tysk tjej i min size hade en 6:a (och var extremt missnöjd med förhållandena) och jag hade 8:a som minst. Samt att jag var hangaround till surfskipaddlarna som skulle köra EM. Håå, massa ursäkter som ni hör.. Lär ångra mig resten av livet eftersom detta var den blåsigaste dagen på våra 10 dagar här.
Well, körde 2,5 h till Porto Botte på prognos 8 m/s. Funderade på Punta Trettu men vinden i Botte brukar dra i mer tack var sundet ut mot ön Sant' Antioco som fungerar som en slags vindtunnel. Tyvärr var det lite för disigt idag för det. Körde först till Fortino i den norra delen men där fanns ingenting som skvallrade om kite. Inte ens en strand typ, förmodligen high tide. Åkte längre söderut där jag träffade på Kite Sardinia och deras camp. Jätteschyssta killar som erbjöd mig plats under deras stora tält de satt upp på stranden.
Elever var ute och övade och en och annan försökte med stora kites. Kom lite mer vind ett tag, stack ut med 10:an (största). Gick riktigt dåligt, kom inte långt direkt. Några till blev lurade och vi fick gå tillbaka.
Såg några som körde på den södra stranden, dock brukar det vara förbud där tills okt. Summa summarum: trevlig spot om det blåser. Dock liten launchyta och gott om taggig växtlighet. Fördelen är att ingen badar här = fritt fram att kita. Finns inga bekvämligheter heller. Finns inget i Porto Botte (möjligtvis något litet fruktstånd), närmaste mataffär i San Giovanni Suergio.
Och lockas inte att ta väg 195 från Cagliari, den västra delen fick vägen till Hoddevika att verka rak.. Testade den norra vägen (via Iglesias/Decimomanni) på ditvägen och den var snabbast och enklast.  


Tot 5 h i bil för 15 min kite..

2016-08-30 Anrås, VSV Åkte direkt norrut efter jobbet. Gick supersmidigt genom Tingstadtunneln trots att klockan hunnit bli fem. Helena mötte upp, vi drog upp våra 8:or och fick riktigt go surf. Över 11 enl Mittholmarna och det var det nog i byarna. Liten dipp efter 19 men sen kom det åter. Fantastiskt fin kväll!

2016-08-27 Anrås, V  Bäst vind norrut enl prognosen, så det var inget att tveka på. Åkte tidigt, stack ut med 8:an. Vansinnigt byigt men ändå ok. Himla fin dag, väldigt varmt och soligt vilket det inte varit så mycket denna sommaren.. Roligast idag var när en liten tvååring iklädd rosa galonoverall plötsligt 'försvann' på stranden. Det visade sig att hon satt sig mitt på min kite och blev totalt kamoflerad i det rosa fältet :)

2016-08-07 Rågelund, VNV  Sov i bussen inatt för att inte missa de fina morgonvindarna. Vi var trötta efter en sen seglarkväll på Åstol och hoppade inte direkt ur bädden då klockan ringde vid 6.. Gick ut med 8:an först men det mojnade av något, helt enligt prognos. Det blev till att pumpa upp 10:an och E tog 12:an.
Riktigt bra drag och vi fick några timmar ensamma i viken som annars kan bli rejält crowded - skönt! Försökte hoppa en del men gick dåligt, ryggen protesterar.
Några till anslöt och vi tog en paus. Ville sen ut igen men det var inget tryck i vinden, inte ens en kille med 14 trivdes. Däremot hade paret som körde 18 FS foil en kul dag, det var det som funkade efter kl 11.

                                                               
Zzzzzzz.. lunchpaus.

2016-08-06 Anrås, VSV  Släppte av E vid Lökeberg för paddling och åkte till Anrås tidigt. Rätt bra med vind. E's paddelkompis Magnus (som är local) sa att Marstrand fick byar på 15. Så mycket var det naturligtvis inte här inne, men bra drag i 8:an var det iallafall. Byigt, ja det var det..

2016-08-01 Rågelund, VSV  Åkte ned med H efter jobbet. Det instabila vädret som rått det senaste tiden gällde även idag. Moln i alla nyanser, från svart till vitt, och helt plötsligt en liten sol.. Jag tog 10:an och H 11:a. Funkade fint men vinden ökade rejält senare. Körde på max depower länge men när jag klotade hårt och inverterade kiten lade jag ned. Fick upp kiten och linorna var ok - men yttersidan på duken var vänd ned mot mig. Såg skitskumt ut, gick att flyga ok så bodydraggade i land medan en kille tog brädan för mig (tack!).
Vacker kväll till sist (hade varit ännu vackrare med en 8:a) :)

2016-07-31 Anrås, SV   Två timmars morgonkite kändes riktigt skönt att kunna klämma in när semestern varit slut sen några veckor. Instabilt väder senaste tiden, byigt och spöregn innan och efter. Tajmade in mig precis.
Jättesvårt att välja kite idag, tog till sist 12:an och trimmade snällt. Visade sig vara bra! Övade att köra toeside så långt som möjligt. Vet att jag är enfotad, men här blev det väldigt tydligt.. Gick mycket bättre på babord.

2016-07-17 Anrås, V  Ute vid 9-tiden. I lånat fordon, Richards multisportbuss där kiteprylarna fick trängas med mtb och Trangiakök. Bra vind och pumpade 10:an. Körde en stund och kände att det var väl mycket i byarna. Kom också regnväder som påverkade. In och bytte till 8:an, som jag väldigt gärna ville köra, men trots max power var det inte riktigt nog. Sällskap av en annan vid detta laget som hade 9:a. Väntade och kollade varthän det tog vägen - det blev till att köra 10:an igen. Bra i tre timmar. Övade lite hopp men tyckte det var svårt i byarna.
 

2016-07-15 Krik, Danmark, NV  Bussen skakade av vindbyar under natten och vi vaknade till väldigt byig nordvästan. Vattennivån sjönk ännu mer och vi funderade nästan på att dra till Ejsing igen. Igår pratade vi dock med några tyska kitare som kört Krik Vig och dom tyckte det var ok, om än byigt.
Jag drog på mig dräkten och klampade ut i viken en bit, det var halvvägs upp på låren en bit ut - helt ok. Började rigga 8:an på yttersta knutarna, startar och känner byigheten direkt. Går ut med brädan och hinner knappt börja åka då de västa byarna lyfter mig. In och pumpar upp 6:an, glad i hågen att få använda den för första gången. Men glömde att min vanliga bom har fel ändar för att passa..
Rotar fram pigtails ur pryllådan och försöker meka ihop. Men inte f-n gick det. Eller jo det gick, men dom var av olika längd. Och 'så klart' passade bara de längsta i mitten varvid styrlinorna blev kortare. Och det var ju idag man inte behövde mer power om man säger så.. Tänkte att det ändå var 2 kvm mindre, så ber E launcha mig för att checka. Känner direkt att det inte funkar, lyfts omedelbart.  Retirerar och vi ligger och pöser på stranden ett tag eftersom solen äntligen kom fram. Tröstäter lite choklad. En riktigt duktig local går (snarare studsar) ut men kommer in efter knappa 10 min, det var för byigt sa han.
Vi åker till surfstranden istället och tack och lov får jag låna A-S's RRD FSW 96 och en mastfot. Riggar upp mitt 4.1 och drar ut. Tokdrag naturligtvis men detta behärskar jag! Något mindre byigt här också. Flyger fram och rent surfmässigt trotsar det beskrivning hur skönt det var att behärska elementen. In till piren och lägga en gipp och ut igen med full planing. Har verkligen saknat att windsurfa inser jag nu. Två kitare var ute här och klart imponerande att köra i sådana förhållanden - och dessutom dra på megahopp.
Detta var vår sista dag i Danmark för denna gång - vilken vecka vi haft!

Överriggad..  Volvon förtjänar ett omnämnande, A-S's bil har rullat 47000, är lagad
med silvertejp - men bär fortfarande stolt sin ägare med surfgear till stranden.

2016-07-14 Ejsing, Danmark, NV  E & C började dagen med en surfski downwind längs Nissum Bredning. E körde längre, 30  km, hämtade upp henne vid Oddesundsbron. Sen vidare till Ejsing, som erbjuder bra surf på NV.
Blev småvågor, körde 8:an + tt. Men skulle nog tagit vågis egentligen, om transitionkunskaperna vore bättre. Duktiga slalomseglare på plats, kul att se dom komma in och runda bojen. Jättefin spot, stora ytor. WC och utedusch och västra delen dessutom dedikerad för surfare - ingen badkonflikt således.


2016-07-13 Krik, Danmark, V  Efter en utflykt till Klitmöller samt ett fruktlöst försök att hitta bageriet med surfarloggan på påsarna (bommat igen blev vi varse, är nu fitnesslokal..) återvände vi till Krik. Byig vind men i vart fall ganska fint väder. Körde 8:an men fick jobba lite med den. E stack ut med 10 och körde järnet. Vi gick ut på den lilla landtungan och fotade varandra. Mycket byig vind, efter ett tag fick E komma iland och få hjälp att flytta styrlinorna till mer power. Det blev några rejäla hopp. Vi tog det lite piano dock, vissa byar var lite too much att ladda på.

I byarna var min 8:a perfekt.


E drog på rejält med lilla blå Northbrädan.

2016-07-12 Krik, Danmark, V  Lånade A-S's Firemove efter lunch. Lånade även ett 5.4 men insåg under riggningen att jag glömde att bara 370 masten åkte med.. Så fick ta mitt 4.7 istället. Inte helt optimalt till 110l men det drog på bra! Tills gräs fastnade.. In och lånade en 28 weedfena, vilken galen kombo men det fungerade skitbra. En otrolig bräda alltså, går in i gippen som en liten vågis. Man blir kär! När jag riggade ned märkte jag till min förvåning att mastfotsgummit smällt av. Hängde i en liten flik bara.. snopet.
På kvällen kitade jag och E på spoten lite längre bort. Blåste ff bra men vi var bara tre st. E's 10:a krånglade och stallade så hon fick min 10:a medan jag tog 8:an. Fick jobba lite med den (byigt) men väldigt bra träning och lyckades hålla igång tt'n och hålla höjd. Hopptränade så fort trycket tillät. Sicken dag - dubbelsurf ju!
 

2016-07-11 Krik, Danmark, SV  Halvbra vind innan lunch, knappt någon ute. Tog igen några timmars sömn från nattfärjan och gav oss ut e m istället. Rejält med vind nu och vi valde stället västerut om det vanliga windsurfspotet, där jag kört för några år sen. Fina gräsytor här. Kom rejäla byar i kapp med regnmolnen. Blev launchad av en kille som släppte kiten innan jag gav tumme upp, det gillas inte!
Inte så många andra på plats och stora ytor (ha koll på fågelskyddsområdet bara). 8:an med tt'n och E körde 10:a. Riktigt härlig 'powersession' eller vad man ska kalla det. 

Aftersurfbussen!

2016-07-09 Anrås, V  Åter på västkusten, surfskigänget skulle paddla Marstrand och jag åkte till Anrås/Getskär. Bra prognos, ökande under dagen. Först på plats, bra det då det är ont om P-platser här.
Vandrade genom kohagen och riggade upp 8:an. Ut med lilla North TT'n och det var lite klent. In och flytta en knut upp och fick då helt ok drag. Två båtar låg för ankar en bit ut, mindes inte dom sen jag var här sist (var väl iofs två år sen..). Dock lätt att höjda ut och sen var det en enda stor lekpark, alldeles för mig själv! Körde på två timmar innan nacken sa stopp. När jag riggade ned kom den ena efter den andra, säkert åtta pers till. Gud vad skönt att vara tidig ibland :)

2016-07-06 Köpingsvik. Öland, NV  Surfskichaffis under dagen år E & E och framåt kvällen siktade jag på Köpingsvik, ett bra ställe på nord. Blåste rejält under dagen, bromätaren hade byar på 16 NV.
Dock hann det mojna av lagom till man anlände (känner igen, eh?). Körde 12:an och Khrisster, blev några vändor som var ok men det bästa var förbi. Mycket fin och lovande spot dock, här blir det vågor! Nackdel med två campingplatser bara, så klart får inte vattensportare en sådan här fin vik ensam. Dåligt väder och sen kväll gjorde att det var så gott som badarfritt. Skulle aldrig köra här med folk på stranden - och det lär bli crowded fina sommardagar.

2016-07-04 Lomma Beach + Skanör, SV  Underbar morgonsession på beachen i Lomma, knappt någon där. SV c a 8. Alla körde strapless och finast av alla brädor är Karins TW, riktigt läcker vågis! Efter två timmar mojnade det av (helt enligt prognos) och vi avnjöt kaffe i trädgården hos K & K och spolade av kitsen från Lommasand.. 
Vinden skulle komma tillbaka e m och vi åkte ned till Skanör där det skulle vara bäst. Blev väl inte kalasbra direkt, E och jag kämpade på med 12:an men det gick bara bitvis. Kalle och Jakob körde sina 17. Men vilken fin fikapaus det blev i sanddynerna, alltid något!


Jakob trickar strapless.

2016-07-03 JP Landskrona, SV  Mötte upp med Kalle & Karin och Jakob i hällregnet. Extremt instabilt väder, varierande sol, regn, åska och vind på mellan 5-15 m/s typ.. Riggade 10:an men kan väl säga att det inte blev mycket åka av. Inte ens med vågisbräda.
När det punkade första gången var de andra kalla och stannade kvar ute (och alla som kört JP vet att det är långt att gå ut..). De blev belönade med bra vind en stund medan jag stod och pumpade en annan kite.. Nåväl, kul med ny spot och detta ställe är klart trevligt. Liten launch men fin gräsyta att rigga på. Långgrunt och platt, stora ytor på vattnet.

2016-07-02 TT, S->SV  Sov i bussen inatt och den nästan skakade av vinden, det ven i takräckena och regnet smattrade. OSO hade topp på 18 såg jag sen. Härligt svenskt sommarväder..
E och jag hade tänkt köra vid 5-tiden men det öste ned och vinden höll i sig så vi sov längre och kom ut vid 9-tiden först. Helt ok med 10:an! Fick ha max depower dock. Vind runt 10 med byar på 12. Efter kanske 1-1,5 timme så vred vinden över mer på SV och blev märkbart byigare. Var försiktig med hoppförsök idag, nacken kändes.
Coolast idag var den stockholmare som också sov över på spotet och hade åkt ned hit på prognos.

2016-07-01 TT, S  Rejält med vind, ställde 8:an på yttersta knutarna och den uppförde sig bra (har inte tyckt det innan men förmodligen har vinden inte varit över en viss gräns då). Kände skön kontroll, satte varenda toeside transition.
Hoppade mer och fick ett superhopp... där landningen inte blev så bra. Letade och bodydraggade säkert en halvtimme efter brädan. Ryggen ont som f-n vid utsträckning för att tugga höjd *ouch* Måste helt klart träna mer på detta. Körde nonstop i c a fyra timmar och var bra mör sen. Rejäla byar som mätaren sen klockade på 15-16, dock bara 12 i medel. Fast faktiskt det mesta jag någonsin kört 8:an i, kul.

2016-06-30 TT, S  Dubblerade på vattensport idag. Först surfskipaddling med E i dubbelskin, lite för mycket SO på f m för att E skulle vara nöjd men vågorna räckte till tyckte jag :) Stadiga 10-12 och bitvis ösregn. Fy f-n vad skönt att man kan uppskatta sånt väder ändå!
Mötte sen upp med M nere i TT, riggade 8:an och turades om för att M skulle komma vidare i sin kitekarriär. Byigt men ändå bra, fick till mitt hittills högsta hopp t ex. Annars svårt med tajmingen, när kanta hårt och när dra upp kiten. Men det kommer. Gamla goa Stig körde 12:a i vinden, imponerande. Inte så mycket folk, det var bitvis ösregn.

Ingen bild från kitingen idag, men väl surfskin.

2016-06-28 Rågelund, V  Mindre vind idag, 6-8 på morgonen enl prognosen så E och jag åkte ned tidigt. 10:an visade sig vara för klen varpå vi tog 12:an + Khrisster. E körde på bra och jag väntade otåligt ute på den grunda sandbanken.
Min tur sedan och hann köra ett tag innan det mojnade av mer. Funkade med pump då och då. Såg en som körde längre ut med foilbräda, kräver inte mycket när den väl planar upp. F ö var vi ensamma på stranden. Det kom en kille men han riggade inte ens då han såg att vi körde stort. Nästan konstig känsla att ha ett soligt Rågelund för sig själva..
Testade hemmabygget också, riktigt rolig! Något mer vind hade varit bättre men potentialen kändes. Liten men planar upp snabbt och förvånansvärt kursstabil med kiteskimfenorna. Superkul att flippa runt under fötterna (försöka iaf..). Bra träning och kul när det är grunt över sandbankar (Barsebäck förra sommaren t ex..).

2016-06-27 TT, S  Vilken start på semestern! Runt 8-10 (mer i byarna) och ok väder. Lite regnbyar blandat med sol men skit i det så länge det blåser. Åkte ned med E och M, riggade upp 8:an. Hjälpte M att komma igång och vi turades om att köra. E körde LF 10:an med lilla Jaimebrädan, gick finfint. Satte min första toeside transition idag, kul!

2016-06-19 Rågelund, VSV->SSV  10-12 m/s hela dagen, jippie! Mötte upp med H i Rågelund och körde 8:an. Vinden vred efter ett tag till för mycket syd, byigt som tusan men skitkul då det var fina småvågor att åka på.
Inte så mycket framsteg annars, några få små fegförsök till hopp och många misslyckade vändningar idag.. Blev mest en träningsdag i att hantera byvind. Pumpa kite ibland och annars hålla i och kanta järnet i byarna. Nyttigt!
Och tack till den skäggige killen som räddade min bräda vid ett tillfälle :)

 H har en kanondag.

2016-06-11 Getterön, NNV, Hoppelihopp! Skulle bli vind e m så jag och H drog ned vid 15. Såg bra ut på flaggorna längs vägen och vi blev förvånade att ingen annan var på plats. Rätt snäll vind ändå så vi trimmade med så mycket power som möjligt (11:a resp 10:a). Har aldrig kört den innersta knuten på 10:an innan, intressant.
Övade krokstart med varandras understöd vilket var nyttigt, det är inte alltid lätt att hitta sweet spoten. När H hade startat höll några andra killar på utan att lyckas. Sprang dit och hjälpte till och insåg sen att jag var ensam kvar. Det var bara att ställa upp 10:an och noga stabilisera innan launch.
Mer vind kom och det var riktigt bra ett tag! Kunde hålla höjd otroligt bra idag. Lyckades bättre med vändningarna dessutom och allt kändes tajmat och flowigt (nästan hela tiden..) :)  När vinden var som bäst provade jag att hoppa för första gången - vilken boost! Svårt med tajmingen och det blev nog bara två hopp som kändes ok och kontrollerade. Säkert inte mer än några dm ovan ytan men nu fattar jag vad som är så kul med det här - alltid kul med ett nytt kapitel i kitekarriären! H drog på några rejäla hopp också och vi körde ända tills vinden mojnade av strax innan 20. Det var två extremt kitenöjda brudar som rullade hemåt sen!

2016-06-07 TT, S  Morgonsurf innan jobbet, premiär för det (och att launcha från fast objekt). Båda gick bra. Körde 12:an med Kims gamla North vågis då det var för lite vind för twintipen. Så j-kla gott att kuckelikukita.. (oj, det där såg inte bra ut i skrift..) *s*

  

2016-06-06 TT, S-SSV  Vilken nationaldag! Strålande sol och kanske lite lite vind men helt ok med 12:an och Khrissterbrädan. Min idol Stig (>80 bast) var på plats och körde också 12. Emma kom upp från Varberg och fick kämpa lite mer med sin 10:a. Lite för mycket tång och sjögräs för min smak idag men glad över att ha satt tre vändningar på vågisen. Darriga och rätt otajmade, men ändå.
På slutet fick jag för mig att testa Sirenbommen på 12:an, vars originalbom är förskräcklig. Längsta reachen i världshistorien. Inte nog med att man fick förnedra sig med en sittsele - nådde ändå inte att skota ut helt i byarna.. Bytet funkade fint, QR verkade funka helt utan anmärkning. Blir den i fortsättningen!

2016-05-26 Getterön 6:e, NV  Sänkt prognos, låg nu mellan 6-7 c a.  Jag och H stack ned vid 14 och kämpade med 10 resp 11 utan större resultat. Jag hade iaf Shinnstern och kunde få några fina repor men mest var det ett evigt pumpande. Vi gav upp och riggade upp DNA 12:an som på sin innersta styrlineknut är som ett ånglok. Och visst drog den bra mycket mer, nu blev det åka av med vågisen. Turades om och njöt i gassande sol och varmt vatten. F ö bara vi i viken. Dagens blunder var när jag fick lite grundkänning och orsakade en spricka i översta lagret på brädan.. 

2016-05-22 TT, SSO-SO  Alle man till Torkel! Ja, typ så, har aldrig sett så många kites på plats. Typ 30+ på vattnet och knappt någon grön yta ledig. Fingrade på 10:an först men ändrade mig då killarna körde 9:or.
Frågade runt och bestämde mig då för 8:an. Byig vind men sizen var bra, twintip på det och hade härliga två timmar. Sen in för rast (dricka massa vatten, >20 grader idag..) och rapportera till E som sladdade in vid 17-tiden. Vinden skulle mojna men så blev det inte. E fick överta tt-brädan till sin 10:a och jag körde Shinnster till 8:an. Vred mer på SO nu och blev byigt som skam.. Ändå löjligt nöjda då vi packade ihop strax innan 19!

2016-05-15 Getterön, NNO  Äntligen vind + ledig - och då blåser det från NO. Damn it. H och jag åkte ned till Getteröns 6:e vik och kunde konstatera att vi inte var de enda som tänkt på det, näpp..
Trångt på vattnet men de flesta höll sig långt in och övade (kitekurs), så när vi höjdade utåt lilla ön så fick vi mer plats. Grått, byigt och relativt kallt. Körde 10:an som funkade bra utom då vinden punkade ett kort tag. H körde sin 11. Hade velat öva gippar på vågisen men det fick bli TT'n, fanns liksom inte plats att dabba sig. Körde utan handskar, funkade men var kallt.

2016-03-13 Ørteren, Hardangervidda, V  Yes, idag var det mer vind. Vi körde lite mer österut till ett av de största spoten. Vi var först på plats och riggade snabbt men jag blev besviken då 6:an inte alls funkade.. Fick överta Emmas 8:a tub medan hon tog Frenzy 7:an. Trimmade upp tuben men blev överriggad efter ett tag och fick ändra till standard setting igen. Försökte hoppa men det gick väl så där. Dyker ned kiten rejält efter lyftet och blir dragen handlöst, måste göra något omedvetet med bommen.. Smakade på snö några gånger :) 
Dålig sikt idag, allt var bara gråvitt och man kunde inte se någon topografi överhuvudtaget. Åkte uppåt bergskammen och där fanns stora snöhögar med ihoptryckta isflak under. Vinden dog av och jag fastnade med ena benet i en isgrop när jag skulle vända om. Blaj, bara att gå tillbaka en sträcka innan det gick att launcha igen. Hela 4 plus idag, snön blev tung.

2016-03-11 Ørtedalen, Hardangervidda, V  Samma spot idag igen, bara vind här precis som igår. Började med 6:a foilen men slutade med Cab 8:an vilket var riktigt bra. Edvard, Kalle och Emma drog långt österut på spoten, på andra sidan om två små hus. Där fanns orörd pudersnö och en brant ravin att åka ned och uppför. Jag vågade mig dit efter ett tag och det var riktigt kul och utmanande att åka där. Nackdelen med denna spot är de två elledningar som går en bit bort. Man måste helt enkelt vända relativt snabbt och inte klanta till det. Kalle och Emma vågade sig på att krypa under och köra på andra sidan en stund men vinden var inte lika bra där. Emma började hoppa och ägnade hela dagen åt det vilket resulterade i gruvlig träningsvärk dagen efter :)


2016-03-10 Ørtedalen, Hardangervidda, V  Vind direkt då vi kom upp till Vidda, härligt! Visserligen bara på Ørtedalen som är en ganska liten spot. Under vissa förhållanden då det är soligt, kallt och ingen vind någon annanstans, ja, då blåser det här. Grundvinden var 2 m/s enligt prognosen. Vi startade på södra sidan av vägen där det är mer terräng. Tog Frenzy 7:an själv och de andra varierande storlekar av både foil och tubes.
Vinden var så där, efter ett tag knatade vi över till andra sidan vägen där vinden var bättre. Körde 6:a foilen och fick visserligen jobba en del men det var bra träning att dra sig uppför de små kullarna.

      
Fr vä: Edvard på väg uppför berget. Kalle övar på sin skidbalett. Emma drar på med 12:an.

2016-01-18 Torslanda, SV  6-8 m/s sa prognosen och jag var svårt sugen på någon form av issurf. Vacker dag! Åkte ut till Torslandalagunen med M utan att egentligen veta statusen på isen. Det visade sig ligga ett c a 5-6 cm lager fluffigt puder på. Perfekt för både snökite och issurfingbrädan. Om det bara hade blåst lite mer..
Vi fick upp M's 7:a foil och körde ett tag men det var lite för lite. Riggade sen upp 6 kvm på issurfbrädan och det gick bättre, den behöver verkligen inte mycket vind. När vi packade ihop framåt e m var friden slut, det kom några isracinghojar och sladdade runt (och förstörde isen *iiiiiisch*).

2015-12-24 TT, S  En julafton helt i min smak. + 10m/s rak syd och 8-9 plusgrader. Enda smolket i bägaren var att jag var tvungen att jobba em/kväll. Inte så mycket vind som jag trodde, som tur hade jag 4.7 med. Blev en fin stund med tomteluvan på i sällskap med en kitare. Trodde det skulle vara fler på plats.FSW 85 + 4.7 var helt ok. Det ökade sakta men jag valde att inte tänka för mycket på det då jag var tvungen att åka innan lunch. God Jul!


2015-12-12  Rågelund, VNV  Ut vid lunch och fick då höra att det bästa varit tidigt på morgonen. Nu kändes det som inte ens 10:an skulle lyfta. En med 13 gav sig ut och kämpade och jag riggade upp fast besluten att inte ge mig. Sen drog det till rejält när jag launchade, efter en kort sväng bytte jag till 8:an och Shinnster. Funkade fint men vinden var byig och för mycket NV. Lade sig efter ett tag och en del pumpande blev det emellanåt. E kom paddlande från Röda Holme och vi fick båda en fin dag på havet i strålande sol och c a 5-6 plusgrader.

2015-11-30  Beeris, V  Gorm kom inatt, en härlig liten storm.  Kvar till dagen blev 20 m/s, bitvis soligt och 5-6 grader. Ut strax innan lunch, ingen annan där (måndag ju..). Riggade 3.3 och gav mig ut med Mistralvågisen. Alldeles för överriggad, snabbt in igen och drog upp 2.9 istället och bytte till sittsele. Nu så, gick betydligt bättre även om det var kämpigt för underarmarna. Fick krampkänning ganska snabbt. Rejäla vindbyar emellanåt som måste varit en bra bit över 20. Körde på c a 1,5 h och när jag kom iland såg jag att vattnet stigit ännu mer. Farligt nära bilen och grusparkeringen blev sank. Körde nästan fast men fick putthjälp av en annan surfare som kom just när jag skulle åka. Hög på adrenalin resten av kvällen!

Läge att säkra upp grejorna med buntband till bilen.

2015-11-28 Rågelund, SV  5-6 plusgrader, lite regn, 10-12 m/s. Tog 10:an SB med TT'n och det gick bra till en början. Lätt ta höjd utåt hamnen men svårare inåt. Försökte greja fina vändningar men det gick väl så där.. Sen ökade vinden och jag blev överriggad. E kom ut med 10 och Shinnstern och hade kul. Jag packade ihop. Inte kallt alls, regnet upphörde och solen kom fram allteftersom.

2015-11-14 Beeris, VSV  Ouw, byigt var bara förnamnet.. Men frös inget! FSW + 4.1. Planade först bara runt 50% men sen ökade grundvinden. Gick ovanligt bra för att vara första passet med handskar. Alltid problem med kramp annars, men nu höll det 2 h åtminstone. Glad att jag valde windsurf idag, alldeles för byigt för kitetrasan. C a 4-5 andra ute. Mycket skiftande väderlek och vind, "testa alla förhållanden på en timme" typ.

2015-10-07 Parea, Huahine, Polynesien ,ESE  Större kiteupplevelse än idag får man nog inte - någonsin. Vi hade kontaktat Guillaume Chastagnol ('Chasta', välkänd snökitare bl a) med fru på Huahine. De arrangerar kiteutflykter med både downwindturer, vågor och laguner. Vi blev upplockade på vår lodge och körda längst söderut vid Parea.
Chastas fru Titaua berättade att det går att köra downwindtur från ett ställe högre upp och med avslutning nere där vi står. Hmm, hmm, hade vi nivå nog för detta? Att köra bara i lagunen kändes plötsligt lite tråkigt. Och att komma ned i vind är ju aldrig ett problem eller hur och både Chasta och en kompis till dem skulle vara på vattnet samtidigt. Sagt och gjort, vi körde vidare upp och började rigga upp. De har ett eget märke på både kites och brädor, Rapace. Förstås mer känt inom snökiting och mest nedåt Europa, men de tillverkas i Kina på en av de två stora kitefabrikerna där alla andra syr sina kites också berättade Chasta. 8:a till E och mig, vinden var BRA!
Känslan att dra iväg i badkarsvatten ut mot den grunda lagunen går inte att slå! Färgen var så turkos att det gjorde ont i ögonen. Och det kändes riktigt bra, kiten (Eagle) var stabil men snabb, bra depower. Inga problem att hålla höjd heller även fast jag fick en liten bräda med pluttefenor. Det var nästan lite svårt att drifta nedåt i vind istället. Såg två hajar, ofarliga revhajar men det är en pulshöjare på mig iallafall. Förra året blev dessutom en kitare biten i foten just här. Efter några timmar lunchade vi och våra guider bjöd på ett helt tråg med frukt från deras trädgård. Och då var det alltså banan, mango, papaya och guava.. inga äpplen eller päron här inte! Det blev några vändor till sen, nere vid stranden och Titaua stack ut i vågorna vid revet och visade hur man rippar. Vi avslutade vid 16-snåret. En helt galet bra dag, perfekt service och guidning av värdparet och att få ta del av deras smultronställen var fantastiskt. De bor i kiteparadiset!
 


Chasta leker loss i lagunen

Jag på väg ut till första lagunen efter starten (Foto: Titaua)

Emma speedar på i lagunen vid 'mål'.

2015-10-04 Plage Hitimahana, Tahiti Nui, SE  Riktigt bra vind idag! Fick lift med en fransk kvinna som turligt nog bodde nära spotet (inga bussar på söndagarna). Jag körde på en 10:a och E en 11:a. Bitvis byigt och starka vindbyar men det gick riktigt bra idag. Tappade inte höjd på 2 h och tuggade t o m uppåt, ännu en milstolpe :) Och började sätta snygga vändningar emellanåt. Ger höga betyg till kiteskolan, bra instruktörer och säkerhet. De tar max 2/instruktör och de har full koll ute på båten. Spoten är dock spartansk i sig. Ingen toa eller rinnande vatten, än mindre mat/fika eller likn. Men det är helt underordnat, för jag kitade mer än någonsin på dessa 2 h. Som sagt var mycket skeptisk till boardleashen, men vi klarade oss från incidenter. Denna gång satt den bättre ute vid fenfästet också. Grym lärorik dag som avslutades med skjuts hem med en trevlig fransos, Lois. Han har INGA planer att flytta hem igen - och det förstår jag.
 

2015-09-30 Plage Hitimahana, Tahiti Nui, SE  Vilken upplevelse, kita i surfshorts och rash, a first for me. Stranden inte så inbjudande först, här på norra Tahiti är det svart vulkansand - och väldigt många vilda hundar som stryker runt (= hundbajs överallt). Helt oviktigt då det lekte valar utanför revet och kitestället var riktigt bra. Den franske killen ville dra upp en 11:a till både mig och E och jag kände mig lite oroad. Men kiten var grym med mycket depower (F-one Bandit) och vinden var passande. Efter att ha krånglat mig i en lånesittsele och en för stor hjälm kommer fransmannen med en boardleash.. Försökte protestera men det har varit för många bortflutna brädor på söderhavet tydligen. Men men, det gick bra. Vi körde ut mot Motu Martin, en liten ö rakt utanför och sen tillbaka. När vi tappade för mycket höjd blev vi hämtade med båt och instruktören Adrien körde samtidigt som han höll i kiten. Sen släppte han oss betydligt högre där vinden var bättre. Och vågorna högre.. Men det gick bra! Förutom den idiotiska leashen som saknade riktigt fäste och som fransosen satte fast i handtaget i mitten. Blev ju ett fint bojsänke de få gånger den släpade efter mig när jag klotade. Våra sista 2 timmar ställdes in då vinden dog av. Skit samma, det var en fantastisk kiteupplevelse! 

 

När såg man hoppande knölvalar på surfet sist?

2015-09-20 Skanör NV  Lovande prognos men det instabila busvädret förstörde det mesta. Blåste helt ok när Karin och jag riggade (E & E surfskiade i vågorna) och lagom tills vi riggat klart punkade det helt.. Svarta regnmoln blåste förbi och bjöd bara på vind innan de retfullt drog förbi. Bara att vänta och till slut kunde vi komma ut lite grann. Körde SB 10:an med Khrisster och det gick bra ett par vändor men mest 8:or för att hålla fart. Körde av en fena tyvärr och försökte byta till twintipen, men det var lönlöst. Karin körde nog mest av alla med sin 12:a, men till slut höll inte det heller. Riktigt fin spot.
 

2015-09-06 Vendelsöfjorden N  E, H och jag drog ned och rekade ett ställe i Kbafjorden (nordanvind..suck). Bra på kartan men inte i realiteten. Hagar med elstängsel och dessutom väldigt stenigt.
Drog till Torstensvik, men hur litet var inte det.. Åkte till Stråvalla istället. Väl mycket sideshore och byigt enligt dom som körde. Vi gjorde oss redo men jag var lite halvskraj. Ingen risk att driva till havs då det går ut en landtunga längre söderut -  men det var relativt långt dit, kändes så dääär.. H stack ut först och råkade ut för vinddrop långt ut varvid kiten inverterade. Skitkul med 5:e lina, dessutom trasslade linorna så releasen inte funkade. Kiten drog på söderut och H åkte med. Sprang ut på en udde längre bort och hjälpte till att bärga. Kan ju säga att där dog min lust för stället, vet mina begränsningar. En annan kitare hade under tiden plockat upp brädan och tagit in den till stranden, tack! Vi beslöt vi att undersöka den södra landtungan i Vendelsöfjorden. Hittade en väg ut och frågade för säkerhets skull husägaren. Bara att surfa på sa han, allemansrätten gäller där. Kom så äntligen ut! Såg en stor sten en bra bit ut men det var det enda tydliga (förutom en del vid stranden). 8:an kändes för klen och det var ju inte alls tråkigt att behöva dra upp min splitternya SB 10:a :-) (Stort tack Anders på borgsurfshop i Danmark som fixade denna ihop med Sirenbom till ett superpris, dejliga danskar!) Drog ut med Khrisster och det gick bra. Lite pump med kiten behövdes men vissa sträckor drog det på bra (byigt som sagt). Lärde mig att INTE köra utanför stenen. Där gick ett stenrev ut, körde rakt över det första vändan, tur att jag var försiktigt och hade låg fart, hann hoppa av innan fenorna skrapades alltför mycket. Fick till några få snitsiga vändningar, sänkte ned mig och flippade brädan under/framför mig för snabb start åt motsatt håll. Jaa, kanske inte så coolt, men det där med planande jippar är lååångt borta *s*.  

2015-08-12 Sibirien NV Inte så mycket vind men gick att åka en del med 12:an och stora brädan. Här bygger vågor mycket fort, något jag blev varse.. Inte många på stranden, mest hundägare. Givetvis gick jag ett bra stycke bort. Man får inte kita var som helst här även om det är inbjudande, stranden är ENORM. Väldigt brunt vatten närmast stranden, tydligen är det så ibland. Lite mer sideshore än idag är bra här, så att man lättare kommer ut genom vågorna. Finns risk att Kullen fixar byig vind åt dig också med denna riktning..

2015-08-09 Barsebäck NV Lägre vattenstånd idag, inte så bra just här. Men det lossnade rejält för E som kunde vända snyggt flera gånger. Plåtade Jakobs trick en stund också innan jag stack ut med 8:an. Vilket inte gick alls, ingen vind kvar ens till Khrisster..


2015-08-08 Barsebäck NV Jakob tipsade om detta ställe på NV, han hängde på med sin 17-kite. E körde 10:an med hjälp av 12:ans bom (tur att J hjälpte till med extensions med rätt ändar så det gick att koppla ihop). Inte så mycket vind men det gick bra med 10 och sen även för mig med 8:an och stora brädan. Stora sandrevlar som var lite kluriga att undvika. Lärde mig the hard way att ligga ganska långt in. Grym känsla att susa fram över sanden (men inte så smart, otrevligt om man klotar). Fick också prova J's kiteskim, en liten Nobile. Riktigt go känsla i den också, superloose med sina minifenor.

2015-08-05 Torhamn SV Äntligen på detta omtalade spot (åtminstone i windsurfvärlden). Inte så mycket vind men har man lokomotiv12:an så.. Var väl en 5-6 när vi drog upp den och det gick som en dans att köra med Khrisster!! Ingen annan på plats så tidigt på f m så hela ytan var en lekstuga. Och det är inte jättestort p g a fågelskyddsområdet, men tillräckligt. Vi mekade om knutarna vid 12:ans styrlinor, tog bort alla knutar som gick för att bara behålla en ytterst och längsta möjliga linor för att få ned draget lite. Och äntligen kändes den bättre! Men över 7 funkar inte för mig, kan inte hålla den. Träffade en mycket trevlig local, Mattias, som tipsade oss om spoten (var gå i utan stenar, tack!) och lite annat. När vinden drog i såpass att även E blev överriggad med 12:an så drog jag upp 8:an. Funkade ett tag innan vinden punkade. MYCKET trevlig dag! Enda minuset skulle väl vara all gåsskit på launchgräset, urk.. !!

2015-08-02 Kleva S  Kleva ska vara mer långgrunt än Sandbergen fick vi tips om.  Mindre crowded också, åkte dit när vinden började komma lite. Extremt liten launchplats och inte så grunt heller, men fint annars. Överriggad med 12:an så drog upp 10:an istället. Några få vändor och vinden räckte inte till. Fick inte startat upp kiten efter att ha ramlat. Var förstås nära land men drog releasen och simmade inåt. Väl på land inser jag att chickenloopen är borta.. J-drans LF-bommar, glömmer alltid dra leashen igenom. The f-word var på sin plats.

2015-08-01 Sandbergen SV  Bris på Öland idag, tackar för det. Mätaren visade 9-11 i Kalmar men tror kanske vi missade det bästa. Det var i vart fall inte särskilt bra tryck i 8:an när jag väl kom dit. Funderade på 10:an men insåg också att det kräver lite mer att kita i sideshore. Inte kul att tappa brädan t ex. Hade det lite kämpigt med höjdtagning och brädletande ett tag och valde att gå upp. Hade nog gått bättre med Khrisster, men hade väl tappat bort den.. E och Eva paddlade under tiden från Mörbylånga till Kalmar. 

  

2015-07-31 Rågelund NV  Inte så mycket vind som jag trodde. Ville gärna ha 8:an och ihop med nybyggda Khrisster borde det funka...kanske. Och JA, så det funkade! Lite svårt komma upp då det var premiär för mig på kiteskim men när det väl gick så var det underbart! Grym känsla att stå strapless och valfritt vart man ville peka tårna och kunna sladda och svänga lite hit och dit. Har alldeles för dålig kitekontroll för att kunna ujtnyttja det till fullo men tror detta är min grej alltså. Mycket glad över att brädan presterade såpass bra, kändes inte för flexig alls. Leende från öra till öra efter!!
 

2015-07-18 TT VSV  Mmmm, mmm, njutning! Bästa kitedagen hittills för egen del. Lite byigt men soligt och VARMT. Funkade fint med 8:an (efter en svettig brottningsmatch hemma där en ny bladder installerades) och kunde åka långa sträckor sydöst om piren, upp mot Tjolöholm. Bästa av allt: kunde hålla höjd på vägen tillbaka! Det är liksom en milstolpe i en kitares liv, eller hur. H & L var med men tyvärr blåste det för mycket för deras 11:a. Som tur var så fick H låna en 9:a av snälla Jonas på Surflab, tack!
Första riden med nya sommardräkten dessutom, en 3/2 Matuse. Hört att de haft en del kvalitetsproblem för några år sen, så blir intressant att se hur denna håller sig. I vart fall klart positiv så här långt. Lätt, smidig, ej så 'blöt' (om man nu kan säga det om en våtdräkt? Men det är geoprene, inte neopren..så, jo det kan man). Rullar av kroppen så lätt, så lätt när man byter om sen. Viktig detalj :-)
 
Bladderbyte i vardagsrummet.

2015-07-10 TT NV  Ned vid 14-tiden med E. Blåste MYCKET. Skulle mojna enl DMI så vi fikade i solen ett tag (det var varmt i lä!). Hm, det blev ett långt tag då det inte började mojna förrän efter 17.. Hjälpte en kille starta sin 9:a (som dock var som en 7:a sa han) och då han tyckte det var överriggat så väntade vi lite till. H & L kom förbi, och vi beslöt att testa 8:an efter en stund.
Startade på sydöstra sidan piren denna gång. Och det gick BRA idag! Kom upp nästan varje gång, åkte långa sträckor. Fortfarande en utmaning att vända, men tappade inte kontroll över grejorna så ofta iaf :-) Men svårt att få fatt i brädan ibland. Det var byigt och när det drog på så åkte jag downwind väldigt fort hur jag än försökte placera kiten neutralt eller bodydragga upwind. Vet hur det var att lära sig ta höjd på windsurfbrädan way back, så det är en träningssak. Men j-vligt frustrerande just nu! E och H riggade upp 10:an och det gick lika bra för E - kul! H drog sen upp sin 11:a men vid det laget droppade vinden väldigt fort och det roliga var slut.. Har förresten pyspunka på 8:an, måste fixas.

2015-07-07 Rågelund VSV  Ledig dag, runt 10 m/s och drog ned till Åsa med E. Perfekta vindar om än lite byiga. Upp med 8:an och kämpade på. Gick inte klockrent idag, hade svårt att starta åt babord av någon konstig anledning. Kom för snabbt in på det grunda. Men flera långa vändor blev det. Och varmt var det!

2015-06-25 TT V  Desperat efter mer kite så ut på kvällen idag också. Vet mycket väl att väst i TT är byigt, men ville testa.. E och H med också. H körde sin 11:a men det var mestadels för lite tryck även om det drog till rejäla byvindar ibland. E o jag drog upp 12:an och det var ingen rolig upplevelse. Kunde inte skota ut fullt då armarna inte räcker till på den bommen. Så kämpade antingen med en dalande kite eller fick rejäl power när vinden kom. Körde några korta vändor liksom E - men det var inte njutbart. 

2015-06-24 Rågelund V  Ok, den här dagen får sättas upp på newbiekontot.. Kite efter jobbet med E. Blåste mer än vi trodde. Gjorde bedömningen att det skulle gå att dra upp 8:an, vilket gick jättebra, och vandrade ut en bit men det var för mycket vind ändå.. Några halvhjärtade försök var och sen fann vi för bäst att avbryta. När folk med 30 kg mer kroppshydda körde samma size eller t o m 2 kvm mindre.. Också ganska rejäla svalp som kom in på det grunda då det var 100% onshore.

2015-06-14 Björkäng VNV  Nere i Varberg hela helgen på surfskiläger och äntligen kom vinden. Till Björkäng tidigt på morgonen, först där men snart kom desto fler. 8:an var lite för liten så vi drog upp 10:an. Inte riktigt tryck i vinden ändå. Efter lunch ökade det och tog 8:an igen. Kändes mycket bättre än 10:an som nog måste få sina linor kollade.. Seg och utan power.
K&K kom upp från Lomma och E fick låna deras Shinnster, en superflexig stor skim som E blev så förtjust i att hon beställde en på stående fot.. Hann inte prova själv men flytkraften är visst grym och samtidigt smidig då den är tunn och flexar ned vid starten. Intressant, funderar på att bygga en egen. Verkar roligt med strapless - och dessutom mer surffeeling, me like.
Löjligt mycket folk efter lunch och de flesta newbies som jag. Efter att en förbiåkande killes kite nästan håglade upp min lilla 8:a, och att en annan smackade ned sin kite 1mm bakom mitt huvud så valde jag att vara nöjd för dagen. Hann plåta K&K innan de också avbröt för lunch.
 

2015-05-31 TT SV->S  Instabilt väder och väldigt varierande prognos gällde idag (egentligen hela helgen). Kunde bli hur som helst och M, E och jag åkte ut med kitar från 6 till 10. Slutade med att vi körde 8:an vilket funkade rätt bra, i vart fall med M:s lite större bräda (tack för lånet).
Lossnade stort idag, kände större säkerhet vid starten och kunde köra riktigt långa sträckor. På styrbords halsar kunde jag åkt hur långt som helst kändes det som (förutom att det kom en liten båtbrygga i vägen då) :) Gick bra även för E o M, framsteg für alle! Och det var inte så lätt idag då vinden var oerhört byig. När E skulle ut sist så ökade det på rejält, 11-13 längre ut enl mätare - och det kändes så! Vi flyttade ut styrlinorna en knut och depow'rade max men faktum var att det inte var så mycket drag i trasan ändå. Tog det lugnt på slutet, halsonda var tillbaka *grrr*. Men det utlovade regnet vid 13-tiden såg vi inte av, det var soligt och fint. En riktigt fin dag helt enkelt!

2015-05-30 Kåsa V  Vilken födelsedag! Åkte ned efter lunch med M, vågsurf då det blåste för mycket för våra kites. Solen kom fram och vinden kom som utlovat på e m. Vi var först på plats och sen kom allt fler i takt med att vinden ökade. Vi roade oss med att testa M's skimboard först som uppvärmning. Stranden var väldigt lutande och urgröpt idag så det blev några fina tabbar där..
Annars rätt kämpigt idag, var trött som tusan och rejält halsont senare på kvällen förklarade saken.. Körde min gamla fanatic och lyckades tajma väl några gånger. Provade sen M's longboard, smidigare än jag trodde då den är ganska smal. Dagens roligaste, en gubbe kommer fram på stranden och trodde jag var från NCC Stockholm (som tydligen hade något event på kurorten). "Jaså, är det ni amatörer ute nu?" hojtade han. Hrrmf, hur ska man tolka det.. :)

Skim failure big time!

2015-05-23 Björkäng VNV Åkte ned tidigt med E och H, bra val då vinden mojnade av vid lunch. Mycket skolkitare ute men det fanns ändå ok med plats. Drog upp 8:an först vilket kändes helt ok. H körde sin 11:a och initialt trodde vi den skulle vara för stor, men nej. Utvecklades mycket idag, startade och körde, repeat over and over. Lite dåligt tryck emellanåt men kunde jobba åttan med kiten (vanan från snö gör sitt till) och lyckades hålla mig flytande långa sträckor.
E testade H:s 11:a och fick några rejäla flygturer, en gång in på grunt vatten vilket resulterade i en svullen ankel. Inte lätt för oss newbies.. Lunchade så (med en väldigt hungrig hund som cirkulerade runt oss) innan jag plåtade H lite, dock var vinden för svag för bra drag i kiten då. Drog sen upp 12:an men det gick inget vidare. Ett pitstop på Surfers på vägen hem fullbordade dagen.
 

2015-05-17 Beeris V  Nog för att jag är ateist - men tack någon högre makt för denna dag! Sol och rejält med vind precis hela dagen. Grundvind c a 14 och byarna uppåt 18. Rätt byigt och lite sönderblåst även i farleden, men gott var det. Lurade i E att vi måste åka tidigt då det blir ont om p-plats.. Men det blev inte riktigt det idag, fortfarande för kallt för många? Valde direkt Superfreaket, perfekta vindar för det. Märkte till min fasa att det var en reva i bomrutan..?! Mitt i den tjocka vinylen ni vet.. Fick lånat lite gul tejp av en annan snäll surfare som nödlagning.
E riggade sitt Combat 4.2 ihop med FSW 85. Jag hade bara 80 Angulon med, fel bräda idag, alldeles för bred och studsig. Så går det när man inte orkar packa bilen ordentligt. Men det var en underbar dag. Många andra ute (kom sent) och även Rune kom förbi och sa hej, alltid kul att träffa honom. Två kitare på plats idag. Den ena självstartade upp sin lilla trasa, rusade dit och frågade om han ville ha hjälp men han löste det ändå. Själv skulle jag aldrig våga i sådan vind. Även en kitare som körde ute i farleden sen, ser inte det så ofta.
Reminder: köp ny varm dräkt. När E:s dräkt inte är ledig blir jag påmind hur trång min tjejdräkt är över axlarna..


2015-05-16 TT SSV  Ut sent på em/kväll med E. Inte så mycket vind med skulle öka. Hade med vår nya 12:a som E skulle premiärkita med. Grått och regnigt, inga andra där (men kom en kitare till sen, en kort stund), bra för oss newbies. Sin vana trogen fixade E även detta, utan tidigare vattenkiteerfarenhet kom hon upp på första försöket och åkte 50 m. Sjukt. Vinden ökade ganska fort och 12:an blev snabbt väldigt för stor.. Inte så mycket åkt för mig, men det var minst lika kul att se E's framsteg. Frös inget trots vädret.

2015-05-07 TT, S->V  Sen premiär på surfbrädan i år. Skulle ha kitat med M men det blåste för mycket för oss så vi drog ut med windsurfgear istället. Låg och pendlade mellan 12-14 c a. Första gången på windsurf för M, hon fick gå ut med 3.3 och 150-liters kossan. Ingen lätt start :)  Men det gick bra. Hade själv 4.1 med 80-litarn. Bitvis riktigt bra men vinden vred över på väst mycket tidigare än väntat och det blir så jädra byigt.. Plus en massa tång och sjögräs som vanligt. Två andra surfare ute men de avslutade snabbt. Kul dag trots förhållandena.

2015-05-03 Ljunghusen, SO  Och så var man tillbaka på noll.. Abort mission idag. Blåste på rätt bra, inget problem med 8:an. Problemet var mycket folk och tång. Bland annat. Fångade säkert 10 präktiga kg med tång på mitt första försök ut då jag fick problem med chickenloopen. Och sen blev det djupt så fort, så jag hade bara lite strand att öva på. Och där inne var ju all tång. Och många andra kitare där (som gärna körde precis i vattenbrynet i lä om mig). Kan lätt bli en FUBAR på det alltså, så det var bara att inse sina begränsningar och packa ihop. Men gladdes åt K & K som körde Zephyr (det gick fint trots vinden!) resp Catalyst 12. J var också med och drog på megahopp med sin Fat Lady. Lite kul när en kille kom in och riggade ned från 12 till 10. Men depowern är grym så då verkar det funka. Mental note: Skåne är bra för kite.

                                                   J drar på med sin 17-best!

2015-05-02 Lomma, V  Å nu lossnade det lite. Lite. Bra med vind initialt och drog upp 8:an. Blir en del småvågor på onshore i Lomma och det var nyttigt att ligga och öva starter och sen hålla koll på brädan när man klotade.. Åkte en liten bit men det var lika ofta en 'over the board superman'. Fick några goa flygturer ned i botten och blåmärkssamlingen växte :)
Fick sällskap av K #2 samt kitegurun J, som lärde mig många bra grejor. När vinden mojnade av lite lekte jag med hans Fat Lady 17. Tog ett tag innan man vågade sig på att bodydraga ned i vind med den kan jag säga.. Ville inte ens hålla den först *s*. Positivt idag: relaunch funkade fint och jag lyckades hålla koll på brädan. Tack för all hjälp J!

2015-05-01 Ljunghusen, SV  Himla fint vid Parkvägen, tyvärr inte så mycket vind men fick låna K:s 12:a Catalyst när det kom mer vind. Inget åka av men väl starter och en första känning på djupt vatten. Mja, vill nog ha bottenkänning än så länge. Har för korta armar för Ozone dessutom. Märkte det redan i Norge när jag lånade K:s Reo, chickenloopen är ju mega och bartravel är gigantisk. Vet att man kan justera detta lite, men gillade inte alls sizen. Längtade till min tjejbom..
K drog upp och testade sin nya 17, vilket monster..

2015-04-25 TT, SSE-S  H och jag drog ned till TT, bra prognos på ca >10. Mycket sugen att testa nya kiten, en beggad Switchblade 8:a - UTAN krånglande bom. H körde på rejält och jag körde min första stapplande sträcka på brädan. Älskar kiten, så pålitlig och stabil. Men lite småmissar blir det, tror t ex att det var för mycket depower draget när jag skulle starta efter en krasch, fick helt enkelt inte ut kiten korrekt till kanten. Nåväl, trägen vinner, bara att träna på. Helt klart en del som skiljer från foil på snö..
Vinden drog sen på ordentligt och jag drogs med kiten hur neutralt jag än försökte hålla den. Bara att retirera till land men var ändå helnöjd över dagen. Solen bröt nästan fram ett tag och väl hemma i stan igen hällregnade det. Vi gjorde det bästa av dagen helt klart!

2015-04-19 Björkäng, NNV  Ut med H & L samt att vi släppte av E och A i Bua på vägen (för paddling ned till oss i Björkäng). Underbar vårdag, ca 12 i luften och 7 i vattnet. Länge sen på vatten nu, övade utan bräda med tuben och nu kändes allt ok med linor och releasen (fick smörjt upp plastdelarna..). Vinden drog dock på rejält och kände mig överriggad och kom inte särskilt långt *suck*. Vid en realease så stoppade dessutom inte bommen där den skulle utan drog hela vägen in till kiten. Kul att få tag i den och sen brottas med 20 m lina runt benen.. Hände en gång till sen. Börjar bli trött på det här. Nåväl, kul att iaf komma ut en fin dag och man får glädjas åt de andra. E o A hade dessutom finfin surfskipaddling ned till oss. Aftersurfgrill vid bilen som avslutning.

2015-04-04 Kroksjøn, Sjusjøn, Norge  Ända sen skidresan i feb har jag funderat på detta. Var aldrig vid Kroksjön då men har längtat och varit nyfiken. Fin vind idag och därför fick kitarn följa med på skidresan (som egentligen gick till Hafjell). Löjligt lång kö upp till bommen innan sjön. En krånglande kortautomat visade sig vara orsaken. Samt horder av norrmän som skulle upp till sina hytter.
Väl på plats såg det fantastiskt ut! En del folk men inte trångt. Tjock, mjuk snö på sjön och lite kuperat längst norrut. Nordlig vind som var perfekt. Körde 6:an som initialt var lite klen.. Bytte till Frenzy 7 och E tog FS 8:an. E drog på lite kiteloopvändningar och jag härmade, skitkul! Himla gott drag vid vändning om man är med på noterna.
Denna delen av Norge är en riktig favorit, alla kan få sitt vare sig det är alpint, längd eller kite. Nästa gång blir det tur/kite till Reinsvatnet.
 

2015-03-19->22 Haugastøl, Norge  Äntligen dags för snökite igen. Vintern hemma har varit usel så det här var efterlängtat. Hade huvudsakligen tur med vinden, kunde kita 3 dagar av 4 (eller 2,5 för att vara noggrann).
Testade lite olika spot, bl a Ørteren och Skiftesjøn. Skiftesjøn var riktigt bra, finns en hel del terräng nära och det går att köra rakt N-NO och komma låga sträckor utan problem (främst vid SV-vind då), E testade på lördagen.
Sista dagen var det storm på fjället, vägen var stängd och vi stod i kö på morgonen och hoppades på det bästa (det skulle mojna lite enl prognos). Tills vi fick rapport om 20 m/s och noll sikt. En barsk plogförare/kolonnkörningsreglerare/bad-ass-norsk-med-stort-skägg gav oss tillåtelse att köra med kolonnen till första p-platsen men han gillade inte idén.. Vi vände raskt bilen och körde några km österut till Ustaoset istället. Blåste riktigt mycket här också men sikten var helt ok.
Tummen upp för boendet förresten, Haugastøl 1000 m.o.h var mycket bättre än vi förväntat oss. Middagen som ingick (fast vi hade eget kök och egentligen inte ville betala för käk) var mycket bra. Och då är vi kräsna vad det gäller mat.
Bästa nature life moment: den lilla förvirrade fjälllämmeln som kom på besök i Skiftesjøn.
    

 


   

 2014-12-14  TT, SV  Inte lika bra som igår, hade ej 4.7 med så det fick bli 4.0 till 85. Funkade ok men det var ingen superdag och kallt var det också. Fingrarna domnade bort. Endast 2 andra windsurfare ute, desto fler kitare. Dagens positiva: inget sjögräs!

2014-12-13  Beeris, V Nästan exakt ett år efter Sven kom så Alexander. Lillebror i alla bemärkelser. Nu låg vinden på 16 i medel och toppar över 20, och jag höll ut med 4.0 och 85 FSW. Visserligen Superfreaket vilket klarar dom hårda, stötiga vintervindarna bra, men ändå.. Med Sven var det hold on for life med 3.3. Härlig dag, c a 5 andra ute och sol, runt 7 plusgrader. Frös inget alls! Berodde nog på att jag packade bilen extremt välklädd. Fick upp ångan då jag stångades i källarförrådet och den värmen höll länge. Psykologiskt säkerligen. Sån jäkla fin dag, tack!

 

2014-10-28  TT, S  Äntligen klaffade det med jobb och vind mm. Tog E's 85 FSW och mitt 4.1, såg ut att vara lite klent då jag kom men det ökade allt mer. Helt ok kombo och för en gångs skull tog jag inga fler segel så det var ju bra :)  
Inte så mycket skvalp idag, för mycket på syd. Men några turer över till Onsalalandet blev det och solen tittade fram under em. Lyckades smacka i gräsfenen i någon sten på väg in, typiskt..  F.ö första surfturen med Bettan3, sätena satt i så det blev till att lasta försiktigt. Den här bilen måste man ju faktiskt vara rädd om..
      

                                           

2014-08-17 TT, V  Ont om tid men klämde in en liten kvällssession. 5:3 & goya. Byig och växlande vind men bra drag nästan hela tiden. Inte så många ute men mycket folk på plats då det var grillkväll på området (Båtföreningen?).
Prövade en lite större Lessacherfena och det funkade bättre mot gräset idag än sist.

2014-08-09 TT, VSV  Släppte av E ute vid Näsbokrok och precis när vi bar ut surfskin till vattnet där kom vindskiftningen som utlovat. Vinden dog bara av och drog sen igång igen, fast nu SV istället för SO. Hällregn! Fort fort till TT för att hinna surfa och möta upp E som skulle paddla in. Snopet nog var det riktigt dåligt i TT först. Riggade det jag hade, 4.7, och grämde mig över att ha missat den tidigare starka SO-vinden. Bosse kom ned med sitt jätteobjektiv och solen med honom. Det klarnade upp och vinden kom, yes! Fick riktigt bra förhållanden - så när som på allt sjögräs. Rekordmycket! Måste vara den varma sommaren. Det flöt omkring stora bollar med sjögräs, gräsfena hjälpte inte mycket.. 
E hade haft väldigt stora vågor utanför Åsa (blåste 16m/s innan droppet) men knappt något inne i fjorden. Well, kul så länge det varade och bra premiär för nya våtdräkten. En F-bomb herrdräkt i small, äntligen en dräkt som satt riktigt bra utan stas via axelparti och armar.

 

2014-07-31 TT, VSV Kite i TT med M, två rookies på tur :)  Det blåste rejält när vi kom varvid vi tog det säkra före det osäkra och stack ut med en 6:a. Alldeles FÖR säkert var det, eftersom vinden punkade lite och vi inte hade drag nog att komma upp.. Upp igen och bytte till M:s 10:a. Då punkade det ännu mer och även om vinden kom tillbaka periodvis (regnfront kom och det var allmänt byigt) så stökade sjögräset till det. Stora tjocka klumpar som satte ihop linorna och det blev mer linsallad än surf tyvärr.. TT är ingen spot för vattenlauch :) 
Dagens häftigaste: två skärmflygare som startade från den lilla bergsknallen längre in i viken och svävade runt, runt, runt hur länge som helst. Ingen stor yta att varken starta eller flyga på men tydligen så går det. Som sagt, häftigt att se.

2014-07-16 Beeris, VSV  03:45 ringde klockan. Den bästa vinden skulle vara tidigt. Och det var den nog, inget supertryck men 4.7 med fsw gick mycket bra. Riktigt bra en bit ut, fantastiskt när solen gick upp och blänkte på vattnet. Såg ingenting när jag jippade på styrbords halsar. Framåt halv sju så blev det byigare. Verkade vrida lite också och det blev 'hål' i vinden emellanåt, även långt ut. Hade fått tre härliga morgontimmar då, var rätt nöjd. Börjar bli kräsen.. :-)

   

2014-07-14 Jonstorp, O-NO  Få spots klarar denna riktning bra (inget man är bortskämd med hemma i Gbg iaf) men det här var riktigt bra! A-S har lovordat detta ställe länge så kul att jag äntligen kom hit. Kändes som det blåste på bra när vi kom, riggade 4.7. Det var inte bra till en början.. Alla har vi upplevt det. Att det syns på vattenytan och vågtopparna att det blåser - men det blir inget tryck i riggen. Bytte till större fena och strax därefter ökade det lite mer också. Drog ut mot Kullenhållet och mötte extremt fina hoppvågor. Perfekt vinkel för mig, mmm.. Nu höll vinden  i sig bra mycket längre än proggen sa, jackpot! Fick fantastiska timmar här och hit åker jag definitivt nästa gång frånlandsvinden plågar vår västkust. När det lade sig lånade jag återigen Firemoven men med 5.4-rigg - och det var för lite. Kör helst inte större så valde att gå iland och ladda för efterföljande dag då SV utlovas!

                                            

2014-07-13 Habo-Ljung,  SV  Prognosen snurrade runt åt alla håll och mörka moln kom och gick. Inte lätt att göra en pålitlig vindprognos på det.. E var på surfskitävling i Helsingborg så jag och A-S drog till Habo. Hade bara 5.3 som störst, fick bli det ihop med Goyan. Lite planing gick att skrapa ihop men inte så man blev  nöjd.. Senare (19-20-tiden) kom det lite mer och lånade då A-S's Firemove med 6.5. Herrej-vlar!! Planar upp snabbt som en oljad lycrabralla i vattenrutschkana! Sist jag testade en FM så var det totalt överriggat och därmed svårbedömt, men nu blev det Hallelujamoment indeed. Gotta get me one of these.. :-D

                               

2014-07-06 Hoddevika, Norge  Små men riktigt fina vågor idag! Var lite för trött bara.. Kunde inte köra max men det var ändå tillfredställande. Riktigt pissigt väder på dagen, men på em blev det t o m bitvis blå himmel. E körde sin surfski i vågorna innan hon bytte till bräda. Gick riktigt bra för henne idag, kom upp flera gånger och paddlade in fint på bryten.

       

2014-07-05 Hoddevika, Norge  Lite mindre idag men fortfarande bra. Paddlade ut för långt i början bara för att finna att det bröt länge in idag än igår. Lånade E's andra dräkt för att få mer plats för armar och axlar. Mycket skönare att paddla men varmt var det inte.. Det bästa området i mitten på viken var helt ockuperat av kids från Junkyard och Lapoint så jag höll mig lite på sidan. E stack ut med sin surfski och klarade galant in- & utpaddling i vågorna. Bara man tajmar rätt så. Det var mer tydligt med set idag, längre emellan.

                                                          

2014-07-04 Hoddevika, Norge SV  Bitvis riktigt stora vågor även idag, men de var täta och vek snabbt över i brus. Tog mig inte så långt ut som jag borde ha gjort för att få det bästa, det är bara att träna på. Min tjejdräkt är mindre bra nu, har känt det tidigare men stått ut. Men nu.. alldeles för trång över axlar och armar. Aldrig mer tjejdräkt! Varmt är det i allafall. Tur det för idag var det kallare i vattnet. Avslutade em/kvällen med att hika upp på den södra bergskammen och titta på den fina utsikten. I luften var det väldigt varmt dock, kändes som 20 minst. Senare på kvällen blev det riktigt busväder med regn och vind - men då satt vi inne och kollade på fotbolls-VM med hjälp av några andra surfarkillar från Göteborg (som hade HDMI på datorn..).

    

   

2014-07-03 Hoddevika, Norge SV  Lång biltur men väl på plats så visade det sig att det var bättre vågor än på länge just idag. Uppåt 2,4 m och skulle öka under dagen sades det. Vete tusan om det blev så, men bra var det i allafall. Mer whitewash än inpaddling med dom bastanta vågorna man mötte - men det var riktigt roligt ändå. E visade att surfkunskaper även finns på annat än paddelfarkoster. Nu blir vi här några dagar innan skidåkningen i Fonna.

 

   

2014-06-22 Orreviken, Onsala NV  Bra prognos, skulle vara stadiga 8-10 och sedan ökande till >12 vid 14-tiden. Ny spot för mig, höjdade rejäla slag ut till Öckerös sandtunga med banan och mineralvatten nedknölat i flytvästen. Satte mig för att invänta vinden medan E & E gav sig iväg på sina surfskis. Körde 4.7 med fsw'n, gick inte fort så här långt. Såg ett blygrått regnoväder norrut sakta närma sig, yes! Gav mig ut och strax kom det - med besked! Pangdrag i trasan och fina branta små ramper att hoppa på mellan Öckerö och fastlandet. NV-vinden kommer rakt in här, mumma! Mängder med sjögräs dock (förvånande) men som tur var hade jag gräsfena på. Underbart är kort.. Höll i sig kanske 40 min, sen blev det strålande sol igen och pruttvind. Lade mig och solade på Öckerös läsida och mumsade på bananen och Lokaburken. Pös i solen säkert 2 timmar och länsade sen rakt in till Orreviken. Mötte E & E som också var strålande glada, vilken kalasdag!

   

                                   

2014-06-20 Askimsviken, NV  Trivselsurf innan midsommarfirande hos kompisar i Askim. Körde ut E och A till Hjuvik först, de paddlade ned till Askim och vi möttes ute i viken. 5.3 med lånad Fanaticbräda. Gött väder!

2014-06-19 Beeris, NV  Äntligen morgonsurf innan jobbet! Byigt och något mindre än jag trodde. 4.1 och fsw 85 funkade ok men inte idealt. Inte bra tryck ens ute i farleden. Kul att testa E's 85:a, jippar som en dröm. Men halkskyddet måste åtgärdas, flög av några gånger under cowboys.

2014-04-20 Klagshamn, O-SO  Brisen i Klagis kan man alltid lita på. Det strålande påskvädet var perfekt. Det faktum att kommunen (?) där nere skövlat runt på gräsmattan och lagt ut stora stenbumlingar ned mot vattnet (och stängt bommen!) var mindre bra.. Körde först 5.3 ihop med A-S's Firemove 110 men det var för stort på alla håll och kanter. Brädan var en bjässe för mig. Tog 4.7 med min Goya istället. Vinden vred lite hit och dit men det var bra drag. Rätt högt vatten så stenarna var inget problem. E paddlade surfski först och drog sen ut med sin 6.0:a. Liten dipp i vinden sen men härdade ut och blev rikligt belönad. När endast två andra var kvar ute så drog det till igen och det blev ett riktigt gött avslut.

2014-03-09  TT, S  Premiär 2014 och det med en solig dag med förhållandevis jämn vind. Ren syd och bäst progg rakt in i viken, inget att tveka på således, TT fick det bli. FSW'n med 4.7 först, fick rätt snabbt rigga ned till 4.1. Förbannat att jag inte tog mindre bräda med.. Kändes riktigt bra ändå faktiskt. Kan inte säga att underarmarna hängde med efter några veckors skidåkning, men ok. Körde ett kort tag utan handskar. Gick ok tills de skulle tina efteråt. Många på plats.

2013-12-07 Beeris, NNV  Bra progg, åkte ut tidigt med Kim. Väl ute: inget tryck i vinden, inga andra, bara massa svanar.. :-( Efter rätt lång väntan och overallmys så började det öka. I samband med det började molnen skingras och solen kom fram - riktigt fin dag till sist! Två kitare stack ut samtidigt som jag riggade min 5.3:a och fick låna Kims Naish hybrid. Det lilla dasslocket (110l på 214 cm) planade upp sjukt fort och var superkul att köra (men svår att stagvända..).
Idag var det gött att bara få planing, det var för kallt för annat.. Lite dropp i vinden sen, kitarna fick sluta. Fler surfare kom ut men ingen fann mödan värt att rigga upp. Lånade Kims 6.0 och fräste på, vilken go känsla att plana på lite! Vinden ökade alltmer och jag tog mina egna grejor, planade t o m på dom ett tag (Goyan + 5.3). Höll inte i sig överdrivet länge, vilket var ok för mig då jointen smällde av.. Kanske var det kylan, för sådan här köldeffekt har jag nog aldrig upplevt innan, trots många års vintersurf. Det var tunn is över hela seglet, tamparna var helt fastfrusna och stela som ståltråd. Masten frös fast i delningen och det var krispigt värre att rigga ned. Hurra för skoteroverall!

  

 

2013-12-05 TT, SV  Stormen Sven med stort S anlände och det var bara att trycka i sig en stadig grötfrukost och packa bilen. Nästan rekordhögt vattenstånd när jag rullade ned till stranden. 3.3 med gamla Mistralen och det var överriggat i byarna. Övervägde att ta 2.9:an men den blir så on-off, så lät bli.. Lätt att bli kall om händerna trots handskar, har svårt att hålla värmen. Kondisen har en bit kvar, det märks då man brottas i 20+ vind :-) Jäkligt gott att komma ut idag, tack Svenne!

    

 

2013-11-16 Jörlanda, V  Kitedags, drog norrut med Helena och hoppades på bra förhållanden. Det blev lite too much.. Vinden skulle öka med vi hoppades att den skulle vara hanterbar på spoten. Vattenstart för säkerhets skull. Men strax efter uppstart kände jag att min 10:a var för stor oavsett depower. Gled runt ute på havsbotten och kunde inte hantera kraften. Såg ett antal killar flyga ofrivilligt på land, kites i buskarna och vinden bara ökade. Needless to say så avbröt vi båda två och packade ihop bland koskitarna på stranden. Kitebuddyn från i vintras dök upp men även han fick ge upp. Skulle haft windsurfgear med idag alltså..

        20131116-104511.jpg

2013-11-04 TT, SV  Ledig måndag + vind = surf som ingen träningsvärk i världen kan stoppa. Gick upp en brädstorlek och fick på köpet stora gräsfenan, det blev betydligt bättre än igår. Körde 4.1 med bra tryck och ingen seghet i brädan denna gång. Riktigt fin vind på f m och bara en annan kille ute. Beundrade hans Firemove, rätt sugen på en sådan som sommarcruiser faktiskt. Testade lite nya kameravinklar vilket var kul - men kalla händer gillar inte mek med små skruvar och muttrar.. Mestadels sol vilket värmde gott men det här var nog sista dagen utan handskar.. 

        

         

 

 

Liten film från dagen.

 

2013-11-03 TT, S->SV  Yeeaaaah vad gott! Efter en riktigt elak lunginfl var det äntligen dags att kliva på brädan igen! 12-16 m/s, åt det mindre hållet då vi kom (tidigt!). Riggade upp 4.7 + Angulo 80. Kändes inte helt klockrent idag, drog nog för mycket nedhal.. Tappat den vita shimsen till min aeronbom också.. Att försöka peta dit en annan gammal (och MYCKET tjockare) shims ledde till många fina svordomar.. :-)
Upptäckte precis då vi skulle gå ut att E's jointgummi hade spruckit 80%.. Och att min Chinookfot tappat en del. Så blir det då man inte är ute på ett tag. Men vi lyckades lösa det, bra med mycket prylar ibland.
Well, när vinden ökade var 4.7:an bättre. Måste säga att di gamle Bash tål extremt mycket vind om man drar dem mycket. Ett av de största vindregistren jag träffat på (undantaget mitt SF möjligen). E körde 85 FSW och 5.3, var nöjd med det. Fint rull i farleden och självaste solen tittade fram ett tag.
Vid lunchpausen bytte E om till paddelkläder och drog till Åsa, tanken var att paddla därifrån in i fjorden igen och lite race mellan bräda och surfski.
Den surfotränade kroppen började protestera och det var knappt jag orkade de sista vändorna då E kom paddlades. Men OJ VAD DET VAR VÄRT DET! Aloe Vera på händerna och öldrickande i soffan gäller nu. Nöjd. Punkt. :-D
     

     

     

          


Lunchtajm! Ostkaka, bröd med skagenröra & skinka och egengjord äpple/ingefärsjuice.

2013-08-14 TT, NV  Nu gick det betydligt bättre. Till en början.. Övade bodydrags fram och tillbaka, upp i vind osv. Lite försiktig uppvärmning bara. Tappade sen ned kiten då den överstallade utan förvarning, och då började mecket.. Den klistrade sig fast i powerzone och var omöjlig att relauncha. Fick upp den till slut med viss tillhörande flygtur. Sen samma visa om igen, om igen.. Glad att jag var noga med några saker alla nybörjare bör vara: ej kita ensam, inga folk i närheten, ej laucha på land o s v. Avbröt det hela när det stod klart att något var fel, så här ska en kite inte uppföra sig.  Senare visade det sig att styrlinorna var satta på sitt kortaste läge. Hur den tidigare ägaren kunnat köra denna setup är obegripligt. Gör om, gör rätt nästa gång. När nu det blir, j-dra förkylningsvirus som aldrig vill försvinna!

2013-07-19 TT, NV  Första testet med våra riktiga kites, efter att ha gått en superbra kurs med Wild Kite Life (rekommenderas!). H har en fin ny 11:a och jag en beggad 10:a. Vinden skulle lägga sig men vi snabbade oss ut och var hur taggade som helst. Och ja, hmm, det slutade med en del lintrassel och sedan obefintlig vind.. Men vi lärde oss en del iallafall. Riktigt trevlig bonus var det band som började rigga upp på ett lastbilsflak och repa. Det visade sig vara hamnföreningen som skulle ha fest dagen efter. Så det blev after surf grill till live rockband, nice!

                                 

2013-06-22 TT, SSV  Vattenpass med Viron igen. Grönt på DMI och det varierade mellan 8-10,5 på Onsalamätaren. H och jag beslöt att testa med bräda idag och har man inga egna prylar ännu så lånar man :)  Brorsans gamla wakeboard fick duga. Klart olämplig bräda på många sätt, men utrustad med vanliga surfstroppar var den snäll iaf. Viron är också ack så snäll så vi knöt upp powerstrapen igen varvid vi faktiskt fick drag nog att komma upp och köra några meter. Jösses vad det skrek newbies om oss, liten foil med gammal sunkig wakeboard, längst ned i viken. Men övning ger färdighet *s*  
Förresten, otroligt intressant med en viss kitekille som plötsligt begav sig väldigt långt ned i vind för att köra 10 m i lä om oss, fram och tillbaka..om och om igen. Det kan inte undgått någon att vi övade och hur smart är man då som plötsligt vill lägga sig där och 'briljera'. Shania Twain was right, 'You don't impress me much* :D

2013-06-16 TT, SV  Ut efter lunch, lite logistikkörande och avlämning av surfkski i Åsa, sedan till stranden och riggade 4.0 direkt. Det blåste rejält och tog sikte på andra sidan och de vågorna som rullar norr on Kalvö. Tog tyvärr för stor bräda (FSW'n) och ingen gräsfena.. Inget bra idag. Efter en stund kom Emma i surfskin och vi rejsade lite innan hon paddlade inåt Kba. Vände sen inåt och körde en låång repa mot Tjolöholm, vädret börjar bli sämre. Vänder och ser blixtar över Hanhals, shit, bara att bege sig inåt. Sedan följde hällregn, vridning till väst och totalt drop.. Nåväl, det blev några goa rundor iaf!

         

          

2013-06-15 TT, SSV  Övning #2 med Viron på vatten, med en till kitesugen kompis. 8:or och bodydrag utan bräda. Vinden kom kanske upp i 8-9 i byarna men mestadels var det väldigt beskedligt drag i lilla 6:an. Knöt upp powerstrapen och fick lite till drag, nu saknade vi en bräda att åtminstone testa "uppdraget" på. 

         

2013-06-14 Beeris, VSV  Åkte ut tidigt, vinden kom strax efter att jag riggat 4.7 med Angulon. Pangdrag och nästan så jag hade velat rigga ned lite.. Konstigt fenomen idag - det var renare och mer vind inne i viken än ute i farleden. Tyckte synd om killen som tappade sin GoPro i vattnet, hjälpte honom att leta ett tag, men Fågelviken den ger och tar.. T ex min gamla Olympus som legat nedkörd i leran 2 år nu.. Annars mkt fin dag, sol och varmt!

    

2013-06-01  Apelviken, NV  Premiär på vatten med lilla Flysurfern. Gone over to the dark side, so to speak ;-)  Fick känna lite på Emma L:s riktiga kite också, försökte testa lite bodydrag men märkte hur ovan jag är vid tubes. De har liksom drag hela vägen, går inte så bra att dra upp nere i fönstret *s*  Riktigt kul att öva 8:or med lilla Viron6, ett steg i taget..

   

2013-05-15 TT, SO  Rejäl SO med ökning framåt kvällen. Körde 5.3 och Goyan, mestadels överriggad. Orkade inte gå in och rigga ned, för som alla TT-seglare vet så sjunger vattnet så det blir en redigt lång promenad.. Körde några timmar (toppade på 14 m/s). Gjorde misstaget att gymma första gången på länge dagen innan denna säsongspremiär. Ouch, den träningsvärken blir inte att leka med..

                                                130515-tt-blog.jpg                                                                                     

2013-03-31  Flatruet, SV  Viss otur med vinden under påskhelgen i Härjedalen, men idag kom vinden! Högst varierande men vad gjorde det när man fick tillfälle att kita på en av de vackraste platserna i detta land.. Vilka vidder, evig snöyta och blå himmel (nästan hela tiden) i en fantastisk kombination. Först drog vi upp 12:an men fick sen snabbt rigga ned till 8:an. Gjorde tappert försök med 6:an ett tag när det drog på men det funkade inte. Ganska hård vindpinad snö men längre söderut fanns mer fluff. Önskade vi haft mer tid på denna underbara plats, kom först och åkte sist visserligen - men här skulle man kunna spendera en vecka eller två!

                  b1.jpg b5.jpg  

                   b3.jpg  b2.jpg 
                                                     b4.jpg 

2013-03-03 Torslanda, NV  Liten titt på Vasaloppsstarten först, sen ut till vad som visade sig vara mycet tjock och fin is. Som en blöt glasskiva, gjorde det svårt att starta då allt bara gled.. Rejält med byig vind, riggade 5.3 till Isadåra och E drog upp Scout 3:an till skrillor. Rejäl speed för oss båda. Bytte av sedan och det var första gången vi testade kite på ren is - riktigt kul! Men lagg på snö är roligare ändå.. Vid halv fyra tiden mojnade det av, drog upp Viron men fick bara åka några minuter innan det lade sig för mycket. Sol och varmt (för varmt..), kanske säsongens sista issportardag idag?

  

     

         

2013-02-25 Dättern, NO  Kan det vara sant, en dag till! Började äventyrligt men en surfbuss på tvären i skogen efter extremt hal fläck mitt i brantaste uppförsbacken. Men med hjälp av trevlig local med fyrhjulsdrift, spade, hammare, plank och en säck cement så löste det sig fint. Väl ute gick det fint med 6:an, hade nya offpistlaggen med denna gång också - gu' så skönt! Liten drop i vindstyrka efter lunch, drog upp 8:an och det drog på mer än tillräckligt. Helt annat typ av kite verkligen, blixtsnabb styrning och ganska bångstyrig i jämförelse. Men extremt belönande när man har koll. Mycket tydligt att denna inte gillar byiga vindar (a la insjö), den gick nämligen tusen gånger bättre än på Råda sist. Vilka två dagar det här har varit, fantastiskt!

  

               

2013-02-24 Dättern, NO  Vilken dag! Vinden kom mer än väntat och det fanns en del snö på isen trots tidigare tö. Kunde köra hela dagen med 6:an och det var underbart jämnt och hårt tryck. Kneepad och Aviature var där också med bräd respektive buggy. Fick testa Kneepads Switchblade bräda och det var en kul upplevelse. Måste helt klart träna mer brädåkning, är alldeles för hemtam på skidor märkte jag.. ;) Lever länge på en sådan här dag!!

 

       

 

2013-02-09 Rådasjön, NO  Åkte först till Hisingssidan men hoppsan, alldeles för lite snö låg kvar där. Till Råda där  det visserligen var rätt mycket bar is också, men ett krustigt tunt lager snö fanns att fästa stålkanten på. Extremt byig vind, som vanligt.. Ett satans drag i 12:an ibland, ibland knappt styrfart. Drog upp 8:an då E körde 12:an. Kändes riktigt bra men fick backstall och den vek sig runt sig själv x flera. Gick inte att få ut det trasslet on spot tyvärr.. :( Turades om med 12:an, high & low verkligen. Fick ett litet, helt oavsiktligt, lyft vid ett tillfälle. Kul det där..

2013-01-27 Dättern, O  Inte alla dagar man kör vid Vänern direkt.. Och nu på fruset vatten dessutom, men bra var det! Stooora ytor och förvånansvärt jämn vind trots ostligt. Introducerade bröderna för snökite och de blev nog hooked ;) Inte så bra vind då vi kom men sen ökade det och fullt tillräckligt för lilla Virom t o m. F ö kan jag konstatera att Psycho3:an är riktigt trevlig att köra när den har drag, snabb och snärtig. Om lite för lite vind = not nice dock.. Dagens roligaste var hunden (tillhörande några nyfikna åskådare som kom ut på isen) som snodde åt sig en av Pers Delicatobollar.. 

 

  

 

 

2013-01-26 Kungsbackafjorden, S  Woooii, lite väl mycket vind idag. Sällan man klagar på det men på is behövs inte så här mycket.. Låg på 15-16 och det ihop med den ganska knaggliga och fula isen gjorde dagens session till en ganska svårbemästrad tur med 2.9:an. Jäkligt kul var det iaf! Något mindre kul var att tappa segelpåsen till 3.3:an. Swich så tog vinden tag i det och på två röda så satt den i något träd halvvägs in till Kungsbacka centrum. Så om någon hittar den någon gång så kan ni ju returnera den ;) Tack till isjaktsseglaren som gav mig skjuts in på sin fyrhjuling med släp då jag började packa ihop (hade mitt "base camp" rätt långt ut). Sparade rätt mycket tid på det. Inte så många minus idag men mycket kallt i vinden. Hade ett tag 3 lager underställ, skidställ och på det skoteroverall.. Nu varm glögg i soffan *mmmmm*

 2013-01-22 Torslanda, O  Gryningssurf igen, denna gång med kite och isbräda. Inte tillräckligt bra vind men det blev åtminstone lite åka av med 'nya' kiten, 8.0 FS Psycho2.

 2012-12-23 Rådasjön, SO  Jädrar, nu blev det åka av! Ut i gryningen för att fånga några timmar innan jobbet, oerhört fin is. Rejäla byar på uppåt 18 emellanåt, riggade 3.3 "Gudrun" vilket var mer än tillräckligt! Fick stor nytta av den införskaffade isskruven för att säkra grejorna ute på isen. Framåt 10-tiden kom några skridskoåkare men i ö väldigt tomt på isen. Släpp julhetsen och ut och njut sådana här dagar folks!  

 

2012-12-20 Rådasjön, O  Nu vart det fruset..Dags att dra fram Isadåra. Byig, rätt svag ostlig vind, det fick bli 6.0:an. Underbart fin is efter att den tunga snön töat bort och det åter blivit minusgrader. Träffade två gubbar som riggade upp sin isjakt och enligt dem var isen 16 cm tjock och helt säker. Det råkade nämligen vara pimpelfiskartävling idag (fick knappt någon p-plats) och isen rekades kvällen innan. Det blev inget åka av för jakten i den söliga vinden men Isadåra gick förvånansvärt bra. Jag borde inte bli förvånad, hon är stabil gamla Bettan..

                                               

 

2012-09-30 B-landa, V  11.14  4.0 med 80 lit. E körde 4.2 med rrd fsw 85. Soligt, bra fin jämn vind i farleden, gött! Övade vulcano i farleden, mkt vattenstart blev det. Överbliven thaimat med pinnar till lunch, träffade Pettson som jag inte set på 15 år? Lyckades pajade fenan på en sten på invägen och sen baklyktan bilen med brädan.. Lustig dag!

2012-09-15 B-landa  4.0, bra vind. Körde sen 80 lit. Testade mina nya pjuck, sitter lite tightare än de gamla tjockpjucken, där gnissar jag sönder stortånaglarna..

2012-09-08 Apelviken, NV 11-14 igen, började med 4.7. Bra drag först men överriggad sen (trots att E körde 5.3..). Nedriggning till 4.0 resp 4.2. Bra och fina ramper (NV är bäst i Apel!) men sen havererade frambeslaget, pang! Var en bra bit ut, bara att simma. Tappade grejorna i en del vågtoppar o ond axel gjorde det inte lättare. Killen med orange Ezzy hade jag gärna gett en känga, snek mycket nära på väg in och ut utan att ens kolla läget, idiot! Man FÅR hålla mer än 10 cm avstånd. Gärna. Således ingen bra dag för mig, men det var kul så länge det varade.

2012-08-09 B-landa, NV  11-14, körde 4.0 med Angulo 80. Idag hände det som många Aeronägare fruktar.. den j-dra bomadaptern var borta.. Den lilla men ack så viktiga vita shimsen. Tog en annan som fanns i gearbagen men det var för tjock, meckigt som fasen att få på. E körde nya lila fsw'n igen, tyvärr rätt byigt igen även om det var bättre ute i farleden. Droppade en aning sen - men sista 30-40 min innan solen gick ned var riktigt bra! T o m lite at skutta på från mitt håll :)

2012-08-07 B-landa, SV  Progg på 11-17, ut efter jobbet men det såg inte så bra ut. 4.7 med 80-litaren, hade bara den och mindre.. Byigt, hur kan det blåsa så mycket och ändå vara så lite drag i vinden? Farleden knappt bättre. Ökning sen, Emma tog mitt 4.7 och jag körde 4.0 i den fortsatt byiga vinden. E testade sin nya FSW 85 lit. Massiva regnskurar över kusten, men vi klarade oss. Antagligen det som störde vinden.

2012-07-15 B-landa, VSV Hemmaplan igen, kallt! Men sol och rackarns mycket vind, 14-17 om inte mer i byarna. Kom tidigt och riggade 5.3, men strax efter drog det till och fick köra 4.7. Byigt var bara förnamnet, inte ett sket bättre i farleden! Ökade allt mer och till slut blev det 4.0 SF. Emma kom ut på cykel e m och körde 4.2 med 80-litaren. Frampå kvällen smällde jag av mastfoten, som tur var nära land, och lite senare råkade jag låsa in bilnycklarna i bussen.. Som tur var lyckades en påhittig och hjälpsam fellow surfer skjuta upp ett av bakfönstren (som skulle varit låst) så jag kunde kräla in :) Alles gut.

  

   

2012-07-09 Naxos, N Ingen direkt vind trots prog. Körde fsw111 och Firefly 5.3. Emma körde Firefly 6.1+111. Bara planing några vändor men ändå riktigt skönt att komma ut på vattnet några timmar innan planet till Aten avgick 15.05!

 

 

 

    

   

2012-07-02 Naxos, N Körde först fsw96 med 4.5 combat, helt ok drag! Sen droppade det lite och vi höjdade hem för lunch. Hyrde cruiser för att dra bort till ön och plåta Emma, hon körde 5.5 Fusion då, vinden började komma tillbaka. Sen bytte vi, jag testade ett 5.0 Atlas vilket jag anade skulle vara olämpligt. Uhum, det var för j-vligt! Det har ett drag som ligger helt fel för mig, det drar ur händerna vid manövrar, t ex duckjippen. Bytte direkt till 4.8 Combat som var riktigt nice. Vinden ökade mer och mer och blev rejält överriggad till slut. Byte igen (till fotograf) och Emma körde nu 3.7 med fsw79 (den minsta bräda hon kört hittills). Riktigt nöjda efter idag, man kan lugnt säga att Naxos levererade! 

                     

2012-07-01 Naxos, N Såg rätt ok ut redan då vi kom. Stack ut med 5.3 Combat + fws111, helt ok nere i lagunen. Tyckte det ökade lite sen och var sugen på mindre bräda så klart, bytte ned men fick snabbt byta upp igen då vinden inte alls höll vad det verkade lova. Testade fsw116 för saöer planing. Stort härke men ok. På e m plåtade jag Emma borta vid centret, mer vågor där.

  

   

2012-06-30 Naxos, N Bra progg men det började slött, vinden kom först vid 13. Körde först fsw120 + 5.1 för att lattja lite. Ökade sen lite och beslöt att testa fsw108:an (go som lite större bräda). Tyvärr behöll jag samma segel, TheFly2 och det märks verkligen att det är 4-lattat.. Behåller ingen power eller acc. Redigt drag ändå emellanåt, orkade inte höjda tillbaka från lagunen för att byta (I-landsproblem eller..). Tacksam att jag tog försäkring idag, lyckades göra ett stort hål i brädan med hängselekroken vid en misslyckad cowboy.

     
   

2012-06-29 Naxos, N Inte bra vind trots prog. Slökörde 5.6 med fsw116. Tränade helitacks med Emma nere i lagunen. Ingen dag att skriva hem om.

   

2012-06-28 Naxos, N 5.1 TheFly2 + fsw96 först, bytte ganska direkt ned till 4.5 Combat, rejält med vind idag. Lite bättre riktning också, mer NNV så man kunde dra rakt över till andra sidan lagunen och tillbaka. Emma körde först 5.4 + fsw96 och sen 5.1 + fsw91. Jag behöll 96:an då den kändes förvånansvärt ok trots vindökningen.

    

   

2012-06-27 Naxos, N Mja, inte så bra vind, körde 5.0 TheFly2 + fsw116. Vinden skulle komma men först efter 7.. När jag klev iland märkte jag att jag glömt flytvästen. Det är 350 euro i böter på det om sjöpolisen kommer och kollar (ingen aning om varför flytväst är obligatoriskt egentligen, speciellt inte om man är innanför revet.

2012-06-23 Naxos, N Wohoo, första dagen, anlände 06.00 och givetvis hängde vi på låset när centret öppnade 10. Inte bra med vind men var tvungen att sticka ut ändå. Med 5.6 combat och fsw101. Fick väl lite planing men inte mycket.. Tung rigg (inga 100% kol i den masten inte, dock RDM). Väldigt välskött och trevligt center, fräscha RRD-brädor och NP-segel. Lagunen är riktigt fin men inte så grund som sägs.. 1 m utom på ett område innanför öppningen i revet, men i ärlighetens namn var det betydligt djupare på många fler ställen. Gör iofs inget, vill man ha grunt freestylevatten kör man bara längst ned i lagunen. Sen är det småstenigt här och där. Inte nära centret, men går man iland på andra ställen finns en del att trampa på.. Den lilla ön på andra sidan hade vi tänkt gå iland på för plåtning o s v, men den visade sig ha mycket gammalt rev, vassa spetsiga stenar. Där var det redigt svårt att gå iland och än värre att lägga upp prylarna utan att skada något. Inga sjöborrar utom på revet (och där skall man verkligen inte befinna sig). Men in alles ett grymt surfspot med både vågor och plattvatten.

         

   

2012-05-17 B-landa, V-SV Perkele vad byigt det var idag! Ut vid lunch, det skulle öka till 14-17 först vid fyratiden men det small på nästan direkt. Hann rigga 4.7 och inte mycket mer innan det small till. Hann inte blöta ned 4.7:an innan 4.0:an åkte på, klokt val visade det sig. Körde med Angulon och på slutet med Goyan. Emma körde 5.4 och toppen gick av på det sen, dom där plasttopparna med slits i är skit.. Inte mycket folk, men det var regnigt, grått och väldigt kallt. Körde periodvis med handskar då fingrarna frös till (och det är mitten på maj, fy fan!). Testade kamerastången på allvar idag, funkade fint men vissa modifieringar skall göras. Vid halv sju/sjutiden var det nog uppåt 20 i byarna och det började kännas så där att köra 4.0 utan sumodiet.. Iaf väldigt nöjd att  ratta ett SF-segel sådana här dagar.

        

   

2012-05-11 TT, SV Vinden kom mycket senare än proggen sa, hann med en dryg timme bara p g a andra planerade saker.. Först kajk med 5.3 och strax därefter överriggad när det började dra i. Ingen flowig dag alls.

       

   

2012-05-05 Åsa, Rågelund, V Surfpremiär på riktigt! Alldeles för sent p g a uppsatsskrivande, jobb och rätt så dåligt med vind.. Men idag var en pangdag, sol och 11-14 m/s. Testade Rågelund för första gången idag, körde Goyan med 4.7 först, men var tvungen att rigga ned till 4.0, sweet.. Emma körde 5.4 på RRD'n och fick sen testa på Stigs 86:a vilket funkade riktigt bra tydligen. Nytt brädköp snart m a o :) Körde utan handskar utan problem! Testade GoPron en del, och gjorde en svåröverträffad failure med den nya stången bak på hängselen. Kulleden längst bak smätte av direkt (aldrig mer billiga stativprylar på Ebay) och tack och lov att man var noga med säkerhetslinan.. En kille som låg i vattnet för att starta tittade konstigt på mig när jag skulle iväg. Han låg i min linje och blev lite sur att han inte flyttade på sig då han inte gjorde en ansats att starta. Han bara glodde liksom.. Tror jag det när det kommer en tossing med en stång bak på hängselen och en GoPro dinglandes i en nylonlina i kölvattnet.. Emma visslade till och pekade, tur det för annars hade jag väl dragit viken fram och tillbaka med den hängandes efter. Nu blev det bara någon minuts undervattensfilmning (och det tänkte jag bespara er..) *flin*  Härlig fika vid Stigs trailer, tack! När vi packat ihop såg vi att klockan var halv sju, jeezus.. En underbar dag på alla sätt. Skinnflådda händer och öm kropp dagen efter, men det var det värt. Kommer köra Rågelund igen absolut. Inte särskilt långgrunt men fin strand och trevligt vatten om man nu inte vill ha vågor. Utanför piren var det en del dyningar men det blev inte choppigt. Det bästa är att vinden kom åt väldigt fint, jämn fin vind. Många andra plattvattenställen har ju problem med det. Många kitare men de höll sig oftast väldigt långt in. Har en liten film att bjuda på också, absolut inget coolt, bara lek med kameravinklar och en ringrostig rider.. :)  

2012-03-28 Kåsa, NV Äntligen tid för vågsurf, drog ned e m och fick en riktigt fin dag i Kåsa. Var inte ensam om man säger så..

2012-02-12 B-landa, NV->N Fantastisk dag, varmt (nästan nollan) och strålande sol - dessutom mer vind än utlovat! 6.0 på Isadåra bjöd på rejäl fart. Mycket fin is, inga sprickor att tala om och inte mycket snö alls (det som fanns var ej fastfruset). Dagen efter kom blötsnön så det här kan ha varit 2012 års sista issurfdag.. 

2012-02-05 Rådasjön, NO Ute tidigt, 8.30, ensam på sjön. Mulet och runt -6. Dålig vind till en början men sen ökade det, helt ok med 6.0 på em. En del små snöhögar på isen, bromsade i låg fart. Också en del sprickor. Premiärfilmning med Driften, väldigt nöjd! Framför allt över fjärrisen..

 

2011-10-11 B-landa, V Riktigt fin dag, 4.0 till FSW'n och strålande sol. Körde fm + tidig em, tyvärr helt ensam. Antar att folk bränt sin flex då denna månad hittills bjudit på riktigt bra surf (tur att man har 5 v semester då) :)   

     

   

2011-10-07 B-landa, V->VNV Jaaa, äntligen en nice Beerisdag! Ut rätt tidigt, först på plats. För mycket SV i vinden och regnigt som tusan. Inväntade tålmodigt vridningen och den kom big time ihop med blå himmel och sol. 4.0 med 80-litaren i farleden och det var så där goa dyningar :) Varmt, huvan fick åka av illa kvickt. Hade vinterskorna dock, men det var bra då jag nött hål i alla andra skor (alltid under höger stortå..är så j-vla enfotad). Fick några goa timmar ute i gattet, men sen avtog vinden sakta och blev mer byig. Riggade 4.7 med Goyan men körde inte så länge - gick inte att matcha de goa timmarna innan. Betydligt fler på plats idag än igår. Dagens miss, på väg in från sista vändan så sniker jag in vid bryggan för att kunna segla ända till bilen (högt vatten). Trodde jag visste var stolparna under vattenytan är...men nej då.. SCRATCH sa det och Goyan tappade en del färg.. Well, en ärrad bräda är alltid lite coolare, eller hur? ;)   

 

   

2011-10-06 B-landa, SV Jaha, alla förhållanden fick man uppleva idag. Ute tidigt, kass vind. Drog ut med lånad 150-lit och 5.3 för att iaf få lite planing. För mycket SV. Regn och mörker varvades med solsken och snart vred vinden över mer på V. Minst sagt växlande vind, hade två kit uppriggade och bytte vilt mellan 4.7-4.0-3.3 och Goyan och 80-lit. Närmare halv 6 kom ett sjuhelvetes hagelanfall där det bara var att gömma sig under seglet. Körde tills det skymde, sista timmen med 4.7. Inte så många på plats idag, ca 5 tot. Ff väldigt högt vattenstånd, inte mycket kvar av p-ytan. Frös för första gången i höst om händer och fötter.

      

   

2011-10-04 B-landa, SV Det skulle ju öka och vrida mer till väst, men icke.. (var på väg till Askim annars). Ute tidigt, ingen annan på plats. Körde 5.3 med Goyan, rätt ok men inget super. Sjukt högt vattenstånd f ö! Fick några timmars ok surf men inväntade ivrigt ökande väst. Blaha blaha, det kom aldrig, istället småskurar och enormt 'småryckig' vind. Alltså inga byar utan mer som att någon stod och ryckte i seglet för en, riktigt irriterande! Upp o ned med vinden, provade nya 78'an, kändes go men svårt att bedöma med skitvinden. Tur att det fanns en påse muffins att trösta sig med.. Riggade ned till 4.7 och körde bitvis Goyan o 78'an, men nada kändes bra. Någon sa på parkeringen att detta var årets sämsta dag och jag kunde bara hålla med!

     

   

2011-09-23 B-landa, V Ut vid lunch, skulle vara 8-11 och bron visade tom lite mer. Kändes som det fanns tryck men inte märktes det i seglet inte.. Körde ett tag i farleden med 4.7 & 95:an men det var bara halvbra.. Segt och byigt. Ovanligt mycket sjögräs i farleden, tröttnade på det. Bättre vindar skulle komma på kvällen men då fanns andra planer. Ingen höjdardag detta. Fick dock sällskap av Emma på surfskin, det var väl det som var positivt typ.. :)

2011-09-22 B-landa, VSV Ut tidigt men inte vind enligt prognos. Hade bara 80-litaren och en 78:a i bilen och det funkade inte. Brände runt med 5.3 ett tag men bara planing ibland. Hade en 150 noobbräda ombord också, fick lust att doppa den för att få lite tryck - men inte fasen var det några pb-fenor med.. Mental note: ta ALLTID med ALLT när du surfar i Sverige..

                                                                                        
                                  

2011-09-07 TT, S Vinden hade inte riktigt kommit igång när jag anlände, körde 4.7, rejält nedhalat. Funkade två vändor innan det blev för stort. På med SF 4.0 (o 80-lit) och dags att studsa runt. Väldigt byig vind och inte riktigt så fina dyningar på andra sidan. Tidvis mycket regn. Körde fram och tillbaka där och höll utkik efter Emma som jag tidigare släppt av i Ölmanäs för en downwindride in i viken med surfskin. Började efter ett tag känna mig kymig och småsjuk, musklerna värkte för minsta lilla. Well, in och bytte till Quatron (med nya stroppar, mycket bättre) men det höll inte så länge. Började också bli överriggad.. Klev upp tidigare än planerat men gott att komma ut iaf.   

2011-09-07 B-landa, V Ut tidig em, 2:a på plats och det såg inte så bra ut först. Men som utlovat vred det över på V och ökade. Körde 3.3 med 80-l först, det blev dock SJUKT överriggat i farleden och jag bytte till 63-l. Dock var det storm i byarna nu så det fick bli nedriggning till 2.9. När så det blev överriggat och min kroppshydda inte förmådde ens trycka ned brädans tailwalk så packade jag ihop. Det hann bli många fina timmar ändå.. :) En av de blåsigaste passen på länge.

 

2011-09-06 TT, S Oj, oj, vilken surfdag. Ute på vattnet vid halv två, en del sol och skön jämn vind. Mötte en strålande glad Stig som hade årets surfdag uppenbarligen, han kom upp för att rigga ned vilket lät lovande ;)  4.0 med 70-lit Angulon och drog direkt till andra sidan där 'vågorna' var. Försökte få syn på Emma som skulle komma med surfskin men vi missade varann. Höll mig länge där och njöt av ramperna som kan bli riktigt stora men de är snabba och ändrar form fort, inte samma stadiga rull som t ex nere i Lejet. Blev sakteliga överriggad men stannade ändå kvar, SF är såpass mjukt, det tuggar i sig det mesta. Men kraften blev svår att kontrollera, flög okontrollerat på en topp som byggde upp blixtsnabbt, hade framåtvikt och voltade fint in i riggen, har ett saftigt blåmärke på höften som minne.. ;) Drog mig inåt, riggade ned till 2.9 men det var för optimistiskt då det blev allt mer byigt. Tog istället Emmas 'Gudrun' (Vision 3.3) och gamla kära 63-litaren - yeah det funkade fint! Filmade en del men det var knappt kameran satt kvar i skaket..

   

2011-08-29 TT, SSV Regnigare idag men riktigt fina vindar. Körde först 4.7 med Emmas Quatro men bytte snabbt till 4.0 till hennes FWS. Det började dra på ordentligt dock så jag bytte till min 80-litare och det var sweet! Bara tokälskar det nya SF 4.0, så oerhört mjukt! Körde bort till Onsalalandet och det gick rejäla dyningar där, ihop med vindriktningen blev det precis den typ av hoppramper jag gillar :D Höll till där ett bra tag och njöt av de branta fina ramperna.

2011-08-28 TT, SV Drog ned med Douglas, long time no see! Körde Goya med 4.7 först, Dogge körde på lånat, Emmas FSW o 6.0. Solen kom. vinden också, körde först öster om Kalvö där vinden inte läade. Men strax drog det på bra hela vägen, bytte ned till älskade 4.0:an och 80-lit. Bosse kom och  plåtade, det tackar vi för! Som tur var var piren torrlagd så han kunde stå torrskodd där :) Mycket gräs! Massa folk på plats idag, bl a Kim, Micke och Lisa. Hann också testa Mickes 74 quad, som limmad! Men för lite speed med mitt segel, den plockade gräs så in i h-sike med alla fenor..  Underbar dag!

       

2011-08-22 B-landa, V 8-11 progg men det blev inte så bra.. Planade lite då och då men bara några meter (körde 5.3). Fin dag ändå, fick låna Oves 7.6 och 130-l, då gick det undan! Mycket folk på plats trots att den riktigt bra vinden uteblev.

    

2011-08-20 B-landa, VNV Över 2 mån sen senaste surfet, inte klokt.. Men nu är det en veckas semester äntligen och vad passande med sol, värme och en tilltagande vind då! :D Tidigt ut till Beeris då vinden skulle dö vid lunch. Körde först 5.3 med Goyan, sen 4.7 och när det började kännas överriggat så spirade förhoppningen att få prova mitt nya Superfreak 4.0. Vill vill vill tänkte jag och åkte in för att rigga upp det - och what a ride.. *lycklig*  Vinden räckte absolut och herrejösses vilken mjuk känsla, tyst och mjukt glider man fram med dacron och vinylruta. Rutan, som av många anses för liten för bra sikt, var helt ok enligt mig, såg hur bra som helst (vet dock inte ifall rutan är samma size oavsett segelsstorlek). Det är inte bara fördelar med mjuk segling förstår, det är en lite segare känsla att komma upp i planing. Nästa gång ska jag rigga lite mer omsorgsfullt, hade alldeles för bråttom ut nu.. ;)  Anyway, det kommer absolut bli inköp av minst ett SF till, skönare känsla finns INTE!

2011-06-15 B-landa, V Kuckelikusurf idag, från halv 7 till 9-tiden ca. Byigare än igår definitivt, men ändå nice med sol och värme. Blev 4.1 med 80 idag också, det var en aning för lite..

2011-06-14 B-landa, V Grått i stan men sol här, as usual. Jämn fin vind när vi kom på e m, blev 4.1 med 80-litaren, sweet! Emma lånade 4.7 och körde Quatron med stor behållning ute i farleden. Per dök upp minsann och körde också sin Quatro med nytt 4.7. Övade vulcans lite mer idag och lyckas komma runt rätt bra nu, ibalnd iaf. Slajdade riktigt långt baklänges en gång, skön känsla. Men man måste öva mycket och regelbundet, så måste komma bort från den där känslan av att slå mig...så det blir mer än 10 försök per gång.. ;)

   

2011-05-29 TT, SV Ut sent, c a 18-tiden (rekord typ!), vinden hade lagt sig lite då, som proggen sa, men sen kom det.. Började med 4.7 och fick sen ta 4.1 då det verkligen drog på. Ångrade att 80-litaren inte fick följa med :) Till slut vara bara jag och Emma kvar på vattnet, körde till 22 - underbart!

2011-05-24 B-landa, SV Blåsigt och byigt! Ut tidig em med Emma och Kim, riggade 4.1 med 80-l vilket borde räckt då det brallade i. Men väl ute på vattnet sjönk man igenom ibland, det var otroligt on-off! Vinden skulle vrida över på V enligt proggen, men så blev det aldrig..

   

2011-05-22 TT, SO->SV Ute lite väl sent, vid lunch. Smockat med folk och vinden mojnade precis som DMI sa.. Well, gott om gamla godingar på plats så det var inte så svårt att tjöta bort en timme eller två. Sen kom draget, riggade 4.7 + Goyan. Helt ok men ganska byigt och inget skvalp på "mitt" håll, dvs styrbord. Rätt sent, efter 16 ca,  drog det på ännu mer, riggade ned till 4.1 och 80-litaren och det gick som tåget! Det vred över på SV också och äntligen hoppskvalp för mig, härligt! Ösregn efter ett tag och sen dog det sakta av. Men det känns som man fick det gottaste iaf! :)

2011-05-18 TT, S 8-11 prognos och det stämde, i övre kanten t o m. Körde först 5.9:an men det funkar verkligen inte! Fast jag hade nya gräsfenan. Dessutom överriggat, tog 5.3 istället. Tyvärr inget chop på styrbord, så faktiskt inte ett av mina roligaste surfpass..

2011-05-17 B-landa, V Kom ut vid halv fyra och då gällde 4.7 med Goyan. Sen kom den utlovade vinden och den bara ökade och ökade.. 4.1 med lilla 63-litaren på slutet men jag hade lätt kunnat rigga ned mindre, orkade bara inte.. Så det blev till att hålla i grejorna och kämpa. Choppigt as hell men soligt! Väldigt många ute, nästan lite för många :)

2011-04-23 Klagshamn, ONO 4.7-snurr först, ingen förväntade sig planingsvind då klockan blev sen e m. Men då drog det plötsligt igång, slängde på 5.9:an och fick superfin planing med Goyan (nya gräsfenan kändes suverän, inte för att den behövdes men ville testa). De flesta hade åkt hem, till slut bara jag och Emma kvar på vattnet, full speed över sandbottnen - nice.. :)

2011-04-22 Klagshamn, V->OSO Alltid lika trevligt nere i Klagis, surfträff med A-S börjar bli tradition! Påskvädret var suveränt men brisen kickade inte in idag. 5.9 först men helt utan drag, bytte sen ned till 4.7 och snurrade lite.

2011-04-08 B-landa, V->VNV Lika fin dag som igår, upp till 20 i byarna vid halv tolv snåret, och strålande sol. Lagade toppen på 3.7:an och körde den med 80-litaren. Som att köra över väggupp, vågorna interfererade och blev fyrkanter. Beslöt mig snabbt för att byta bräda, ville testa lilla RRD:n(som köptes billigt nere i Skåne förra året, årsmodell -00..) - och h-vete vad bra det funkade! Den har utmärkt sekundärflyt trots sina futtiga 63 liter. Den megabyiga vinden var inte så mycket att göra åt men det blev bra mycket roligare nu! Kom flera andra senare på e m men vinden vred lite mer till NV och punkade.. Riggade 5.3 med Goyan men det var knappt planing, märkligt.. Det var bara att packa ihop men med ett leende på läpparna, vilken dag!!

         

2011-04-07 B-landa, VNV Sol och vind på 14-18 ca, gött! Fruktansvärt byigt bara, så in i h-vete.. Skulle först rigga 3.7:an med såg att pluppen till masttoppen gått av(när faen då..??).. Så det fick bli 4.1 med 80-litaren. Helt ok ibland, ibland ingen planing - ibland toköverriggad. Var ute tidigt och var i plurret vid lunch, körde några timmar och var sliten som efter tre dagar :) Himla gott med korv med bröd i pausen *mmm*  Imorgon är det samma prognos :D

     

2011-04-05 TT, SV Regning och grått men bra med vind. Körde först 5.3 (med 95:an) men fick sen rigga ned till 4.7. Övade vulcans tills kroppen tröttnade(vilket tyvärr inte dröjde länge :)). Massa gräs som vanligt, gräsfena ett måste. Ledig dag, var ute tidigt och var ensam. Kom två kitare på e m dock.

     

 

 

2011-03-29 B-landa, V Jihaaa, äntligen säsongspremiär!! Isen försvann alldeles nyligen (vargavinter!) och vattentemp idag 3,3+. Ute vid 9 och riggade först 5.3, fick snabbt ta 4.1 istället, med Goyan, och nu blev det åka av. Väldigt byigt och hård, stötig vind som så ofta under kalla säsongen. Rambo tittade ut en stund tidig e m annars var jag ensam till halv fyrasnåret. Filmade en del med nya Olympusen, meckigt och kallt dock.. Femfingervantarna fungade bra idag, men naturligtvis är det barfingrad man vill vara.. :) 

 

 

2011-02-29 KungsbackafjordenSäsongens sista issurfdag idag, det blev betydligt fler dagar än jag vågat hoppas på! Här lite film från div ispass (dålig kamera dock):2010-12-28 Kungsbackafjorden, O Issurfing känns kanske lite otippat att ha med i surfdagboken, men det är svårt att låta bli! Så j-dra kul :D Brädan från Linköping anlände dagen innan och trots ganska dålig vindprog så fanns inget som kunde hejda en testrun.. 5 m/s och vi riggade på 6.0, det gick helt ok! Tog några åk innan man kört in sig och lärt sig brädans funktion, det skiljer en del från surf på vatten. Det var sjukt kul, en underbar flowig känsla och nu hoppas jag på mer vind så man kan rigga runt 4:a och trixa mer!

     

2010-12-12 Tobia Island, NV Ut med båten till Tobia Island för snorkling och surf. Tyvärr för lite vind idag men det var kul att surfa denna spot, vackra omgivningar. Tyvärr blir det värsta turistvallningarna ut på ön på e m, de kör dit tonvis med turister från hotellen som vandrar runt den lilla sandön och....ja, gör vad då? Helt meningslöst! Dom är bara i vägen.. ;) Ett mycket fint dyk/snorkelrev finns på utsidan (men det flesta turister tar sig inte dit ens). Värt att veta är att det inte finns speciellt mycket sandbotten runt ön, det är mest korall - och den ska man inte trampa sönder! Inget ställe att stanna på alltså. Save the reef..

   

2010-12-11 Safaga, S-SO Andra dagen i Safaga -> forts här (äldre inlägg i surfdagboken)